Care este prognoza meteo pentru luna noiembrie 2023, din România?

De Jurnalul Național Actuale Meteo 486 citiri
4 min citire
 

Vremea continuă să ne uimească pe acest final de an. Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat o vreme fără precedent în România. Prognoza meteo pentru luna noiembrie 2023, surprizele se ţin lanţ.

Prognoza meteo ANM până pe 20 noiembrie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Astfel, conform experților meteo, în perioada 23 octombrie – 20 noiembrie, vom avea parte de temperaturi mai mari ca cele specifice perioadei calendaristice și multe ploi.

În următoarele patru săptămâni, conform ANM, vremea se va menține în continuare caldă, însă ploile își vor face apariția.

Prognoza meteo ANM în săptămâna 23 – 30 octombrie

În săptămâna 23 – 30 octombrie, valorile termice vor fi mai mari decât cele specifice pentru această săptămână, în special în regiunile sud-estice. De asemenea, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordice și local în cele centrale, deficitar în sud-estul teritoriului, în timp ce în rest cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru perioada calendaristică.

Prognoza meteo ANM în săptămâna 30 octombrie – 6 noiembrie

În perioada 30 octombrie – 6 noiembrie, temperaturile medii vor fi mai mari decât cele normale pentru această perioadă, mai ales în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea regiunilor, în special în cele vestice, nordice și centrale.

Prognoza meteo ANM în săptămâna 6 – 13 noiembrie

În săptămâna 6 – 13 noiembrie, în tot teritoriul, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai nari decât cele normale pentru acest interval. De asemenea, regimul pluviometric va fi ușor excedentar în vestul, nordul, centrul și estul țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru perioada prognozată.

Prognoza meteo ANM în săptămâna 13 – 20 noiembrie

În săptămâna 13 – 20 noiembrie mediile valorilor termice se vor situa ușor mai mari decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile României. De asemenea, cantitățile de ploi estimate pentru această perioadă vor avea o tendință excedentară în jumătatea de vest a teritoriului, în timp ce în rest regiumul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, mai informează ANM.

Când vine iarna?

Pe de altă parte, meteorologii prognozau că primele ninsori nu ar fi departe.

În prognoza sa, ”Nu este exclus să avem precipitații sub formă de ninsoare la începutul lunii noiembrie și chiar la sfârșitul lunii octombrie, pentru că așa cum aminteam mai devreme vor mai fi pătrunderi succesive de mase de aer rece, dinspre latitudini nordice, iar masa de aer cald care se află acum în sud, treptat, se va retrage și desigur că sunt favorizate pătrunderile reci.

Estimativ, se pare, totuși, că la finalul lunii octombrie – chiar dacă temperaturile rămân la modul general peste cele normale – există probabilitate foarte mare pentru ninsori. La început vor fi  în zonele montante, și mă refer la masivele nordice, apoi, treptat, și în partea centrală și zona Moldovei. Aici avem semnalul că vor fi primele ninsori.

Tot din estimările pe care le avem până în momentul de față se pare că vom avea în noiembrie ninsoare și în partea de sud a țării, nu neapărat chiar de la începutul lunii, dar pe măsură ce ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie probabilitatea crește“, a precizat Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,