Tot ce trebuie să știi despre un compresor

0

Compresorul de aer este unealta care ajută la umflarea obiectelor gonflabile și la acționarea celor pneumatice. Folosirea aerului comprimat în activități casnice și în industrie are o vechime de mai bine de un secol, iar tehnica evoluează constant. Deși este asociat cu vulcanizările auto, compresorul are o utilizare mult mai variată, facilitând buna funcționare a unor mecanisme sau acționarea mai rapidă a unor unelte. În principiu, compresoarele pot fi împărțite în trei categorii: casnice, profesionale și industriale. În funcție de mediul în care va fi utilizat, ai de ales dintr-o gamă diversă de modele, după dimensiuni, putere, producător și buget. După alegerea modelului potrivit activității tale, vei putea adăuga o mulțime de accesorii menite să-ți ușureze munca.

Ce este un compresor de aer?

Compresorul de aer este un dispozitiv care transformă presiunea atmosferică în presiune superioară de refulare, printr-un ciclu termodinamic inversat. Aerul comprimat înlesnește utilizarea diverselor unelte acționate pneumatic și te ajută să finalizezi mai rapid o serie de activități. Conectarea unui pistol, a unui ciocan sau a unui capsator pneumatic la compresor te ajută în desfășurarea lucrărilor de tâmplărie: reparații garduri din lemn, construire spații de depozitare, confecționare sau asamblare mobilier de interior sau de grădină. Bormașinile, fierăstraiele electrice și polizoarele sunt scule care se găsesc și în variantă pneumatică, mult mai ușor de manevrat în activități de construcții, reparații și amenajări. Eliberarea aerului cu presiune este utilă și în acțiunea de curățare de praf și de mizerie, atât a suprafețelor exterioare întinse, cât și a unor orificii greu accesibile.

Dintre toate instrumentele, compresorul nu poate lipsi dintr-un atelier de vopsit. Aplicarea vopselei pe orice suprafață este mult mai ușoară cu ajutorul unui pistol pe bază de aer comprimat (aerograf). În atelierele de reparații auto, compresorul primește cele mai diverse utilizări, de la montarea și demontarea pieselor până la acțiuni de curățare, vopsire și șlefuire. Utilizarea largă a aerului comprimat pentru întreținerea anvelopelor mașinilor a dus la apariția unor compresoare auto compacte, care se conectează la acumulator și permit umflarea cauciucurilor și continuarea deplasării în siguranță. Compresorul auto poate fi folosit și la umflarea cauciucurilor de bicicletă, a mingilor și a altor obiecte gonflabile din casă sau grădină.

Cum funcționează un compresor de aer?

Compresorul aspiră un gaz (aerul din atmosferă), îl comprimă prin reducerea volumului și îl eliberează cu o presiune sporită. Compresia o realizează un piston, un rotor sau o turbină rotativă. Sursa de alimentare a dispozitivului este, de obicei, motorul electric. Aerul din atmosferă este absorbit printr-o valvă și stocat într-un rezervor. Pe măsură ce cantitatea de gaz crește în rezervor, volumul se reduce și crește automat presiunea. Când presiunea a ajuns la maximum, absorbția aerului încetează. În raport cu folosirea aerului comprimat, presiunea din rezervor scade și poate începe un nou ciclu de admisie a gazului.

Cum alegi un compresor?

Procesul de alegere a unui dispozitiv potrivit începe după ce ai stabilit în ce condiții îl vei folosi. Diversitatea domeniilor în care pot fi utilizate a creat o piață foarte variată de modele de compresoare. Pentru activitățile casnice, cel mai potrivit este compresorul de aer cu piston. Îl poți alege dintr-o gamă largă de modele, dimensiuni și puteri.

Un alt criteriu de avut în vedere este cel al manevrabilității: dacă aparatul va rămâne permanent în atelier, poți opta pentru un compresor staționar; dacă ai nevoie să te deplasezi cu el în curte, în mașină sau pe teren, alege unul portabil sau cu roți. În funcție de activitățile de tip Do-It-Yourself pe care le întreprinzi, compresorul îți va ușura mult munca în timpul exercitării hobby-urilor sau a reparațiilor casnice.

O atenție deosebită trebuie să acorzi informațiilor indicate de producător cu privire la debit și presiune. Dacă nu știi să interpretezi fișa tehnică a unui compresor, apelează la expertiza un specialist sau solicită ajutorul unui asistent de vânzări. Aceeași grijă trebuie acordată și respectării indicațiilor de utilizare în condiții optime, conform manualului tehnic, pentru a beneficia de serviciile garanției.

Compresorul de aer este un instrument care eficientizează activitățile de umflare a obiectelor gonflabile sau de utilizare a uneltelor pneumatice. Poate fi folosit pentru vopsire, șlefuire, curățare, construcții și reparații, în casă și grădină, în ateliere mici sau în mediul industrial. În funcție de condițiile în care îl vei utiliza, ai de ales dintr-o gamă variată de modele cărora le poți atașa o mulțime de accesorii.

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata