Când este cel mai bine să vizitezi vulcanii noroioși din România?

Vulcanii noroioși de la Buzău au fost pentru prima dată remarcați la noi în țară cu ocazia unor prospecțiuni petroliere la Berca, Județul Buzău. Află cum au apărut vulcanii noroioși din România, dar și când este cel mai bine să mergi să îi vizitezi. Ce poți descoperi la vulcanii noroioși!

În România, vulcanii noroioși pot fi întâlniți în mai multe locuri, precum: Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, în anumite zone colinare din Moldova și la Pâclele Mari și Pâclele Mici din județul Buzău, zona cea mai spectaculoasă unde se poate observa acest fenomen natural unic. Vulcanii noroioși sunt situați în partea centrală a Subcarapților de Curbură, în apropierea comunei Berca, județul Buzău. Aici, rezervația are patru locuri care manifestă acest fenomen unic:
– La Fierbători;
– Pâclele Mari;
-Pâclele Mici;
– Beciu.
Cei mai cunoscuți vulcani noroioși sunt Pâclele Mari deoarece acoperă 15 hectare, iar Pâclele Mici se întinde pe 10 hectare, ambii incluși pe lista monumentelor naturii din anul 1924.

Istoria vulcanilor noroioși
Formațiunile pe care le regăsim acum în zona Buzăului sunt prezente de mii de ani, însă atenția s-a concentrat pe ele în 1867, atunci când un francez căuta petrol. Din anul 1924, vulcanii noroioși sunt declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv atractiv în circuitul turistic european. Cum s-au format vulcanii noroioși Vulcanii noroioși sunt asemenea unor movile conice, unor pâlnii cu vârful în sus, care se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc un drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, într-un strat argilos, în combinație cu pânza freatică. Erupția unor astfel de vulcani, formează la suprafață conuri prin întărirea noroiului ce intră în contact cu aerul. Noroiul este foarte lichid, motiv pentru care conurile care se ridică au înălțime extrem de mică. Noroiul din vulcan este împins în permanență de gazele naturale spre gura vulcanilor, de acolo de unde se prelinge pe versanții acestora. Au forma unor pârâiașe ce se usucă treptat și modifică în permanență peisajul.

Imaginea spectaculoasă a vulcanilor noroioși este un noroi gri ce bolborosește din cratere, iar solul din jur crapă din cauza căldurii solului.

Cum ajungi la Vulcanii Noroioși din județul Buzău
Din București până la Vulcanii Noroioși ai de parcurs aproximativ 145 de km. Din orașul Buzău ai de parcurs aproximativ 17 km, drum pe DN10, spre Brașov, până în localitatea Sătuc, acolo unde faci dreapta spre Berca. Drumul se ramifică imediat după ce vei traversa râul Buzău. Vei face stânga și ulterior dreapta, acolo unde găsi și un indicator ce te va îndruma spre Chiliile. După încă 10 km parcurși, vei întâlni un indicator ce îți va spune că mai am aproximativ 5,5 km de parcurs până la Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari. Cu 2 km înainte de a ajunge, vei găsi și indicatoare ce îți vor arăta direcția către Pâclele Mici.

Cazare în zona vulcanii noroioși
Dacă ai mai mult timp la dispoziție și vrei să descoperi zona pitorească, ai o gamă variată de opțiuni de cazare. Poți alege cazare direct în Buzău, un punct de plecare pentru a vizita și alte obiective turistice din zonă, ori cazare direct în zona vulcanilor noroioși. La Pâclele Mari vei putea petrece o experiență deosebită chiar la pensiunea Vulcanii Noroioși, acolo unde vei găsi condiții și facilități la standarde înalte.
Zona este des vizitată de turiști străini și români, peisajele de poveste, iar mâncarea de excepție. Zona vulcanilor noroioși este o rezervație unică în Europa ce poate crea o imagine spectaculoasă, atunci când, pe timp de vară, soarele încălzește solul și crapă noroiul uscat. În preajma vulcanilor, solul este sulfuros, sărăturos și nu tocmai prietenos cu vegetația obișnuită. Aici, un mediu de viață propice, îl găsesc plante precum Obione verrucifera și Nitria schoberi.
Când este recomandat să vizitezi vulcanii noroioși În primul rând, înainte de a ajunge la vulcanii noroioși, trebuie să știi că, acolo erupțiile sunt dese, motiv pentru care este recomandat să porți cizme de cauciuc ori încălțăminte adecvată pentru o plimbarea în zonă. Se recomandă evitarea vizitei pe vreme ploioasă deoarece întreaga suprafață a rezervației devine mocirloasă, dar și evitarea vizitei pe timp de caniculă, din cauza temperaturilor ridicate din zonă. Cel mai bine este să vizitezi vulcanii noroioși pe timp de primăvară și toamnă.

sursa libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata