Ce trebuie sa stie un proaspat angajat

A avea un loc de munca, in ziua de azi, nu este nici greu, dar nici usor. Depinde de multi factori care, adesea, nu tin de cel care doreste sa se angajeze. Un CV poate fi respins pe multe considerente. Candidatul poate avea prea putina experienta sau chiar prea multa, poate avea sau nu anumite aptitudini si asa mai mai edparte. Asa ca, in momentul in care cineva va spune ca ati fost acceptat pentru un job, bucuria este nemarginita si va ganditi ca toate problemele s-au incheiat. Insa nu este asa. Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti si pe care ar fi bine sa le intrebati chiar inainte de a semna orice contract cu o firma sau o companie. In general, firmele private aplica unele politici proprii cand vine vorba de drepturile angajatilor. Acest lucru poate fi bun sau rau. De aceea, ar trebui sa stiti ca cei mai multi angajatori va ofera o perioada de proba. Aceasta perioada de proba trebuie sa tina cont de tipul contractului individual de munca (ce poate fi pe perioada determinata, nedeterminata sau temporar) si de functia pe care o detine salariatul.

Conform Codului Muncii, perioada de proba este de maximum 90 de zile (3 luni) pentru angajatii care au o functie de executie, si de cel mult 120 de zile (6 luni) pentru cei care detin o functie de conducere. Persoanele cu handicap au o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice.

In unele cazuri, perioada de proba poate fi folosita in avantajul dvs. De exemplu, daca nu aveti experienta de munca, fie pentru ca tocmai ati absolvit facultatea, fie pentru ca practicati o noua meserie, este posibil sa vi se ofere aceasta perioada pentru a invata ceea ce aveti de facut. Cheia este sa va asigurati ca va cunoasteti drepturile inainte de a incheia un contract si sa intelegeti avantajele si dezavantajele.

O perioada de proba va ofera, de asemenea, sansa de a testa si apele. Daca descoperiti ca nu sunteti multumit de slujba, va veti simti mai putin obligat sa va implicat daca nu sunteti decat temporar in acel loc.

Desigur, in cea mai mare parte, angajatorul detine toate cartile din acest acord. Desi exista angajatori care chiar doresc sa va testeze abilitatile, exista si companii care sunt lipsite de scrupule si nu au nicio intentie reala de a va angaja permanent. Acest lucru va lasa cu un decalaj incomod in istoricul angajariilor dvs. Cu toate acestea, daca angajatorul se ofera sa va extinda perioada de proba, in loc sa va ofere un loc de munca, este timpul sa va cautati un alt job.

De asemenea, trebuie sa va interesati despre concediile de odihna. Concediul de odihna este un drept garantat prin lege. Orice companie din Romania trebuie sa recunoasca dreptul angajatilor la concediu de odihna integral. Durata minima a concediului anual de odihna este de 20 de zile lucratoare. Aceasta durata poate fi insa negociata si stipulata in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca. In concediul anual de odihna nu sunt incluse sarbatorile legale sau zilele libere platite, care au fost stabilite in cadrul contractului colectiv de munca. Trebuie sa fiti atenti pentru ca unii angajatori va pot spune ca nu va pot da concediu odihna pentru ca nu are cine sa le lucreze un anumit proiect sau alte scuze. Daca aceasta este o practica obisnuita in acel loc, inseamna ca drepturile angajatului nu sunt respectate si ar trebuie sa luati in considerare un alt loc de munca.

Trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand va angajatai. Cei mai multi angajatori respecta legea, insa exista, din pacate si cei care incearca sa minimizeze drepturile angajatilor. Nu va fie teama sa cereti ceea ce vi se cuvine. Daca drepturile va vor fi incalcate, inseamna ca inca nu ati gasi job-ul potrivit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata