Ce este turmericul și ce beneficii are el pentru sănătatea corpului uman?

Turmericul este o plantă originară din India, înrudită cu ghimbirul, a cărei denumire științifică este Curcuma Ionga. În comerț, turmericul se recunoaște ușor după culoarea sa galbenă, fiind unul din acele produse naturiste folosite des sub formă de suplimente alimentare, dar și ca atare, în bucătărie.

Din punct de vedere nutrițional, el este extraordinar pentru organism și în plus, se poate consuma și foarte ușor datorită faptului că poate fi folosit pentru realizarea multor preparate culinare cu un iz exotic. Despre acțiunea lui la nivelul corpului și cele mai importante beneficii ale sale vom vorbi pe larg în rândurile ce urmează:

Beneficii turmeric:

  • antiinflamator natural;
  • aliment benefic în curele de slăbire;
  • tratament eficient al problemelor de digestie;
  • aliment benefic pentru eliminarea toxinelor din corp;
  • tratament pentru ameliorarea crampelor menstruale;
  • medicament natural împotriva durerilor provocate de artrită;
  • tonic eficient în prevenirea Alzheimerului.

Cum poate fi folosit turmericul?

 

În loc de medicamente antiinflamatoare

Spre deosebire de diferitele produse medicamentoase antiinflamatoare ce vin la pachet cu o mulțime de contraindicații și efecte adverse, turmericul poate fi consumat fără probleme chiar și în timpul tratamentelor medicale, datorită originii sale 100% naturale. Chiar și în cantități mari, el nu are niciun efect advers, ci doar efecte pozitive în tratarea durerilor articulare sau de mușchi. Mai mult, sub formă de pudră se poate utiliza și extern pentru reducerea inflamațiilor cauzate de leziuni.

Ca aliment benefic în curele de slăbire

Consumat în mod regulat turmericul ajută la accelerarea metabolismului, stimulând astfel arderea grăsimilor și implicit scăderea în greutate. Mai mult, el reduce cantitatea de colesterol rău, curățând astfel vasele de sânge și îmbunătățind circulația.

În tratarea problemelor sistemului digestiv

Persoanele constipate sau cele care suferă de sindromul colonului iritabil se pot trata în mod natural cu turmeric. În acest sens, cel mai bun produs este sucul de turmeric, dar și pudra, deoarece stimulează secreția de bilă, îmbunătățind digestia și reducând senzația de balonare. În plus, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, dacă este cazul, această plantă reduce și inflamațiile de la nivelul tubului digestiv.

În curele de detoxifiere

Turmericul elimină toxinele din corp având un efect puternic antioxidant, datorită compușilor săi care acționează la nivelul ficatului și sistemului limfatic. De aceea, el se recomandă persoanelor care urmează cure de detoxifiere sau pur și simplu celor care își doresc un organism mai sănătos.

În curry atunci când ai crampe menstruale

Pe lângă faptul că este un preparat absolut delicios și reconfortant, curry-ul ajută și la ameliorarea crampelor menstruale. De aceea, femeile care au poftă de alimente grase sau ciocolată în perioadele mai delicate din lună, ar putea apela la un curry consistent, satisfăcându-și astfel și pofta exagerată de mâncare, dar vindecând în același timp și durerile sâcâitoare.

Ca medicament pentru durerile de artrită

Artitrita este o boală a articulațiilor care determină inflamarea acestora și cauzează dureri intense ce nu pot fi tratate decât temporar cu analgezice. De aceea, ca o soluție de durată, în tratarea artritei se recomandă introducerea în alimentație a pudrei de turmeric, condiment mai eficient ca un medicament, care reduce inflamațiile și elimină tensiunea de la nivelul încheieturilor.

Ca tonic pentru sistemul nervos

Una din cele mai comune boli ale sistemului nervos în epoca modernă este Alzheimerul. Aceasta este o afecțiune neurodegenerativă care cauzează demență și pune într-o situație dificilă atât pe suferinzi, cât și pe apropiații acestora. Un bolnav de Alzheimer nu mai este stăpân pe propria minte și uită majoritatea întâmplărilor recente, riscând să se piardă de familie atunci când iese din casă, să uite că a folosit utilitățile și să expună astfel la diferite pericole, atât propria persoană, cât și pe cei din jur. La ora actuală nu există un tratament pentru Alzheimer și odată instalate, efectele lui nu mai pot fi ameliorate. Dar cu toate acestea, există alimente precum turmericul care pot întârzia apariția bolii și de asemenea, încetini evoluția ei, într-un mod natural.

În concluzie

Se poate spune despre turmeric că este un aliment minune ce poate fi consumat atât pentru plăcerea gustului cât și pentru efectele sale uimitoare asupra sănătății. Există turmeric și sub formă de suplimente alimentare, dar pentru versatilitatea sa în bucătărie se recomandă mai mult utilizarea lui sub formă de pudră cu ajutorul căreia se pot găti numeroase preparate culinare absolut delicioase.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata