Ce este boala Kawasaki? Sindromul rar al copiilor ar putea avea o legătură cu Covid-19

107

Simptomele includ o temperatură ridicată care durează cinci zile sau mai mult, alături de o erupție cutanată, glandele umflate în gât, buzele crăpate uscate, degetele roșii sau degetele de la picioare și ochii roșii, conform Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie scrie CNN.com

Specialiștii în pediatrie din Marea Britanie au avertizat că un număr mic, dar în creștere, de copii se îmbolnăvesc de un sindrom rar care ar putea fi legat de coronavirus.

Duminică, Societatea de Terapie Intensivă Pediatrică din Marea Britanie (PICS) a avertizat cu privire la o creștere mică a numărului de cazuri de copii bolnavi critici, unii care au testat pozitiv pentru Covid-19, prezentând „caracteristici suprapuse ale sindromului de șoc toxic și a bolii atipice Kawasaki.“

Într-o declarație trimisă în weekend profesioniștilor medicali care au grijă de copiii bolnavi de critică, PICS a declarat că „durerea abdominală și simptomele gastro-intestinale au fost o caracteristică comună, la fel ca și inflamația cardiacă”.

Deci, ce este boala Kawasaki și cât de îngrijorați ar trebui să fie părinții?

Ce este boala Kawasaki?

Boala Kawasaki, cunoscută și sub denumirea de sindrom Kawasaki, este o boală rară din copilărie care determină inflamarea pereților vaselor de sânge din corp.

Conform Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, afecțiunea cunoscută și sub denumirea de sindrom ganglionar mucocutanat afectează în principal copiii sub vârsta de 5 ani, deși poate afecta copii de orice vârstă.

Simptome boala Kawasaki

Temperatură ridicată care durează cinci zile sau mai mult, alături de o erupție cutanată, glandele umflate la nivelul gâtului, buzele crăpate uscate, degetele roșii și ochii roșii.

Dacă sunt tratate, simptomele devin de obicei mai puțin severe, a spus NHS, adăugând că boala nu este contagioasă.

„Din fericire, bolile asemănătoare cu Kawasaki sunt foarte rare, întrucât în ​​prezent există complicații grave la copiii care au legătură cu Covid-19, dar este important ca clinicienii să fie conștienți de eventuale legături emergente, astfel încât să poată oferi copiilor și tinerilor îngrijre rapidă „, a declarat profesorul Simon Kenny, directorul național al clinicii NHS pentru copii și tineri.

O afecțiune care poate duce la complicații cardiace

Boala Kawasaki este o cauză principală a bolilor de inimă în Statele Unite, iar complicațiile grave pot include anevrisme și dilatații ale arterelor coronare, potrivit companiei americane de asistență medicală Mayo Clinic.

Tratamentul standard, care implică imunoglobulină intravenoasă și aspirină, poate scădea substanțial dezvoltarea anomaliilor coronariene, afirmă Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Conform NHS, aproximativ 25% dintre copiii cu boala care nu primesc tratament continuă să apară complicații cardiace, care pot include afecțiuni precum atacuri de cord și boli de inimă.

Cu toate acestea, furnizorul de asistență medicală spune că majoritatea copiilor cu boala Kawasaki fac o recuperare completă dacă primesc tratament prompt.

Ce provoacă boala Kawasaki?

Experții recunosc că cauzele bolii Kawasaki nu sunt pe deplin înțelese, însă consideră că copiii care o dezvoltă ar putea fi predispuși genetic la aceasta, moștenind anumite gene de la părinții lor.

Boala în sine nu este contagioasă, conform NHS, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să fie cauzată doar de un virus. Boala este mai frecventă la copiii din Asia de Nord-Est, în special Japonia și Coreea, a spus NHS.

Care este legătura cu Covid-19?

Legătura dintre boala Kawasaki și Covid-19 este neclară, însă profesioniștii din domeniul sănătății i-au asigurat pe părinți că riscul copiilor de a se îmbolnăvi grav de virus rămâne scăzut.

Într-un raport publicat în aprilie, CDC a spus că copiii diagnosticați cu coronavirus în SUA au de obicei cazuri ușoare de virus.

Numărul de cazuri de Covid-19 în rândul copiilor rămâne mic și în timp ce unii copii și sugari au fost bolnavi de Covid-19, adulții alcătuiesc majoritatea cazurilor cunoscute până în prezent, potrivit CDC.
Profesorul Rosalind Smyth, director și profesor de sănătate a copilului, UCL Great Ormond St Institute of Child Health, a declarat că probele actuale sugerează că majoritatea copiilor cu Covid-19 care primesc asistență medicală au simptome ușoare, aproximativ jumătate având febră, aproximativ 40% având o tuse și mai puțin de 10% din cazurile raportate care au simptome gastro-intestinale.
„Cu toate acestea, înțelegerea noastră a acestei afecțiuni la copii este limitată. Covid-19 se prezintă, la adulți, ca o boală inflamatorie care afectează un număr de organe. Ar trebui să investigăm pe deplin acești copii, cu SARS-CoV-2, care se prezintă cu un boala inflamatorie multi-sistem pentru a evalua dacă aceasta este o prezentare a Covid-19 „, a declarat Smyth într-o declarație luni.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata