Care sunt cele mai bune remedii naturale pentru imunitate?

130

Odată cu iarna vin virozele şi răcelile de aceea este bine şă ne întărim imunitatea cu ajutorul remediilor din natură.

După cum se ştie citricele au un aport mare de vitamina C şi mai multe minerale, însă mai sunt şi alte fructe şi plante naturale, care sunt bogate în aceste vitamine şi minerale atât de necesare în sezonul rece.

– Cătina este fructul toamnei bogat în vitamine, minerale, acizi grași esențiali, enzime și carotenoide, având de 10 ori mai multă vitamina C decât au citricele. Fructele de cătină sunt apreciate  pentru beneficiile antiinflamatoare, vitaminizante și antioxidante, este de asemenea, fructele care conțin acizi grași esențiali Omega 3, Omega 6, Omega 7 (un acid esențial foarte rar) și Omega 9.

-Măceșele sunt apreciate încă din vechime pentru proprietățile lor imunostimulatoare, vitaminizante, tonice și regenerante, gastroprotectoare, antioxidante, antilitiazice, diuretice, antidiareice, vasodilatatoare arterial, antiinflamatoare și antihelmintice. Consumul de măceșe se poate face sub formă de ceaiuri, decocturi, tincturi, gemuri, infuzii, cidru.

Acestea acționează în prevenirea și ameliorarea stărilor de stres oxidativ, anemii, convalescență, epuizare generală, anxietate, alergii, fiind un bun adjuvant în anorexie, indigestii, colecistite, enterocolite, inflamații ale căilor urinare și rinichilor, litiază biliară și renală, diaree, dizenterie, afecțiuni vasculare, osteoartrite sau parazitoze intestinale.

-Coacăzele negre sunt fructele foarte bogate în potasiu, fibre, complexul de vitamine B, C regăsită în aceste fructe ajută atât la întărirea sistemului imunitar cât și la prevenirea afecțiunilor cardio-vasculare, hepatobiliare și renale. Coacăzele negre au efect digestiv, tonic, răcoritor, laxativ, diuretic, astringent, depurativ și hemostatic.

De altfel, fructele de coacăze negre consumate în stare crudă sau sub formă de extract au efecte benefice în anemie, obezitate, insomnii, insuficienţă cardiacă şi respiratorie, pneumonie, gastrită, hipertensiune arterială, ulcer, diaree cronică, dizenterie, boli reumatice, pielonefrite, celulită, ateroscleroză, tulburări circulatorii, boli oculare şi afecțiuni ale sistemului nervos. În plus protejează împotriva agentului patogen ce provoacă pneumonia.

-Echinacea se recomandă pentru răceli şi pentru prin creșterea producerii de globule albe din sânge și întărirea pereților celulari astfel încât bacteriile și virușii să nu pătrundă atât de ușor în organism. Aceasta  datorită proprietăților sale antivirale este folosită în tratarea cu precădere a bolilor respiratorii și ca remediu preventiv pentru anumite tulburări, dureri, mai ales la copii, la persoanele în vârstă care au un sistem imunitar slăbit, convalescenți. Echinacea este recomandată pentru vindecarea gripei și a răcelilor, a afecțiunilor gâtului (precum faringita sau angina), a bolii pulmonare obstructive cronice (EPOC), a alergiilor și a febrei fânului.

-Mugurii de brad sunt utilizați în special în afecțiuni ale aparatului respirator deoarece stimulează secreţiile mucoaselor, apreciați pentru rolul expectorant, iar extractele din uleiul esenţial al acestora au acţiune analgezică, antiseptică la nivel pulmonar, antitusivă, deodorantă, expectorantă, stimulentă şi tonică. De asemenea au proprietăţi uşor diuretice. Mugurii de brad sunt recunoscuți pentru efectul de vindecare a afecțiunilor laringelui, traheei și bronhiilor, efectul adjuvant  în pneumonie, pleurezie, bronșită cronică, astm bronșic și tuberculoză.

-Afinele au proprietăți astringente, vitaminizante, energizante, antioxidante, hipoglicemiante, protectoare a vaselor de sânge și capilare, antiedematoase, antiinflamatoare, antiseptice, diuretice, antibacteriene, dezinfectante, antidiareice, imunostimulatoare și de îmbunătățire a acuității vizuale. Aceste proprietăți benefice ale frunzelor și fructelor de afin se datorează conținutului de antocianozide (mirtilina A și B), procianidoli, flavone, tanin catehetic, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic), vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina C, vitamina E, vitamina F, vitamina PP (B5), săruri minerale de cupru, seleniu, zinc, fier, mangan, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu.

-Isopul este o plantă care ajută la întărirea imunităţii şi ameliorează mai multe boli printre care cele mai importante sunt cele respiratorii precum laringită, traheită, bronșite acute și cronice, faringită, tuse, răgușeală, gripă, răceli, guturai, astm. Curele cu isop ajută la curățarea plămânilor, calmarea iritațiilor gâtului și faringelui, acțiunea benefică asupra tubului gastro-intestinal, urinar și genital.

-Pătlagina este un remediu foarte bun pentru tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii superioare datorită acțiunii expectorante și protectoare asupra mucoaselor. Iar ca adjuvant în bronșite cronice, faringite, laringite, tuse, afecțiuni pulmonare și chiar și în tuberculoza pulmonară. această plantă are acţiune emolientă, cicatrizantă şi antiseptică, fiindu-i recunoscută acţiunea antibacteriană şi astringentă datorată taninurilor, a preparatelor obţinute la rece sau liofilizate. În frunzele de pătlagină se găsește un iridoid numit acubină care, alături de flavonoizi, tonifică vasele de sânge și are efect antiinflamator.

-Crețușca este o plantă care susține sănătatea aparatului respirator. Florile și frunzele sunt bogate în minerale, uleiuri esențiale, acid salicilic, flavonoide, glicozide, cu efect antiinflamator, analgezic, diuretic. Datorită efectului sudorific reduce febra, are efect detoxifiant și astringent.

-Trei-frați-pătați este o plantă des utilizată în afecțiuni respiratorii, având o acțiune emolientă, calmantă și expectorantă, iar extractul din această plantă este cel mai puternic antialergic cunoscut în lume. Ea menține plămânii sănătoși și curăță sângele, susține funcționarea normală a tractului respirator, conține un puternic detoxifiant, neutralizează radicalii liberi din sânge, este diuretic și reglează sistemul imunitar.

Toate aceste remedii au rolul de a sprijini organismul să facă față în mod natural la provocările sezonului rece: răceli, viruși, bacterii, infecții virale. Se pot folosi individual sau se pot folosi şi combinate, sub formă de ceaiuri sau sub formă de diferite preparate.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata