Ce loc ocupă oraşul București, în top 10 cele mai aglomerate orașe din lume, din cauza traficului rutier?

De Jurnalul Național Actuale Auto 203 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Din datele celui mai recent studiu realizat de producătorul de sisteme GPS Tomtom, acesta a plasat Bucureștiul pe locul 8 în topul celor mai aglomerate orașe din lume în anul 2023. În plus, Capitala României se situează pe locul 4 în Europa în ceea ce privește aglomerația urbană, un indicator îngrijorător al provocărilor cu care se confruntă orașul în gestionarea traficului.

Câte ore pierd bucureștenii în plus din cauza aglomerației din trafic?

În acest sens, studiul realizat de Tomtom, arată că bucureștenii au pierdut în medie 150 de ore în traficul aglomerat în ultimul an, cu o viteză medie de deplasare la ora de vârf de doar 17 km/oră. Această situație trage un semnal de alarmă privind problemele reale ale infrastructurii urbane și a eficienței sistemului de transport public.

În plus, Bucureștiul se confruntă cu o creștere semnificativă a nivelului de congestie a traficului în 2023, conform datelor recente publicate de Hotnews.ro. Cu un nivel de congestie de aproximativ 55%, capitala României demonstrează o situație îngrijorătoare comparativ cu anii anteriori.

Comparativ cu anul 2022, orașul a devenit mai aglomerat, cu o creștere a timpului necesar parcurgerii unei distanțe de 10 km cu 20 de secunde.

Astfel, în anul 2023, pentru a parcurge aceeași distanță, bucureștenii au nevoie de 27 minute și 40 de secunde. Această situație evidențiază o tendință crescătoare a aglomerației, orașul ocupând locul 7 în clasamentul mondial în 2022, comparativ cu locul 8 în 2021.

 Cea mai aglomerată zi înregistrată în anul 2023

Concret, Bucureștiul a înregistrat un nivel record de congestie a traficului pe 28 noiembrie 2023, când pentru a parcurge o distanță de doar 10 km a fost necesar un timp de 36 minute și 50 de secunde. Acest nivel ridicat de aglomerație a avut un impact semnificativ asupra vieții cotidiene a locuitorilor Capitalei.

În aceeaşi zi, aglomerația de la orele de vârf a condus la o pierdere semnificativă de timp pentru bucureșteni. Pe parcursul anului 2023, locuitorii au pierdut în total 150 de ore suplimentare în trafic.

Mai mult, această situație a avut un impact financiar considerabil, cu aproape 1.000 de lei cheltuiți în plus pe carburant datorită timpii extinși petrecuți în trafic.

Analiza zilnică a traficului indică faptul că cea mai mare aglomerație se înregistrează miercuri, între orele 17.00 și 18.00. În aceste intervale, timpul mediu necesar pentru a parcurge o distanță de 10 km crește alarmant, ajungând în medie la aproximativ 41 de minute.

Totodată studiul analizează traficul urban la nivel global, astfel a dezvăluit clasamentul orașelor cu cel mai aglomerat trafic în 2023.

În acest sens, Londra ocupă primul loc în această listă, fiind orașul cu cel mai mare nivel de congestie a traficului, unde viteza medie de deplasare cu mașina este de doar 15 km/oră.

Topul celor mai aglomerate orașe din lume, conform studiului, include:
1. Londra
2. Dublin
3. Toronto
4. Milan
5. Lima
6. Bengaluru
7. Pune
8. București
9. Manila
10. Bruxelles

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,