Bugetul trebuie să fie gata în luna octombrie

Premierul Nicolae Ciucă dorește ca Ministerul Finanțelor să colaboreze cu ordonatorii de credite, așa încât proiectul de buget să fie gata până în luna octombrie, iar în noiembrie să fie analizat și votat în Parlament.

„Prin bugetul pentru anul viitor ne propunem continuarea finanțării programelor de investiții și implementarea acțiunilor din PNRR.

Totodată, gestionăm atent deficitul bugetar și inflația, pentru a găsi resursele bugetare pentru mărirea salariilor, a pensiilor și pentru măsurile necesare protejării populației vulnerabile”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Premierul a mai transmis că Ministerul Energiei și cel al Finanțelor se vor reuni într-o ședință de guvern ce va avea loc săptămâna viitoare, cu scopul de a dezbate măsurile necesare pentru compensarea prețului la carburant.

Până la finalul acestei luni, se va adopta și un act normativ pentru sprijinirea persoanelor care folosesc lemne de foc pentru a se încălzi. Acesta a precizat că o altă măsură de a economisi energie ar fi înlocuirea becurilor clasice cu cele de tip LED, pentru că consumă mai puțin.

„În ceea ce privește eficientizarea energetică, Ministerul Mediului va veni cu o măsură specifică de sprijinire a populației în vederea înlocuirii becurilor cu filament cu cele pe bază de LED, dar și cu măsuri care să contribuie la reducerea risipei la nivelul instituțiilor guvernamentale. Consolidăm pachetul soluțiilor guvernamentale cu noi măsuri care vin în sprijinul cât mai multor cetățeni și oferă susținere mai consistentă sectoarelor economice”, mai afirmă Nicolae Ciucă.

Ce spune premierul României despre obținerea independenței energetice?

Miercuri 21 septembrie, în cadrul Conferinței Internaționale a Gazului din România, Nicolae Ciucă a precizat că Guvernul și-a stabilit ca obiectiv obținerea independenței energetice a României, mai precis să ne asigurăm 90% din gazul necesar din resurse interne.

”Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate energetică în regiune. Noua Lege offshore şi încurajarea investiţiilor în acest sector fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi, în următorii ani, a celor de mare adâncime din judeţul Buzău.

Acest an este anul în care a început extracţia gazelor naturale în platoul continental al Mării Negre. Odată cu concretizarea acestor surse noi, vom reuşi să asigurăm, din resurse interne, 90% din necesarul de consum”, mai afirmă premierul.

Acesta a mai adăugat și ca acest lucru va dovedi „capacitatea României de a găsi noi soluții într-o perioadă în care furnizarea de gaze la nivel mondial este amenințată de războiul din Ucraina.”

Sprijin pentru Republica Moldova

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a mai spus că guvernul a acordat atenției și sprijinului pentru Republica Moldova, care este foarte afectată de criza energetică.

”Operaţionalizarea gazoductului Oneşti-Gherăeşti-Leţcani-Ungheni-Chişinău este un sprijin consistent pentru că oferă posibilitatea Republicii Moldova să preia până la 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an”, a mai adăugat premierul.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata