Cancelarul federal german întreprinde vizite oficiale în trei ţări din Golf

Cancelarul federal german Olaf Scholz va întreprinde la sfârşitul acestei săptămâni vizite oficiale în trei ţări din Golf, inclusiv în Arabia Saudită, pentru a discuta printre alte probleme despre criza energetică, a transmis luni purtătorul său de cuvânt, notează AFP.

Astfel că, cancelarul, ce va fi însoţit de o delegaţie de înalţi reprezentanţi din mai multe sectoare economice, se va deplasa succesiv în Arabia Saudită sâmbătă, după care duminică în Emiratele Arabe Unite şi în Qatar, înainte de a reveni duminică seara la Berlin, a detaliat Steffen Hebestreit în timpul unei conferinţe de presă.

Purtătorul de cuvânt nu a detaliat în acest stadiu care vor fi marile teme ale discuţiilor, dar criza energetică provocată de războiul rus în Ucraina ar urma să se numere printre ele. „M-ar mira dacă în special acest subiect nu va fi discutat”, a precizat el.

În plus, în Arabia Saudită, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume după SUA, Scholz ar urma să aibă o întrevedere cu regele Salman „dacă sănătatea sa îi va permite”, precum şi cu prinţul moştenitor şi liderul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, supranumit „MBS”, care a fost desemnat de SUA drept cel care a comandat asasinarea, în 2018, a jurnalistului saudit critic la adresa puterii, Jamal Khashoggi.

De atunci, „MBS” este în curs de reabilitare pe scena internaţională. Acesta l-a primit pe preşedintele american Joe Biden la mijlocul lui iulie şi a întreprins o vizită în Franţa la sfârşitul aceleiaşi luni, pentru o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Uciderea lui Khashoggi va juca în mod sigur un rol în discuţiile” cu Scholz, a dat asigurări purtătorul său de cuvânt.

De asemenea, duminică, Olaf Scholz va avea o întrevedere cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohammed bin Zayed, iar după-amiază – cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani.

În luna martie, ministrul german al economiei, Robert Habeck, s-a deplasat deja în Qatar şi în Emirate, în încercarea de a găsi alternative la gazul rusesc, de care Germania depindea în proporţie de 55% înainte de războiul din Ucraina.

Așadar, după suspendarea livrărilor ruse, situaţia cu privire la aprovizionarea cu acest combustibil fosil „va fi extrem de tensionată în lunile ce vor urma”, a atenționat luni Banca Centrală a Germaniei, Bundesbank, care a avertizat şi împotriva unei probabile recesiuni a primei economii europene.

Sursa: agerpres.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata