Ce combinații de numere de înmatriculare nu sunt permise prin lege în România?

De Jurnalul Național Actuale Auto 366 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Nu de puține ori am putut observa pe drumurile patriei mașini cu un anume tip de numere de înmatriculare, cunoscute sub titulatura de numere personalizate. Se pare că această practică, deși era costisitoare, nu va mai fi posibilă, cel puțin pentru cei care au numele de ION, sau IOANA.

 Şoferii își doresc numere de inmatriculare personalizate

Plăcuțele cu numere de inmatriculare personalizate au crescut în popularitate de-a lungul anilor, de când au devenit disponibile pentru publicul larg. Pentru oricine nu a mai deținut până acum o plăcuță de înmatriculare personalizată, s-ar putea să apară în minte întrebarea  dacă merită investiția, având în vedere că totuși costă.

Unii specialiști spun că în realitate, există o mulțime de beneficii și avantaje ascunse care vin odată cu achiziționarea unei plăcuțe private. Inclusiv în România, conform legislației în vigoare și, bineînțeles, contracost, au fost permise astfel de numere de înmatriculare.

În viitor, această practică, se pare că nu va mai fi permisă pentru anumite combinații de numere de înmatriculare.

DRPCIV spune că ION este interzis pe șosele

Până acum legislația rutieră în vigoare a permis în ultimii ani combinații de numere de înmatriculare, mai ales când vorbim de numere personalizate, din acest an lucrurile se schimbă, cel puțin pentru cei care aveau în minte să-și personalizeze numerele cu prenumele ION.

Motivul, unul simplu, are logică, dacă ne gândim că aceste două litere ”I” și ”O” ar putea induce în eroare agenții de circulație, semănând foarte mult cu cifrele ”1” și ”0”.

Așadar, conform DRPCIV, prin modificarea actualei legislații, combinațiile de numere de înmatriculare care aua vut sau au ION ca parte integrantă, sunt interzise pe șosele României.

În actul de modificare mai sunt precizate și alte combinații care vor fi interzise, precum cele cu tentă sezuală, dar și cele din lista de mai jos:

”III”
”OOO”
”DAI”
”PIX”
”TOV”
”ROM”
”COW”
”POC”

 Avantajele la plăcuțele cu numere de înmatriculare personalizate?

Plăcuțele de înmatricualre cu numere personalizate, până mai ieri accesibile doar celor cu mulți bani, nu numai sunt doar pentru cei bogați și faimoși. În ciuda recentei crize economice, acestea reprezintă în continuare o mare afacere.

Plăcuțele de înmatriculare personalizate sunt folosite în mod regulat în filme și seriale de televiziune pentru a sugera că un personaj este un lăudăros, un egocentric sau doar un pic disperat după atenție, dar există și în realitate și, nu de puține ori, sunt hilare, iar altele au combinații cel puțin ciudate.

 

Pentru miile de șoferi care au de fapt plăcuțe de înmatriculare personalizate, iar conform statisticii, în România sunt aproximativ 1.500, acestea sunt considerate o declarație de individualitate sau o investiție, deci un minim de avantaj. Dar, pentru marea majoritate celor care nu au una, acestea reprezintă o risipă de bani.

Concret, în 2022, pentru deținerea unui număr de înmatriculare cu numere personalizate prețurile variau între 20 de lei și 45 de lei, în funcție de plăcuța de înmatriculare.

Sursa – playtech.ro