Cele mai stresante joburi din lume

Fiecare angajat ajunge să se confrunte la un moment dat cu stresul la locul de muncă, indiferent dacă își iubește sau nu profesia. Factorii care determină acest disconfort sunt multipli – de la salariul mult prea mic la neînțelegerile cu șefii și colegii -, iar ignorarea semnelor de nemulțumire poate duce la apariția sindromului burnout.
Scăderea performanțelor la locul de muncă, precum și alterarea relațiilor cu cei din jur și a calității vieții angajatului pot fi câțiva dintre factorii care duc la reconversia profesională.
În ultimii ani, tot mai mulți români au ales să părăsească țara pentru un loc de muncă mai bine plătit, iar când vine vorba despre veniturile obtinute din strainatate majoritatea se declară mulțumiți, chiar dacă nivelul de stres este poate același.

Potrivit celui mai recent raport al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în prezent, în afara granițelor se află aproximativ 9.700.000 de români. Printre motivele emigrării se numără corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia.
Cercetarile internationale arată că banii și cariera sunt principalele cauze de stres, însă nivelul stării de tensiune diferă în funcție de job. În timp ce unele locuri de muncă implică riscuri care amenință viața angajaților, altele sunt stresante din pricina unor deadline-uri stricte sau a expunerii publice. Iată câteva dintre cele mai stresante joburi din lume.

1. Militarii
Printre cei care au un job stresant se numără militarii. Cerințele fizice, situațiile care le amenință viața, teama de a suferi răni grave se numără printre factorii de presiune cu care se confruntă soldații din întreaga lume. De asemenea, călătoriile constante între misiuni și distanța față de familie sunt cauzatoare de stres, cu repercusiuni de lungă durată: de la sindromul posttraumatic până la invalidități.

2. Pompierii
Pompierii au, la rândul lor, un job stresant, care le poate pune viața în pericol. Ei nu știu la începutul zilei cât de periculos va fi următorul incendiu la care li se va solicita ajutorul și câte vieți vor fi nevoiți să salveze într-o astfel de intervenție. Pe lângă faptul că sting incendiile care izbucnesc în interiorul clădirilor, pompierii au responsabilitatea de a evacua o întreaga regiune, dacă se constată că există o amenințare la adresa populației, precum și de a a opri incendiile de vegetație. De aceea, programul lor nu este unul fix, iar scopul, atunci când se avântă în calea primejdiei, este de a-i ține pe ceilalți în siguranță.

3. Jurnaliștii
O altă categorie de angajați stresați la locul de muncă sunt jurnaliștii. Deși majoritatea consideră că se descurcă bine în a manageria stresul la locul de muncă, realitatea arată contrariul. Nivelul ridicat de anxietate, promiscuitatea, dependențele, stresul post-traumatic sunt omniprezente în viața unui jurnalist, mai ales când vine vorba de corespondenți de război. De asemenea, deadline-urile stricte pot reprezenta unul dintre factorii de stres în acest domeniu.
4. Piloții
Fiind singura persoană responsabilă de siguranța a sute de pasageri, a fi pilot poate fi extrem de stresant. La fel de dificile pentru sănătatea mintală pot fi și orele lungi de zbor, precum și schimbările bruște de program. Chiar dacă majoritatea comenzilor sunt monitorizate cu ajutorul computerelor, iar pilotul automat a preluat multe dintre cerințele pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a conduce un avion, căpitanul are în continuare responsabilitatea de a menține sub control îngrijorările pasagerilor, de a face față potențialelor amenințări, precum și de a gestiona situațiile de urgență. Toate aceste pot reprezenta factori de stres pentru cei care pilotează avioane.

5. Coordonatorii de evenimente
Deși la prima vedere, organizarea unui eveniment nu pare un job complicat, acesta implică mulți factori care pot fi cauza stresului coordonatorilor. Rezistă în această breaslă cei care pot rezolva rapid problemele care apar în organizarea unui eveniment, care sunt bine ancorați în realitate și fac față situațiilor inopinate, sunt buni comunicatori și cunosc persoane din diferite domenii care îi pot scoate din încurcătură, când sunt puși în fața unui moment neprevăzut.

sursa libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata