Ce legume poți cultiva în apropierea unei culturi de porumb?

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 232 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Chiar dacă ești începător în ale grădinăritului, sigur ai auzit despre ideea de a pune în pământ diferite plante una lângă alta pentru a obține beneficii reciproce asupra culturilor. Descurajarea dăunătorilor, atragerea de polenizatori, echilibrarea nutrienților pot fi câteva dintre efectele pozitive ale acestui obicei.

Bunicii noștri știau exact ce să planteze în apropierea porumbului, fiindcă li se transmitea această „învățătură” de la cei de dinaintea lor. Astăzi, informația este disponibilă oricui și putem înțelege cu ușurință că în spatele deciziilor de acest fel se află explicații științifice.

Specialiştii ne explică ce legume poți să pui în pământ lângă porumb, pentru a-i susține buna creștere și dezvoltare. La rândul său, porumbul va avea efect pozitiv asupra legumelor.

Cum se ajută reciproc fasolea și porumbul

O alăturare clasică de legume în grădină este combinația fasole-porumb. Fasolea are o relație simbiotică cu unele bacterii din sol, în cazul de față rizobii. Aceste bacterii atrag azotul atmosferic din aer și îl transformă în azot de amoniu, o formă de azot care poate fi absorbită de rădăcinile porumbului. La rândul său, porumbul furnizează carbohidrați rizobilor.

De asemenea, porumbul este o plantă rezistentă și suficient de înaltă pentru a juca rolul unui scut natural pentru fasole. Astfel, cea din urmă poate să crească în mod sănătos. În plus, atât porumbul, cât și fasolea cresc și se recoltează în perioade apropiate, de obicei spre sfârșitul verii.

Ce efect are cultura de castraveți asupra porumbului

La fel ca fasolea, și castraveții pot ajuta cultura de porumb să prospere în grădină. Atât cultura de castraveți, cât și cea de porumb au condiții similare de creștere. Au nevoie de sol cald și suficientă umiditate pentru a da rod bogat, însă nu concurează între ele.

Vița de castraveți acoperă solul din jurul porumbului, menținându-l mai rece și păstrând umiditatea. Pentru că vița de castraveți este densă, suprimă și buruienile. Este important totuși să se țină cont de distanța de plantare – castraveții se pun în pământ la 30 de cm față de porumb.

Porumbul, fiind înalt, asigură umbră castraveților. Tulpinile sale pot juca rolul unui scut, ca în cazul fasolei. Vița de castraveți se poate dezvolta astfel în condiții optime, iar legumele au parte de un sol potrivit pentru a nu fi predispuse la putrezire pe vreme umedă.

Alte legume pe care să le cultivi în proximitate

Cele mai multe soiuri de salată nu cresc corespunzător în căldura aprigă a verii. Dacă pui salata lângă porumb, unde poate să beneficieze de umbră, te vei bucura de o cultură bogată și foarte aromată. Avantajul este câștigat, mai degrabă, de salată, care nu va fi deloc amară la gust.

Știm deja că roșiile și vinetele nu ar trebui să fie plantate în apropierea porumbului. În cazul cartofilor însă, lucrurile sunt exact opuse. Tuberculii ocupă o mare parte a spațiului subteran, adică a solului, în timp ce porumbul, care are rădăcini mai puțin adânci, se va dezvolta deasupra pământului.

Sursa – playtech.ro