Care este mecanica pneumaticii si cum functioneaza sculele pneumatice?

In mod special, utilizarea aerului comprimat a revolutionat orice industrie din intreaga lume. Mai mult, pneumatica este una dintre cele mai apreciate stiinte care promoveaza utilizarea tehnologiilor pe baza de aer comprimat, inlocuind in acest fel consumul de energie electrica.

Aerul comprimat sub presiune are capacitatea de a da energie si forta diferitelor scule pneumatice profesionale utilizate atat in cadrul aplicatiilor caznice, cat mai ales in cadrul aplicatiilor industriale.

De aceea, un burghiu sau ciocan care actioneaza pe baza de aer comprimat are acelasi randament precum omologul sau electric. Alimentate cu ajutorul unui furtun pentru aer comprimat, astfel de scule pneumetice isi gasesc aplicabilitate si in alte industrii.

De exemplu, un dispozitiv de vopsire a masinii ofera un rezultat uniform, vopseaua fiind aplicata simplu, rapid si eficient, iar astfel sunt reduse considerabil costurile din cauza consumului de energie electrica.

Pneumatica – Stiinta de comprimare a aerului

Pentru ca legile acestei stiinte sunt similare cu legile hidraulicii, este important sa luam in considerare diferentele dintre cele doua stiinte. In primul rand, in cazul utilajelor sau sculelor actionate hidraulic este utilizata apa sau un lichid pentru a transmite energie acestora.

Ambele tehnologii utilizeaza forte de putere diferite de cea electrica, dar daca in cazul hidraulicii lichidele joaca un rol important, in cazul pneumaticii este utilizat aerul comprimat sau anumite gaze, precum azotul.

Scule pneumatice sigure, simplu de manevrat si utilizat

Orice unealta pneumatica actioneaza pe baza fortei aerului comprimat. Acesta este singura sursa de alimentare pentru scuelele pneumtice. Printre cele mai putin cunoscute sunt pompele de foraj sau pompele pneumatice. Iar printre cele mai folosite, le gasim pe urmatoarele:

 • Pistoale pneumatice de insurubat;
 • Chei pneumatice cu clinchet;
 • Surubelnite pneumatice;
 • Bormasini pneumatice;
 • Polizoare pneumatice;
 • Slefuitoare pneumatice;
 • Daltuitor pneumatic;
 • Pistol cu ace pentru curatat rugina – vopsea;
 • Fierastrau pneumatic;
 • Gravor pneumatic;
 • Pile pneumatice;
 • Pistol pneumatic pentru nituri;
 • Pistol pneumatic pentru aplicat silicon si multe altele.

Scule pneumatice profesionale – Instrumente mecanice alimentate doar cu aer

In conformitate cu cerintele globale din diferite domenii industriale sau caznice, astfel de scule pneumatice profesionale sunt proiectate in dimensiuni si cu greutati din ce in ce mai mici, inlocuind tot mai des omologul lor care implica atat un motor de alimentare electric cat si conectarea la o sursa de electricitate.

Cu alte cuvinte, actiunea electrica a sculelor sau utilajelor este inlocuita tot mai des de actiunea aerului comprimat.

Pentru ca aceste scule sa fie folosite cu precadere in spatiile sau activitatile industriale este important sa fie conectate la un compresor de aer. Un astfel de compresor asigura alimentarea cu aer comprimat printr-un furtun foarte rezistent, in general fabricat din material siliconic.

In plus, recomandarea specialistilor in pneumatica este de a folosi, indiferent de sursa de alimentare (electrica sau pe baza de aer comprimat), un echipament special de protectie si achizitionarea anumitor dispozitive de blocare sau reglare a presiunii aerului comprimat, in cazul in care unealta nu este prevazuta cu un astfel de sistem de siguranta. Mai multe informatii despre produsele din gama pneumaticii pot fi accesate aici.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata