Când trebuie aerisite caloriferele?

De Continut Sponsorizat Casă și Grădină Publicitate 130 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Sezonul rece se apropie cu rapiditate, ceea ce înseamnă că pornirea sistemului de încălzire este mai mult decât necesară. Valorile termice încep să scadă treptat – le fel și gradul de confort din locuință. Dacă vrei să ai parte de atmosfera dorită, dar și de un consum energetic avantajos, trebuie înainte de toate să aerisești caloriferele. Nu ai nevoie neapărat de o echipă specializată, poți parcurge pe cont propriu toți pașii. Însă, e esențial să urmezi sfaturile profesioniștilor și să acorzi atenție fiecărui detaliu.

 

Te întrebi care sunt etapele de aerisire a caloriferelor? Descoperă în rândurile de mai jos!

 

Cum se aerisesc caloriferele?

 

Ai achiziționat de curând un proiect casa și nu știi cum să pregătești locuința pentru venirea iernii?

Aerisirea caloriferelor este o activitate cât se poate de simplă. Trebuie doar să urmezi pașii de mai jos:

 

  • Înainte de toate, asigură-te că deții ustensilele necesare. Vei avea nevoie de o șurubelniță, chei pentru deschiderea și închiderea robineților și un recipient de colectare a apei rezultate. Presiunea din calorifere atunci când sunt oprite trebuie să fie peste 1,5 bar.
  • Oprește sistemul de încălzire – În caz contrar, vei întâmpina diverse probleme tehnice. Următorul pas este să oprești robineții tur, iar mai apoi pe cei retur.
  • Aerisește caloriferele – Începe cu cele amplasate mai aproape de centrala termică. Folosește cheia specială pentru a roti șurubul aerisitorului.
  • Lasă apa să curgă preț de câteva secunde – În primă fază vor apărea întreruperi pentru că este eliminată cu aer. Însă, poți deschide și robinetul de retur pentru a facilita aerisirea mai rapidă.
  • Folosește vasul de colectare și amplasează-l fix sub aerisitor – De asemenea, în cazul în care apa care s-a scurs pe calorifer, folosește o cârpă sau un prosop pentru a îndepărta surplusul.
  • Pornește centrala termică – După ce ai aerisit toate caloriferele și ai pornit robineții tur-retur, pornește sistemul de încălzire. Atunci poți verifica dacă ai parcurs corect etapele de mai sus și dacă presiunea din calorifere este în parametri optimi.

Riscurile pe care le prezintă aerisirea incorectă a caloriferelor

 

Dacă vrei să te bucuri de eficiența unor proiecte case moderne trebuie să parcurgi toate activitățile de întreținere necesare. O aerisire incorectă a caloriferelor vine la pachet cu următoarele riscuri:

 

  • Pierderi de căldură – Dacă aerisirea este efectuată incorect, sistemul de încălzire poate avea de suferit. Aerul rămas în calorifer împiedică circulația optimă a apei calde. Astfel, căldura nu este distribuită uniform, ceea ce împiedică încălzirea în mod corect a încăperilor. Consumul de energie crește inevitabil – la fel și valoarea facturilor lunare.
  • Apariția sunetelor deranjante Tot aerul rămas poate provoca zgomote și vibrații neplăcute în calorifer. Nu vei mai resimți același confort în propria locuință. Lucrurile se complică și mai tare în cazul unor proiecte case mici, unde spațiul este mai compact, iar sunetele se propagă mai repede.
  • Defecțiuni ale sistemului – Dacă nu aerisești periodic caloriferele și nici nu parcurgi etapele corespunzătoare, vor apărea inevitabil erori ale instalației termice. De asemenea, radiatoarele nu vor rezista prea mult factorilor de uzură. Vor fi necesare mai mult ca sigur reparații costisitoare sau chiar noi investiții.

 

 

Dacă vrei să te bucuri mult timp de eficiența unui proiect casa, nu ezita să aerisești caloriferele periodic, mai ales înaintea sezonului rece.

 

Parcurge etapele de mai sus și bucură-te de avantajele pe care le presupune întreținerea corespunzătoare a sistemului de încălzire!