Ce înseamnă realegerea lui Erdogan pentru relațiile Turcia-Golf?

De Jurnalul Național Afaceri Externe 178 citiri
12 min citire
Victoria președintelui Recep Tayyip Erdogan în turul tur fără precedent din 28 mai a fost salutată de oficialii Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), deoarece ar aduce un sentiment de continuitate și va consolida relațiile dintre Ankara și bloc, precum și între cei șase membri ai săi.

Emirul Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani a fost primul șef de stat străin care l-a felicitat pe Erdogan, care și-a preluat mandatul pentru al treilea mandat prezidențial, iar alți lideri din Golf au urmat rapid exemplul, exprimându-și dorința de a consolida legăturile cu Turcia.

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a cărui guvernare de două decenii va fi prelungită pentru încă cinci ani, este de așteptat să viziteze Golful în curând, reflectând cât de importanți au fost membrii CCG pentru agenda de politică externă a Turciei.

Între acum și 2028, statele CCG se pot aștepta la afaceri ca de obicei în relațiile lor cu Ankara.

Alianța puternică a Turciei cu Qatar va continua probabil să se adâncească, în timp ce Erdogan caută, de asemenea, să extindă relațiile cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), pe măsură ce apropierea Ankara de Riad și Abu Dhabi continuă să câștige viteză.

„Este probabil ca relațiile dintre Turcia și Golful să continue să aibă o natură personalizată, așa cum a fost în ultimele două decenii”, a declarat Sinem Cengiz, cercetător la Universitatea din Qatar și editorialist Arab News, pentru Al Jazeera.

„Prin urmare, următorii cinci ani de mandat al lui Erdogan vor aduce probabil o continuare a cooperării personalităților într-o serie de domenii”.

Realgerea lui Erdogan a fost o ușurare pentru mulți oficiali din Golf, deoarece contestatorul său Kemal Kilicdaroglu ar fi schimbat probabil politica externă a Turciei față de CCG în moduri care le-ar fi subminat interesele. Qatar, în special, avea motive să se teamă de o degradare a relației sale cu Ankara dacă Kilicdaroglu a câștigat.

„Candidatul opoziției era convins că Erdogan a încheiat anumite acorduri neconforme cu capitalele din Golf – și, prin urmare, a adoptat în mod regulat opinii foarte sceptice din Golf”, a declarat Batu Coskun de la Institutul Sadeq pentru Al Jazeera.

Stabilitate economică

Ankara va continua să pună mare preț pe legăturile sale economice, politice și de securitate cu țările bogate din CCG, importante pentru piețele comerciale și de apărare ale Turciei.

Legăturile economice mai strânse dintre Emirato și Turcia vor oferi celor două țări, care au două dintre cele mai mari economii din Orientul Mijlociu, oportunități de a debloca cantități mari de investiții care pot ajuta ambele economii să se dezvolte.

La câteva zile după ce Erdogan și-a asigurat un alt mandat, Turcia și Emiratele Arabe Unite au ratificat un acord de cooperare care are ca scop creșterea comerțului lor bilateral la 40 de miliarde de dolari în următorii cinci ani. Thani Ahmed al-Zeyoudi, ministrul de stat al comerțului exterior al Emiratelor Arabe Unite, a scris pe Twitter: „Acest acord marchează o nouă eră a cooperării în prietenia noastră de lungă durată”.

Negocierile pentru acordul au început în 2021, când prințul moștenitor al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, a vizitat Ankara, deschizând calea pentru o dezgheț a relațiilor după ani de tensiuni.

„Perspectiva de numerar puternic din Golf va continua să fie un stimulent major pentru Ankara, care se confruntă cu o criză valutară persistentă”, a spus Coskun.

„Turcia se prezintă ca un centru financiar și de afaceri pentru investitorii din Golf pentru a investi în diverse sectoare”, a explicat Cengiz. „Presupun că investiția în Turcia ar putea fi unul dintre (din) zonele (în care) putem vedea o competiție între statele CCG, și anume Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.”

Pentru statele arabe din Golf, legăturile mai profunde cu Turcia sunt importante pentru agendele lor de diversificare economică. Într-o serie de sectoare, de la divertisment la turism și producție alimentară, companiile turcești pot juca un rol important în a ajuta statele CCG să treacă de la dependența lor de hidrocarburi.

Firmele turcești, în special din sectorul construcțiilor, au pătruns de mult timp pe piețele din Golf și au contribuit la creșterea megaproiectelor, de la aeroporturi la autostrăzi și stadioane până la grădini. Recent, un grup de directori reprezentând aproximativ 80 de companii turcești de construcții s-au întâlnit cu Saudi Aramco la Ankara pentru a discuta despre potențiale proiecte de 50 de miliarde de dolari în Arabia Saudită.

Turcia are un sector de apărare în plină dezvoltare, cu articole precum drona Bayraktar TB2 la cerere (Birol Bebek/AFP)

Există și sectorul de apărare, cu dezvoltarea industriei autohtone de apărare un pilon semnificativ al strategiei Vision 2030 a Arabiei Saudite.

„Industria de apărare în plină dezvoltare a Turciei ar putea fi integrată în Viziunea Saudită 2030”, potrivit Coskun. „Acest lucru s-ar putea concretiza sub forma unei producții comune, transfer de tehnologie și programe de formare. Investițiile majore ar putea face ca producția turcă a industriei de apărare să aibă un picior în Arabia Saudită.”

