Câți bani costă să faci un testament, de fapt

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 175 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Legea moștenirii arată că documentul prin care se stabilește cum se împarte averea unei persoane poate fi întocmit în două moduri: de către persoana însăși și de către notar. Câți bani costă să faci un testament în anul 2024, iar prețul include TVA și alte taxe aferente.

De câte tipuri este moștenirea în România?

Moștenirea reprezintă în multe familii subiect de dispută, astfel încât, în România, ea este reglementată potrivit prevederilor legale. Codul Civil 2024 arată că moștenirea poate fi de două feluri: legală și testamentară.

Reglementările stabilite în Codul Civil privind problema moștenirii au ca scop transmiterea ordonată a patrimoniului unei persoane decedate către urmașii săi. Acest lucru nu înseamnă însă, că toți moștenitorii vor fi tratați în mod egal, mai ales în cazul moștenirii testamentare.

Câte tipuri de testamente există?

În cazul în care persoana care a decedat și-a întocmit deja un testament, moștenirea se va împărți potrivit dorințelor acesteia. Testamentul poate fi, la rândul său, de două tipuri: testament olograf şi testament notarial deschis. Ambele prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.

 

Avantaje și dezavantaje ale testamentului olograf

Testamentul olograf este documentul întocmit de către persoana care a decedat, fără a implica un notar. În circumstanțele date, întocmirea lui nu implică costuri asociate cu servicii notariale. Acest tip de document oferă posibilitatea exprimării directe a voinţei personale privind împărțirea averii.

Cele mai comune dezavantaje ale redactării unui testament olograf privind împărțirea averii în familie, după producerea decesului, sunt următoarele:

-anularea testamentului, în contextul absenței mărturiilor de la un notar privind veridicitatea documentului;
-punerea sub semnul întrebării a autenticității testamentului;
-dificultăți în procesul de oficializare.

Caracteristici ale testamentului notarial deschis

După cum indică și denumirea, testamentul notarial deschis implică un notar. Documentul devine astfel autentic și validat în procesul juridic încă din momentul redactării acestuia. Anularea acestui tip de testament nu poate să aibă loc, iar oficializarea împărțirii averii este mult mai facilă.

Pentru a întocmi un testament notarial deschis, persoana care are în vedere împărțirea averii trebuie să prezinte la notar următoarele documente: act de identitate testator, copie act de identitate legatar și act de proprietate în cazul bunurilor ce urmează să fie moștenite.

Câți bani costă să faci un testament în 2024

Principalele dezavantaje ale întocmirii unui testament notarial deschis sunt reprezentate de: respectarea unor formalități, programarea unor întâlniri cu notarul și achitarea unor costuri suplimentare. Serviciul în cauză, ca și altele de altfel, prezintă prețuri majorate în anul 2024.

Astfel, pentru a întocmi un testament notorial deschis, în anul 2024, la biroul notarial, costă 360 de lei. Prețul este același, indiferent de bunurile ce urmează să fie moștenite, așa cum se stabilește în testament. Suma de 360 de lei include TVA și taxa de înscriere în Registrul Naţional Notarial.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,