Biden și McCarthy ajung la un acord provizoriu pentru a ridica plafonul datoriei SUA

De Jurnalul Național Externe Politică 185 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Acordul crește limita datoriei pentru doi ani, limitând în același timp unele cheltuieli, dar rămâne incertitudinea dacă poate trece de Congres.

Președintele american Joe Biden și președintele Camerei Camerei, Kevin McCarthy, au ajuns la un acord provizoriu pentru a majora plafonul datoriei guvernului federal de 3,4 trilioane de dolari cu zile înainte de termenul limită pentru a preveni o nerespectare potențial catastrofală.

Cu toate acestea, McCarthy a descris acordul sâmbătă în termeni care sugerează că ar putea să nu fie absolut și fără nicio sărbătoare – o indicație a tenorului amar al negocierilor și a drumului dificil pe care trebuie să-l parcurgă prin Congres înainte ca Statele Unite să epuizeze. bani pentru a-și plăti datoriile pe 5 iunie.

Președintele democrat și speakerul republican au ajuns la un acord de principiu după ce au susținut o convorbire telefonică de 90 de minute.

„Tocmai am vorbit cu președintele cu puțin timp în urmă. După ce a pierdut timpul și a refuzat să negocieze luni de zile, am ajuns la un acord de principiu care este demn de poporul american”, a spus McCarthy într-o postare pe Twitter.

Acordul ar ridica limita datoriei pentru doi ani, limitând în același timp cheltuielile în acea perioadă și include unele cerințe suplimentare de muncă pentru programele pentru cei săraci, potrivit agenției de presă Reuters.

McCarthy le-a spus mai târziu reporterilor de pe Capitol Hill că „mai avem mai mult de lucru în seara asta pentru a termina scrierea lui”.

El a spus că se așteaptă să termine de redactat proiectul de lege duminică, apoi să vorbească cu Biden și să voteze miercuri acordul.

Acordul va evita un default destabilizator din punct de vedere economic, atâta timp cât președintele și speakerul reușesc să-l treacă prin Congresul divizat îngust, înainte ca Departamentul Trezoreriei să rămână fără bani pentru a-și acoperi toate obligațiile.

Cele două părți trebuie să treacă cu atenție acul pentru a găsi un compromis care să poată clarifica Camera, cu o majoritate republicană de 222-213, și Senat, cu o majoritate democrată de 51-49.

Biden a refuzat luni de zile să negocieze cu McCarthy cu privire la viitoarele reduceri de cheltuieli, cerând legiuitorilor să treacă mai întâi o creștere „curată” a plafonului datoriilor, fără alte condiții, și să prezinte o propunere de buget 2024 pentru a contracara sa emisă în martie.

Negocierile bidirecționale dintre Biden și McCarthy au început serios pe 16 mai.

Republicanii au făcut eforturi pentru reduceri drastice ale cheltuielilor și ale altor condiții, inclusiv noi cerințe de muncă pentru unele programe de beneficii pentru americanii cu venituri mici și pentru ca fondurile să fie retrase de la Internal Revenue Service, agenția fiscală din SUA.

Ei au spus că vor să încetinească creșterea datoriei SUA, care acum este aproximativ egală cu producția anuală a economiei țării.

Între timp, democrații i-au acuzat pe republicani că au jucat un joc periculos de apropiere cu economia.

Confruntarea îndelungată a speriat piețele financiare, cântărind acțiunile și forțând SUA să plătească dobânzi record la unele vânzări de obligațiuni. Un default ar avea o taxă mult mai mare, spun economiștii, împingând probabil națiunea în recesiune, zguduind economia mondială și ducând la o creștere a șomajului.

Ultima dată când națiunea a ajuns atât de aproape de implicit a fost în 2011, când Washingtonul avea și un președinte și un Senat democrați și o Casa condusă de republicani.

Congresul a evitat în cele din urmă incapacitatea de plată, dar economia a suferit șocuri puternice, inclusiv prima retrogradare a ratingului de credit de nivel superior al SUA și o vânzare majoră de acțiuni.

Sursa – www.aljazeera.com