Ce se spune în legea promungată recent, despre ambrozie?

De Jurnalul Național Actuale Utile 124 citiri
3 min citire
În contextul legal, curțile și terenurilevor fi luate la control este oficial, dacă ai această plantă de ambrozie în grădină, riști să plătești bani grei. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Planta nu trebuie să mai existe în grădinile românilor

S-a decis o nouă obligație pentru români. În contextul în care specialiștii vorbesc despre un număr tot mai mare de persoane care dezvoltă, de la an la an, probleme de sănătate din pricina acestei plante ce se dezvoltă în voie la noi în țară, statul a luat măsuri pentru combaterea acestui fenomen.

Astfel, cei care au această plantă în grădină riscă să scoată sume mari din buzunar. Legea prin care proprietarii și deținătorii de terenuri sunt obligați să facă anual tratamente de combatere a ambroziei a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Legea a fost promulgată de președinte

Concret, aceste tratamente trebuie efectuate în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe. Cu alte cuvinte, până pe data de 30 iunie a fiecărui an sau în cel mult 15 zile de la momentul în care primesc un avertisment din partea autorităților publice locale.

În cazul în care nu este respectat termenul, lucru constatat de reprezentanții autorităților publice locale, acestea vor avea dreptul să intervină pe terenurile pe care crește ambrozia pentru a curăța această plantă, toate costurile urmând să fie suportate de proprietarul sau deținătorul terenului respectiv. Dacă acesta nu va permite accesul pe proprietate, primarul va solicita autorizarea instanței judecătorești.

Legea mai spune că, la cererea proprietarului sau deținătorului de teren infestat cu ambrozie, autoritățile pot efectua lucrările “în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării și că obligația subzistă [rămâne în vigoare]”.

Ce spune ministrul Mediului, despre amenzi

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit recent despre sancțiunile pe care ar trebui să le plătească cei care nu respectă legea, precizând că ”amenda trebuie să fie destul de mare cât să descurajeze şi suficient de mică cât să poată fi plătită”.

În precizările sale,„Eu cred că orice legislaţie bună trebuie să aibă măsuri de conformare, trebuie să aibă sancţiuni în măsura în care persoanele fizice, proprietarii de terenuri, unităţile administrativ teritoriale nu se conformează, trebuie ca acele sancţiuni să fie puse în aplicare, pentru că avem amenzi şi la necolectarea separată a deşeurilor, în legislaţia de astăzi, doar că deocamdată anumite autorităţi nu le aplică.

Amenda trebuie să fie destul de mare cât să descurajeze şi suficient de mică cât să poată fi plătită pentru că mai stăm prost la amenzi neîncasate de către statul român”, a declarat ministrul Mediului.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: