Care este cel mai dens populat oraş din România?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 245 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Rata de dezvoltare urbană din ultimii ani, conform statisticii oficiale, a cunoscut o creștere importantă, iar Capitala este una din cele mai atractive zone de creștere. Dar, informațiile vin să arate că există cel mai dens populat oraş din România, și nu este Bucureştiul, așa cum se aștepta.

Care este cel mai dens populat oraş din România?

Capitala ar putea deveni metropolă în cel mai scurt timp

Conform unei definiții, oraşul Bucureşti ar putea devenii metropolă, în cel mai scurt timp, prin definiţie o metropolă este un oraș mare sau o aglomerație urbană care reprezintă o zonă economică, politică și culturală semnificativă pentru o țară sau o regiune și un centru important pentru conexiunile, comerțul și comunicațiile regionale sau internaționale. Dacă ne uităm la datele statistice, am putea spune că Bucureștiul ar intra în această categorie, dar nu în totalitate.

 

Rapoartele din ultimii ani arată că, din acest punct de vedere, Capitala a devenit o zonă de captare extrem de importantă, iar cifrele spun că s-a extins până la 100 de km, în raport cu alte orașe din România, criteriile fiind cele economice, salariale, culturale, etc.

Dar, deși la acest moment se estimează că în București locuiesc aproximativ 2 milioane de suflete, când vorbim de densitate, avem o mare surpriză, pe locul întâi fiind un cu totul alt oraș. Nici măcar Clujul nu este în fruntea listei, deși este unul din cele mai dezvoltate orașe românești din ultimii ani.

La baza acestui top au stat cifrele referitoare la suprafața intravilană din orașele românești, și astfel constatăm că Frasin, un oraș situat în județul Suceava, este cel mai dens populat oraş din România. Statistica ne dovedește acest lucru, având în vedere că aici sunt 148.612 locuitori pe o suprafața de 10.805 kmp.

Orașul suceveam este urmat de București, cu 179.132 de locuitori pe o suprafaț de 8.992,64 de kilometri pătrați. O să vă întrebați de ce Frăsin este cel mai dens populat oraş din România, iar răspunsul stă în cifre, și anume la o suprafață totală de 8.731 de hectare, cea intravilană ocupă 79 de hectare, iar numărul de locuitori în intravilan este de 6.500 de locuitori, după datele Recensământului din 2021.

În Frasin locuiesc  5.817 de suflete, mulți lucrând în prelucrarea lemnului

Criteriile care stau la baza densității unui oraș sau localitate, conform Băncii Mondiale, sunt cele de producție economică pe unitatea de suprafață din oraș sau localitate. În cazul orașului Frasin, se pare că datele statistice pun micuțul oraș sucevean în capul listei.

Aşadar, la Recensământul din 2021, conform datelor, în Frasin locuiau 5.817 locuitori cu o densitate de 67 de locuitori  pe kmp, ceea ce ne certifică ideea că Frasin este cel mai dens populat oraş din România. Din punct de vedere economic, majoritatea populației active de aici lucrează în industria de prelucrare a lemnului și minerit, iar o mică parte activează în zona serviciilor, dar și în zona sectorului privat, cu cel puțin 120 de firme, 65 de asociații familiare, etc.

Dar, deși datele arată că în  în sudul țării, în orașe precum București, Ploiești, Târgoviște și Pitești, există o densitate mare a populației, creșterea nu este susținută și de o activitate economică pe măsură, ceea ce duce la o diminuare reală, de fapt, a acestor cifre.

Sursa – playtech.ro