Cât timp ai voie să circuli cu ITP-ul expirat?

De Jurnalul Național Actuale Auto 182 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În momentul în care ţi-a expirat Inspecția Tehnică Periodică (ITP) de la mașina cu care te deplasezi, trebie să şti cât timp ai voie să circuli cu documentul expirat, ce schimbări sunt prevăzute în Codul Rutier 2024, pentru ce ești sancționat de către polițiști și cât valorează amenzile.

Ce este ITP-ul, document obligatoriu pentru șoferi?

În întrega lume, dacă ești șofer în trafic, mașina pe care o conduci trebuie obligatoriu să prezinte Inspecție Tehnică Periodică (ITP). Este vorba despre un document ce completează viza ITP și care demonstrează că autoturismul a fost verificat din punct de vedere al stării tehnice.

Astfel, ITP-ul, odată efectuat, este valabil în toate statele membre ale comunității europene. El poate fi realizat și în România, și în străinătate. Conaționalii care trăiesc sau lucrează în afara granițelor țării pot să își facă ITP-ul în anumite state, dacă au autoturismul înmatriculat pe România.

 

Ce informații sau rubrici cuprinde ITP-ul mașinii

Documentul prin care se atestă efectuarea ITP-ului la mașină cuprinde mai multe rubrici, precum:

-numărul de înmatriculare;
-locul și data inspecției tehnice;
-kilometrii parcurși până la data inspecției tehnice;
-clasa în care se încadrează mașina;
-evaluarea mașinii;
-data următoarei inspecții tehnice periodice;
-stația ITP la care s-a realizat inspecția;
-numărul din baza națională de date ITP aferent vehiculului.

Cât timp poți să circuli cu ITP expirat la autoturism

Toți șoferii sunt obligați prin lege să circule pe drumurile publice doar dacă autoturismul prezintă ITP valabil. Dacă ITP-ul este expirat, înmatricularea vehiculului este automat suspendată. Lucrurile se agravează, pentru că, potrivit Codului Rutier 2024, condusul cu ITP expirat înseamnă 2 legi încălcate.

Codul Rutier 2024 arată că un șofer care circulă cu ITP expirat va fi dublu sancționat imediat:

-o dată pentru ITP expirat,

-a doua oară pentru faptul că șoferul se află la volanul unei mașini neînmatriculate.

Așadar, nu se poate circula fără ITP nici măcar o singură zi.

Cât de mare este amenda, dacă nu ai ITP la mașină

În prezent, pentru conducerea unei mașini fără ITP, vei primi două amenzi. Una va fi aplicată pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil. A doua sancțiune financiară va fi aplicată pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.

Concret, sancțiunea pentru conducerea unei mașini fără ITP este între 9 și 20 de puncte de amendă. În cel de-al doilea caz, amenda este reprezentată de 20 de puncte de amendă. De remarcat este totuși faptul că ambele abateri legislative pot fi sancționate cu până la 20 de puncte amendă fiecare.

 

În contextul financiar, dacă transpunem punctele de amendă în bani, un șofer sancționat pentru conducerea unei mașini fără ITP valabil va trebui să scoată din buzunar o sumă totală de până la 6.600 lei. Mai mult decât atât, vor fi reținute și talonul, și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,