Charles Michel subliniază că Viktor Orban nu ar trebui să se angajeze, în tratative cu Rusia, în numele Uniunii Europene

De Jurnalul Național Actuale Politică 47 citiri
9 min citire

Inrolare trafic.ro
Charles Michel, președintele Consiliului European, a reacționat după ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că va vizita Rusia vineri. Începând cu 1 iulie, Ungaria a preluat președinția Uniunii Europene. În acest context, Charles Michel subliniază că Orban nu ar trebui să se angajeze în tratative cu Rusia în numele Uniunii Europene.

În viziunea sa, „Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE.

Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris Charles Michel pe X.

În acest context, premierul ungar Viktor Orban este văzut ca un aliat neconvențional al Rusiei în cadrul UE și NATO.

 

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, va însoți de asemenea delegația condusă de Orban la Moscova.

Vizita și întâlnirea cu Vladimir Putin au loc după ce prim-ministrul ungar a efectuat marți o vizită surpriză la Kiev, unde a avut discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Până în prezent nu există nicio confirmare oficială cu privire la întâlnirea dintre premierul Ungariei și președintele rus. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, nu a confirmat și nici nu a informat despre o posibilă întâlnire între Putin și Orban la Moscova vineri, se arată în portalul rusesc Regnum.

 

ungaria presedintia uniunii europene viktor orban

Însă, Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului de la Budapesta, a declarat joi că Orban va călători în orașul azer Shusha pentru a participa la forumul OTS în 5 și 6 iulie. Conform agenției de presă ungare MTI, temele summitului vor include dezvoltarea durabilă, transportul, politica climatică și relațiile cu Uniunea Europeană.

În plus, Orban va avea discuții bilaterale cu liderii țărilor OTS (Turcia, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbaidjan și Kârgâzstan), a adăugat Havasi.

Între timp, jurnalistul de investigație Szabolcs Panyi de la portalul VSquare.com afirmă că a obținut joi confirmarea din surse guvernamentale că în drumul său către Azerbaidjan, Viktor Orban va face o escală la Moscova pentru a se întâlni cu Putin, precizează Agerpres.

Orban i-a cerut lui Zelenski să ia în considerare „o încetare rapidă a focului”

Premierul ungar Viktor Orban a ajuns marţi la Kiev, la o zi după preluarea președinției UE. Orban, principalul aliat al președintelui rus Vladimir Putin în Europa, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta este prima vizită a lui Orban în Ucraina de la începutul războiului pe scară largă.

Viktor Orban a subliniat că obiectivul vizitei sale la Kiev este de a afla ce posibilităţi de pace, vede guvernul ucrainean.

„Noi (Ungaria) suntem foarte favorabili păcii. Aş dori să înţelegeţi că aceasta este misiunea mea, de a înţelege cum vedeţi oportunităţile de pace”, a declarat Orban la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

„Obiectivul prezenţei mele aici este de a înţelege cum putem ajuta Ucraina în următoarele şase luni şi de asemenea cum putem ajuta comunitatea maghiară” din Ucraina, a explicat premierul ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„I-am cerut preşedintelui să ia în considerare posibilitatea unei încetări a focului rapide”, care să fie „limitată în timp şi să permită accelerarea negocierilor de pace”, a continuat el la conferinţa de presă cu Zelenski.

Acesta din urmă a apreciat că vizita lui Orban ilustrează „priorităţile europene comune, prin urmare este importantă obţinerea unei păci juste pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă”.

„Este de asemenea important pentru noi toţi în Europa ca sprijinul Europei pentru Ucraina să rămână la un nivel suficient, inclusiv pentru apărarea noastră împotriva terorii ruse”, a adăugat Zelenski, după ce Orban s-a împotrivit în interiorul UE şi NATO ajutorului militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Posibilitatea unei întrevederi Orban-Zelenski a fost evocată de la sfârşitul anului trecut, o întrevedere pregătitoare în acest scop având loc în ianuarie între miniştrii de externe ungar şi ucrainean, Peter Szijjarto şi Dmitro Kuleba. Ulterior, şeful diplomaţiei ungare a declarat la începutul lunii martie că răspunsul Ucrainei faţă de un document în 11 puncte ce i-a fost prezentat de Ungaria pe tema drepturilor minorităţilor naţionale nu aduce mai aproape restabilirea acestor drepturi ale minorităţii maghiare.

Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzând încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relaţii s-au degradat şi mai mult după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Kiev şi a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare.

În opinia guvernului ungar, numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front. În iunie 2022, Rusia a transferat către Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, această înţelegere a Budapestei cu Moscova provocând iritarea Kievului.

Totuşi, Viktor Orban a declarat marţi la Kiev că doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Ucraina şi să semneze un acord extins de cooperare bilaterală. De partea sa, Volodimir Zelenski a estimat că discuţiile avute cu premierul ungar pot servi ca bază pentru un viitor acord între Ucraina şi Ungaria.

Astfel, „S-a lucrat mult pentru această vizită. Discuţii importante despre viitorul Europei, securitate, dreptul internaţional şi Formula de Pace” a preşedintelui Zelenski, a scris pe social media şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, făcând referire la formula de pace a preşedintelui Zelenski.

Aceasta constă într-un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

De partea sa, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luna trecută retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova şi Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Zelenski a declarat vineri că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului, în timp ce Ucraina continuă în acelaşi timp să se consolideze militar pentru a putea forţa Rusia să accepte o „pace justă”.

„Avem numeroşi răniţi şi morţi pe câmpul de luptă şi printre civili. Nu vrem ca războiul să mai dureze ani de zile, de aceea noi vom pregăti acest plan în comun, pentru a-l pune pe masă în timpul unui al doilea summit pentru pace”, a adăugat Zelenski, referindu-se la conferinţa internaţională care a avut loc luna trecută în Elveţia şi la care Rusia nu a fost invitată.

Preşedintele ucrainean a declarat joi, la Bruxelles, că planul asupra căruia lucrează Ucraina, împreună cu susţinătorii săi, ar trebui să fie prezentat la un al doilea summit.

Din punctul de vedere al Kievului, Rusia ar putea eventual să fie invitată la o asemenea reuniune.

Sursa – www.antena3.ro