Care este diferența între devansare și depășire?

De Jurnalul Național Actuale Auto 152 citiri
6 min citire
Conducătorii auto care nu fac diferența între devansare și depășire riscă să fie amendați, deoarece, deși ambele manevre sunt permise legal, ele nu pot fi realizate decât în condiții specifice.

Practic, când se întâlnesc cu un vehicul care circulă mai încet sau este oprit, șoferii au opțiunea să-l depășească sau să-l devanseze.

Ambele manevre sunt legale, dar trebuie efectuate în circumstanțe bine definite.

Cei care nu înțeleg distincția între depășire și devansare pot primi amenzi.

Definiția depășirii în Codul Rutier specifică când se consideră că un șofer a efectuat această manevră și în ce condiții este permisă.

În cadrul Articolului 45, alineatul (1) din legea 195/2002, depășirea este definită drept manevra prin care un vehicul trece înaintea altuia sau pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, schimbând direcția de mers și ieșind de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.

Cum se efectuează corect o depășire?

Pentru a efectua o depășire, șoferul vehiculului trebuie să se asigure că nu există un alt vehicul care să înceapă o manevră similară în același timp.

Iar depășirea poate fi realizată numai pe partea stângă a vehiculului depășit.

Doar tramvaiele sau vehiculele care semnalizează intenția și se încadrează corespunzător pentru a vira la stânga vor fi depășite pe partea dreaptă.

Este crucial de reținut că depășirea poate fi efectuată doar în zonele în care semnele rutiere și marcajele permit acest lucru.

Pentru a efectua corect o depășire, trebuie ca marcajul alb care separă benzile să fie întrerupt. Prin urmare, depășirea nu trebuie niciodată făcută încălcând linia continuă sau linia dublă continuă de pe carosabil.

acte auto vanzare masina 2024 document obligatoriu soferi

În contextul Codului Rutier, șoferii care doresc să depășească trebuie să respecte anumite reguli:

-să semnalizeze intenția de a depăși;
-să se asigure că șoferul din față sau din spate nu intenționează să înceapă o depășire în același timp;
-să păstreze o distanță laterală adecvată față de vehiculul depășit;
-să revină pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce au semnalizat și s-au asigurat că pot face manevra în siguranță.

Șoferii care depășesc trebuie să se asigure că nu pun în pericol sau nu blochează traficul din sensul opus.

Toate aceste manevre trebuie să fie efectuate rapid și coordonat pentru a menține siguranța în trafic, deoarece depășirea este una dintre cele mai periculoase acțiuni.

Ce este manevra de devansare?

Manevra de devansare nu este considerată depășire conform legislației rutiere din România.

În cadrul Articolului 45, alineatul (4) din Codul Rutier, devansarea se referă la situația în care un vehicul circulă mai rapid pe una dintre benzi decât vehiculele de pe altă bandă, în același sens de circulație. Astfel, devansarea se poate face doar pe drumurile prevăzute cu cel puțin două benzi de circulație pe sens.

Care este diferența între devansare și depășire?

Diferența fundamentală între devansare și depășire este că pentru a depăși trebuie să schimbi direcția de mers sau banda de circulație, în timp ce pentru a devansa, trebuie doar să păstrezi banda, cu condiția ca vehiculul mai lent să circule pe o altă bandă, dar în aceeași direcție.

Devansarea este permisă doar pe drumurile din localitate și pe drumurile naționale sau europene prevăzute cu cel puțin două benzi pe sens.

Pe autostradă, depășirea prin intrarea pe sensul opus este interzisă în orice situație. Cu toate acestea, devansarea este permisă, cu condiția respectării limitelor de viteză și a semnelor și marcajelor rutiere.

Când poți efectua depășirea prin dreapta

Există circumstanțe speciale în care se permite depășirea prin dreapta a altor vehicule, așa cum este stipulat în Codul Rutier:

-depășirea tramvaielor, care, în general, se face prin dreapta;
-pe banda din mijloc în cazul drumurilor cu o bandă dedicată depășirii pentru vehiculele din ambele sensuri.

De asemenea, depășirea prin dreapta este permisă când un vehicul este oprit aproape de mijlocul drumului pentru a vira la stânga, cu condiția ca drumul să fie suficient de larg și semnele rutiere să permită acest lucru.

 

schimbare permis conducere examen auto

Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu respectă regulile de depășire

Nerespectarea regulilor de depășire este sancționată conform Codului Rutier, potrivit Pro Motor.

Aceasta poate atrage amenzi considerabile, iar ca măsură suplimentară, permisul de conducere poate fi suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.

Concret, sancțiunile pentru depășirea neregulamentară pot varia între 4 și 5 puncte de amendă, adică între 660 și 825 de lei.

În plus, pentru depășirea neregulamentară a trotinetelor sau bicicletelor, sancțiunile pot fi chiar mai mari, ajungând până la 1.320 de lei

Sursa – www.antena3.ro