Care vor fi tarifele RCA din toamnă pentru șoferii din România?

De Jurnalul Național Actuale Auto 116 citiri
3 min citire
În contextul RCA, dezechilibrul produs de falimentele a doi din ce mai mari asigurători de polițe RCA avea să schimbe, într-o anume proporție, mersul tarifelor. Dar, toate astea sunt pe cale să se schimbe, spune vicepreședintelui ASF, anunțănd că scad tarifele RCA din toamnă pentru șoferii din România.

Implementarea bazelor de date comune este pe ultima sută de metri

Odată cu ieșirea din piața a celor doi mari asigurători, City Insurance și Euroins, ASF adorit schimbarea regulilor jocului pentru a putea controla mai bine trendul din piață, precum și o corelare coerentă a bazelor de date din mai multe puncte. Concret, spune vicepreședintele ASF, este vorba de interconectarea dintre AIDA (baza de date a asigurărilor RCA) cu cele ale Poliției Române, CNAIR și RAR.

Reamintim că AIDA este gestionată de Biroul Asigratprilor de Autovehicule din România (BAAR). Această interconectare, mai spune oficialul, a fost demarată ca urmare a unor modificări aduse anul trecut la cadrul legal existent, și anume legea 132/2017, legea cre reglementează modul de implementare a asigurărilor obligatorie de răspundere civică auto (RCA).

În afirmaţiile sale, „ASF vrea să interconecteze AIDA cu sistemele Poliței Române, RAR și CNAIR pentru a avea o imagine mai clară asupra domeniului.

Centrul va fi AIDA, baza de date gestionată de BAAR. Acolo se adună datele de la asigurători, care, la rândul lor, pot extrage date.”, spune Sorin Mititelu.

Scad tarifele RCA din toamnă pentru șoferii din România?!

În baza acestor noi modificări, analiștii din piață și, inclusiv, vicepreședintele ASF, speră ca tarifele la polițele RCA din acest moment să scadă, iar asta s-ar putea întâmpla în luna septembrie aa acestui an, odată cu definitivarea procesului de interconectare:

„Vrem ca în septembrie 2024 aceste baze de date să fie interconectate la AIDA. La discuții au participat toți, au fost constructivi. E un mare pas înainte”, mai spune Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF pentru piața asigurărilor, conform Profit.ro.

Ce schimbări vor fi, după definitivarea procesului de interconectare

Procesul de interconectare va ușura munca atât a asigurătorilor, cât și a celorlalte instituții implicate, astfel ASF reușind să aibă un control mai bun asupra modului în care piața asigărilor RCA va funcționa. Un alt factor al acestui proces, precum și schimbarea sistemului bonus-malus, se va putea urmări în mod corect formarea prețurilor la polițele RCA.

 

De altfel, Sorin Mititelu recunoaște, conform publicației citate, că „Toate acestea vor avea un impact direct asupra tarifului RCA și este de așteptat o ușoară scădere a tarifelor, din toamnă„.

Scad tarifele RCA din toamnă pentru șoferii din România! Anunțul de ultim moment, ce schimbări vor fi

Rămâne de urmărit cum se va derula procesul de interconectare al bazelor de date, dar și dacă la data precizată de Sorin Mititelu, șoferii vor resimți o scădere consistentă a prețurilor de achiziție a polițelor RCA.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,