Care este kilometrajul mediu al unei mașini de 5 ani

De Continut Sponsorizat Auto Publicitate 489 citiri
5 min citire
O mașină rulată înseamnă o mașină ce are deja câțiva zeci de kilometrii la bord. Dacă decizi să cumperi o mașină cu o vechime de 5 ani sau mai mult, trebuie să știi că numărul de kilometri depinde de fostul proprietar și de locul achiziționării mașinii, mai precis din țară sau din străinătate.

Cum poți determina kilometrajul real al unei mașini?

În momentul deciderii achiziției sau verificării unei mașini rulate, se poate determina kilometrajul real al acesteia prin verificarea unui istoric pe carvertical.com/ro. Dacă mașina a fost întreținută la timp și în service-uri autorizate, au fost înregistrați și numărul de kilometrii aferenți. Acest lucru este recomandat a fi făcut înainte de a lua orice decizie privind achiziționarea unui autoturism, indiferent de vârsta lui. Vei putea evita astfel fraudele și înșelăciunile.

Care este kilometrajul mediu pentru o mașină cu o anumită vechime?

Atunci când discutăm despre kilometrajul mașinii, cei mai mulți dintre noi avem păreri împărțite. Toți ne dorim o mașină mai nouă cu un număr redus de kilometri, însă nu întotdeauna avem acest noroc. Pentru o mașină cu o vechime de 5 ani, numărul de kilometri, cel puțin în România ar trebui să se situeze undeva între 70 000 – 100 000 km. În medie, un român petrece în mașină suficient timp pentru a se deplasa 20 000 km/an.

O mașină achiziționată din România, veche de 5 ani, va avea în mod cert un număr de kilometri mai mic, comparativ cu o mașină cu aceeași vârstă, achiziționată din Germania, Italia, Franța sau Spania, spre exemplu. În fruntea clasamentului se află mașinile nemțești, achiziționate de la dealeri sau proprietari privați din Germania. Germanii sunt în fruntea clasamentului, cu un kilometraj mediu anual de 70 000 km. Așadar, dacă mașina este achiziționată din Germania, în 5 ani mașina adună un număr apropiat de 300 000 – 350 000 de kilometrii. Sigur, așa spun statisticile. Există și situații în care se pot găsi mașini cu un kilometraj ceva mai decent.

Cum poți calcula kilometrajul mașinii?

Nu există o modalitate anume ce poate calcula kilometrajul unei mașini. Însă, poți avea în vedere anumite caracteristici, pe care să le pui cap la cap. Aspectul vizual al mașinii poate spune multe despre kilometrajul său. Semnele de uzură, vopseaua originală, roțile, discurile, frânele, motorul, tapițeria, toate sunt elemente ce pot fi verificate vizual și pot determina kilometrajul.

Vârsta mașinii și gradul de folosință al acesteia poate sugera un număr de kilometri cât mai apropiat de realitate. Dacă mașina are o vechime de 5 ani și este folosită doar pentru deplasări ocazionale, în weekend, zi de zi la serviciu, dacă distanța de acasă la serviciu este considerabilă, dacă este folosită de post de taxi, toate pot influența numărul de kilometri.

În cazul unei mașini vechi de 5 ani, folosită ocazional, kilometrajul poate atinge valori foarte mici, de 5000 sau 6000 de kilometri.

O mașină folosită la serviciu și în deplasări în interes personal, va ajunge să parcurgă între 20 000 și 30 000 de kilometri pe an. O mașină de 5 ani, va avea în acest caz un număr mediu de 150 000 kilometri.

Sunt însă și persoane ce folosesc mașina mai des, traversând țara de câteva ori pe an, în special cei veniți din orașe precum Baia Mare în București sau Cluj-Napoca, pentru studii, job sau altele. În acest caz, numărul mediu de kilometri poate crește până la 50 000 kilometri/an, ceea ce înseamnă un rulaj mediu de 250 000 kilometri pentru o mașină de 5 ani.

Kilometrajul unei mașini de 5 ani, 10 ani sau 2 ani, constă în gradul de folosință a conducătorului auto și de nevoile acestuia. Putem întâlni mașini vechi de 5 ani cu un rulaj de 10 000 kilometri sau cu unul de 150 000.