Brazilia se confruntă cu cel mai mare număr de incendii amazoniene din ultimii 10 ani

24

Toate datele oficiale  privind numărul incendiilor produse în zona amazoniană a Braziliei, pe luna august, trebuie corectate şi vor arătat, probabil, o creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că Brazilia se confruntă cu cel mai mare număr de incendii amazoniene din ultimii 10 ani, conform declaraţiilor făcute miercuri pentru Reuters de un cercetător responsabil cu datele privind focurile.

Cu toate că presa braziliană a raportat că numărul incendiilor din regiunea braziliană a pădurii amazoniene a scăzut cu 5%, în august, acestia au luat datele aflate, în prezent pe site-ul Agenţiei de cercetări spaţiale braziliene, Inpe, date ce nu au fost corectate.

Alberto Setzer, cercetător în cadrul Inpe care participă la înregistrarea datelor oficiale cu privire la incendii, a declarat că raportarea datelor finale a fost întârziată de o eroare a unui satelit NASA.

În acest sens, odată ce această eroare ce va fi corectată, datele vor arăta că numărul focarelor de incendii a crescut cu între 1% şi 2% în august 2020 prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, conform lui Alberto Setzer. Acest lucru înseamnă că în luna august a acestui an s-au înregistrat de fapt cele mai multe incendii în perioada dintre 1 august şi 1 septembrie din ultimii 10 ani.

„Va fi mai mare. Numărul de incendii, de pixeli de foc va creşte. Cred că poate cu 1 sau 2%”, a declarat Setzer referindu-se la punctele de căldură înregistrate pe imaginile din satelit.

Momenten, biroul de presă al Inpe i-a trimis lui Setzer solicitările primite de a comenta aceste informaţii, iar cercetătorul a oferit mai multe detalii cu privire la calculele sale, dar a avertizat că această creştere de 1 – 2% se află în marja de eroare.

Însă, ministerul pentru Ştiinţă şi Tehnologie, în subordinea căruia se află Agenţia de cercetări spaţiale, nu a răspuns încă solicitării Reuters de a comenta aceste informaţii. Şi biroul de presă al preşedintelui Jair Bolsonaro a refuzat să comenteze situaţia şi a redirecţionat întrebările formulate de Reuters către vicepreşedintele Hamilton Mourao, care este însărcinat oficial cu afacerile amazoniene. Deocamdată însă, nici biroul vicepreşedintelui Mourao nu a răspuns, iar un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului a refuzat să comenteze.

În luna august 2019 au fost semnalate mai multe incendii în Amazon decât în lunile august ale ultimilor 9 ani, situaţie care a provocat o puternică reacţie internaţională, atât din partea opiniei publice cât şi a liderilor politici care au acuzat Brazilia că nu face destul pentru a proteja pădurea amazoniană, considerată principalul plămân verde al planetei.

În prezent, Amazonul absoarbe cantităţi uriaşe de dioxid de carbon şi mulţi oameni de ştiinţă susţin că protecţia acestei regiuni este vitală pentru încetinirea schimbărilor climatice.

Inpe a publicat o notificare pe site-ul său la 19 august în care explică faptul că satelitul Aqua al NASA, care generează datele cu privire la incendii, a avut o problemă şi în consecinţă datele publicate începând din 16 august sunt incomplete. NASA a publicat o notificare similară pe site-ul său.

Alberto Setzer a precizat că Inpe caută surse alternative de date pentru a corecta eroarea şi a estimat că va fi nevoie de 1 – 2 săptămâni până la publicarea datelor reale cu privire la numărul incendiilor din Amazon din luna august a acestui an.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata