Cel mai bun candidat la președinția din Guatemala a fost descalificat înainte de cursă

De Jurnalul Național Actuale Externe 271 citiri
5 min citire
Omul de afaceri conservator Carlos Pineda a pierdut ultimul apel de a-și continua campania, cu o lună înainte de începerea votului.

Curtea Constituțională din Guatemala a hotărât să pună capăt campaniei prezidențiale a candidatului Carlos Pineda, cu doar o lună până la începerea votului.

Pineda, un om de afaceri conservator cu o mare urmărire pe rețelele de socializare, a făcut apel la cea mai înaltă instanță a țării, după ce un judecător și-a suspendat candidatura în urmă cu o săptămână, invocând nerespectarea legilor electorale din țară.

Dar Curtea Constituțională a menținut vineri decizia instanței inferioare, care a constatat că Pineda nu a reușit să colecteze semnături de la delegații de partid și să depună rapoartele financiare necesare, așa cum se impune în procesul de nominalizare.

Această decizie a provocat un răspuns înflăcărat din partea lui Pineda, care a ieșit recent în fruntea unui sondaj electoral.

„Corupția a câștigat, Guatemala a pierdut”, a scris Pineda într-o postare pe rețelele de socializare.

În altul, el a spus că Curtea Constituțională a aprobat „frauda electorală” cu decizia sa: „Suntem lăsați fără democrație!!”

Susținătorii îl salută pe Carlos Pineda după ce acesta părăsește Curtea Constituțională din Guatemala, care i-a ascultat apelul de a rămâne în cursa prezidențială pe 20 mai (Fișier: Moises Castillo/AP Photo)

Pineda este al treilea candidat până acum descalificat din cursa prezidențială, primul tur de scrutin fiind programat pentru 25 iunie.

Descalificarea sa urmează pe cea a colegului conservator Roberto Arzú de joi.

La începutul acestui an, o candidată indigenă de stânga, Thelma Cabrera, a fost, de asemenea, exclusă de la cursă, după ce partenerul ei de alergare, fostul oficial pentru drepturile omului Jordán Rodas, a fost considerat neeligibil.

Se presupune că Rodas nu a prezentat o scrisoare prin care să confirme că nu avea nicio procedură judiciară în curs împotriva lui, ceea ce a determinat o instanță să decidă că întregul său bilet – inclusiv Cabrera – nu s-a putut înscrie la alegeri.

Criticii au condamnat descalificările ca fiind motivate politic, menite să elimine candidații văzuți ca nefavorabili instituției guvernamentale.

Pe Twitter, Juan Pappier, director adjunct interimar pentru Americi la Human Rights Watch, a denunțat decizia de vineri drept o „instrumentalizare clară a sistemului judiciar pentru a garanta un rezultat „electoral””.

Administrația președintelui guatemalez Alejandro Giammattei a fost acuzată că a reprimat vocile critice din țară, inclusiv membrii presei (Fișier: Moises Castillo/AP Photo)

Administrația președintelui în exercițiu Alejandro Giammattei a fost deja acuzată că a înăbușit disidența în Guatemala.

La începutul acestei luni, ElPeriodico, un agent de știri de investigație în vârstă de 27 de ani, a declarat că a fost „forțat” să își înceteze publicațiile zilnice după ce „persecuția” împotriva personalului său „s-a intensificat”. Fondatorul acesteia, José Rubén Zamora, fusese arestat anterior sub acuzația de spălare de bani și șantaj.

Iar sub conducerea lui Giammattei, se estimează că 30 de experți juridici și oficiali anticorupție – inclusiv judecători și avocați – au fugit din țară după ce administrația sa a continuat anchetele împotriva lor.

Multe dintre aceste cifre au legături cu Comisia Internațională împotriva Impunității din Guatemala (CICIG), o organizație independentă susținută de Națiunile Unite pentru a elimina corupția din țară.

Giammattei nu este eligibil pentru realege în cursa din iunie, dar partidul său conservator, Vamos, are un candidat în competiție: Manuel Conde. Niciun partid politic din Guatemala, însă, nu a reușit vreodată să câștige alegerile prezidențiale consecutive.

Miercuri, cu câteva zile înainte de descalificare, Pineda ocupase primul loc în clasamentul candidaților la președinție. El a condus cu un sprijin de 22% în rândul alegătorilor. Pe călcâie a fost fosta primă doamnă Sandra Torres cu 20 la sută, urmată de Zury Ríos — fiica fostului președinte Efraín Ríos Montt, care a fost acuzat de genocid — și diplomatul Edmond Mulet.

Se așteaptă să concureze aproximativ 30 de partide politice. Pineda a reprezentat partidul Prosperidad Ciudadana – sau „Citizen Prosperity” – partidul.

Sursa – www.aljazeera.com