Relațiile Turciei cu Siria

O problemă importantă în relațiile Turcia-CCG este Siria. Având în vedere că Damascul și-a recâștigat calitatea de membru cu drepturi depline în Liga Arabă luna trecută, după mai bine de 11 ani petrecuți în sălbăticia diplomatică, Ankara încearcă, de asemenea, să se reconcilieze cu guvernul președintelui Bashar al-Assad.

Dar unul dintre factorii care fac dificil un acord de normalizare Ankara-Damasc este statutul Unităților de Protecție a Poporului (YPG) din nordul Siriei. Turcia va dori niște garanții de securitate în ceea ce privește YPG-ul, pe care îl consideră aripa siriană a PKK. Turcia, SUA și UE recunosc PKK ca organizație teroristă.

Riad și Abu Dhabi au încurajat guvernul lui al-Assad să accepte Forțele Democratice Siriene (SDF) dominate de YPG sub controlul suveran al Damascului, ca parte a integrării forței în statul sirian. În acest sens, capitalele din Golf, în special Abu Dhabi, ar putea „adăuga o cale din Golf la calea existentă de la Moscova, care este folosită pentru a facilita discuțiile (turco-siriene)”, a spus Coskun.

Președintele turc Tayyip Erdogan, stânga, îmbrățișând prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, dreapta, în timpul unei întâlniri la Jeddah din Arabia Saudită, pe 28 aprilie 2022 (Handout/SPA/AFP)

Există întrebări importante cu privire la modul în care eventualele legături viitoare dintre Ankara și Damasc ar putea afecta alianța Turcia-Statele Unite ale Americii. Având în vedere că Washingtonul nu dorește să-și vadă aliații și partenerii din Orientul Mijlociu și Africa de Nord recunoscându-l pe al-Assad ca președinte arab legitim, Washingtonul este puțin probabil să salute Ankara redeschiderea legăturilor formale cu guvernul sirian.

În acest context, Turcia poate beneficia de faptul că anumite state CCG vor reabilita mai întâi imaginea lui al-Assad, făcând mai puțin controversată din perspectiva Occidentului ca Ankara să se reconcilieze cu Siria.

Coskun a declarat pentru Al Jazeera că Ankara „va căuta să îndepărteze presiunea din partea SUA asupra normalizării cu al-Assad, argumentând… un consens regional asupra revenirii lui Assad pe scena globală”.

Apropiere și reconstrucție

Relațiile dintre țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au evoluat foarte mult din 2020. Nu cu mult timp în urmă, Arabia Saudită și, cu atât mai mult, Emiratele Arabe Unite, erau în relații negative cu Turcia. Interese conflictuale cu privire la o serie de crize din perioada post-primăvara arabă, cum ar fi Egiptul, Libia și Tunisia, precum și blocada Qatarului din 2017-2021, au provocat fricțiuni între Ankara, pe de o parte, și axa Arabia Saudită-Emiratele Arabe Unite, pe de altă parte.

Cu toate acestea, din aproximativ 2020, relațiile Turciei cu Riad și Abu Dhabi s-au îmbunătățit considerabil.

„Erdogan începe acum un nou capitol, opus celui în urmă cu aproximativ 10 ani, când a început Primăvara Arabă”, a declarat Dania Thafer, director executiv al Forumului Internațional al Golfului.

Președintele turc Erdogan, dreapta, se întâlnește cu consilierul pentru securitate națională din Emiratele Arabe Unite, șeicul Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, la Ankara, Turcia, pe 18 august 2021 (Biroul de presă prezidențial/Maiul prin Reuters)

„Acum, similar statelor CCG, strategia Ankarei este mai pragmatică, cu dezvoltarea economică ca imperativ principal, mai degrabă decât politica condusă de ideologie.

„În ultimul său mandat, el a reconstruit relațiile cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și va continua pe această cale. Turcia va semna probabil mai multe acorduri în comerț, apărare și securitate atât cu Emiratele Arabe Unite, cât și cu Arabia Saudită, printre alte state CCG.

„Din perspectivă politică, reconstruirea relațiilor cu Turcia este o abordare alternativă pentru contrabalansarea influenței iraniene în regiune”.

În următorii cinci ani ai lui Erdogan, experții susțin că există toate motivele să ne așteptăm ca aceste apropieri să capete un avânt și mai mare. În special, vânzările de drone din Turcia către acești doi membri GCC vor consolida și mai mult relațiile care au început să se repare acum câțiva ani.

„Legăturile Ankara-Abu Dhabi par pe cale să se extindă în continuare”, a spus Coskun. „Recenta ratificare reciprocă a acordului de parteneriat cuprinzător Turcia-Emiratele Arabe Unite este un indiciu clar în acest sens. De asemenea, Emiratele Arabe Unite au făcut o achiziție semnificativă de UAV Bayraktar TB-2 anul trecut. Probabil, Abu Dhabi va deveni o piață majoră pentru exporturile din industria turcă de apărare.”

Coskun a adăugat că „aceeași perspectivă este valabilă pentru Arabia Saudită – totuși nu am văzut încă o vânzare de TB-2 către Riad. Având în vedere că Qatar, Emiratele Arabe Unite și cel mai recent Kuweit au încheiat acorduri pentru achiziționarea renumitelor UAV-uri, Arabia Saudită pare un candidat foarte probabil. Această nouă perioadă va avea probabil relații mai solide între Ankara și Riad, în special bazate pe industria de apărare.”

Sursa – www.aljazeera.com