China a renunțat la „zero COVID”. Centre uriașe de carantină au fost lăsate în urmă

De Jurnalul Național Externe Lifestyle Sănătate 227 citiri
16 min citire

Inrolare trafic.ro
În Taipei din Taiwan, la aproape patru luni după ce China și-a abandonat brusc politicile dure „zero-COVID” în urma unor proteste în masă rare, autoritățile încă nu au demontat unitățile de carantină întinse concepute pentru a izola sute de mii de oameni, arată o investigație Al Jazeera bazată pe imagini din satelit. .

Instalațiile de carantină în masă din trei provincii chineze par complet intacte, fără modificări vizibile ale structurii lor, arată o analiză a imaginilor din satelit, ridicând întrebări cu privire la planurile guvernului chinez post-pandemie pentru structurile acum dispărute.

Instalațiile de carantină din China, care au fost folosite anterior pentru a izola și, uneori, a trata cazurile pozitive de COVID-19 și contactele apropiate, au devenit un simbol al costului uman al politicii „zero-COVID” a Beijingului, care a fost renunțată în decembrie pe fondul frustrării publice tot mai mari. cu măsurile draconice.

Planul general al Beiijng pentru centrele sale de carantină, acum dispărute, dacă există, nu este clar.

Autoritățile provinciale din Guangdong, Shandong și Sichuan nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale Al Jazeera. Eforturile de a ajunge la Comisia Națională de Sănătate (NHC) au fost fără succes.

În decembrie, totuși, NHC a cerut guvernelor locale să „actualizeze” centrele de carantină în spitale cu facilități, inclusiv terapie intensivă. NHC a spus că autoritățile locale ar trebui să efectueze modernizările ținând cont de nevoile locale, dar nu a specificat raportul sau numărul de facilități care ar trebui renovate.

Între timp, unele guverne locale au anunțat planuri pentru o varietate de alte utilizări pentru centre – de la locuințe temporare la îngrijirea persoanelor în vârstă.

Centrul de sănătate Nansha din Guangzhou, cu o capacitate de 80.000 de persoane. Al Jazeera folosește o imagine de înaltă calitate a centrului făcută în ianuarie pentru a oferi mai multe detalii. În comparație cu imaginile de calitate inferioară, imaginile prin satelit de înaltă calitate sunt disponibile mai rar. Imaginile de calitate inferioară realizate în această săptămână arată că structura externă a unității nu s-a schimbat (Airbus Pleiades)

Imaginile din satelit obținute și analizate de unitatea de investigație Sanad de la Al Jazeera acoperă șase centre de carantină: trei în provincia Shandong din nordul Chinei, două în provincia Guangdong, pe coasta de sud, și unul în Sichuan, în centrul țării.

Facilitățile includ Centrul de Sănătate Nansha din Guangzhou, cu o capacitate de 80.000 de persoane, care a fost finalizat abia în noiembrie. Cea mai îndepărtată distanță dintre locații – de la periferia orașului Jining din Shandong până la Guangzhou din Guangdong – este de peste 1.700 km (1.056 mile).

Sanad a geolocalizat centrele de carantină folosind imaginile cu drone difuzate pe rețelele de socializare și a analizat imagini prin satelit ale facilităților realizate în ultimele zile.

Imaginile centrelor de carantină analizate de Al Jazeera nu arată nicio modificare structurală sau construcție care să sugereze îmbunătățiri semnificative.

Pentru China, modernizarea în masă a centrelor de carantină dispărute ar putea fi o sarcină potențial dificilă și costisitoare.

„Spitalele de carantină sunt concepute într-un mod foarte diferit de spitalele de îngrijire acută, deoarece, pentru carantină, scopul principal al unității este carantină, nu tratament”, a declarat Chi Chunhuei, directorul centrului de sănătate globală la Universitatea de Stat din Oregon, pentru Al Jazeera. .

O unitate de carantină în Guangzhou. Al Jazeera folosește o imagine de înaltă calitate a centrului făcută în februarie pentru a oferi mai multe detalii. În comparație cu imaginile de calitate inferioară, imaginile prin satelit de înaltă calitate sunt disponibile mai rar. Imaginile de calitate inferioară realizate în ultimele zile arată că structura externă a unității nu s-a schimbat (Airbus Pleiades)

Deși guvernul chinez nu a publicat cifre oficiale, știrile și declarațiile oficiale sugerează că un număr mare de structuri improvizate au fost ridicate în toată țara în timpul pandemiei.

În ianuarie și februarie 2020, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a alocat 530 de milioane de yuani (77 de milioane de dolari) pentru a construi rapid două spitale prefabricate COVID-19 în Wuhan, epicentrul de atunci al pandemiei. China State Construction a alocat încă 500 de milioane de yuani (72,6 mn) proiectului, care a fost modelat după un spital improviz construit în timpul pandemiei SARS în 2003.

Cele două facilități au fost demontate în aprilie 2020, când China a început să conțină primul val de COVID, dar modelul va fi adaptat din nou pe scară largă doi ani mai târziu, în mijlocul unui val și mai mare de infecții în primăvara lui 2022.

Pe măsură ce autoritățile s-au luptat să țină din nou virusul, autoritățile locale și ale orașelor au început să lucreze pentru a aplatiza curba și, în cele din urmă, să obțină zero cazuri.

Oficialul chinez din domeniul sănătății, Jiao Yahui, a declarat că au fost 33 de spitale prefabricate finalizate sau în construcție numai în martie 2022. În mai, directorul NHC, Ma Xiaowei, a cerut mai multe facilităţi de carantină într-un articol de opinie pentru revista Qiushi a Partidului Comunist.

Shanghai, un mare hotspot COVID în 2022, a alocat în sine cel puțin 16,77 miliarde de yuani (2,4 miliarde de dolari) pentru infrastructura COVID-19, servicii, salariile personalului și alte nevoi în bugetul său 2022. La fel ca și cele ale altor guverne locale, bugetul nu a defalcat cât s-a cheltuit în special pentru facilitățile de carantină.

„Finanțarea pentru infrastructura COVID este puțin opacă, dar pare să provină dintr-o varietate de surse, inclusiv SPB (obligațiuni cu destinație specială), bugetul guvernului central și bugetele municipale/provinciale”, Arendse Huld, editor la business- site-ul de informații și revista China Briefing, a declarat Al Jazeera.

În august 2022, o directivă NHC a cerut mai multe facilități de carantină de rezervă, stipulând în același timp că acestea ar trebui să fie construite având în vedere funcțiile normale de zi cu zi. Construcția a continuat în toată China, inclusiv în Guangzhou, unde autoritățile au anunțat planuri de a construi 36 de unități cu o capacitate totală de 110.000 de paturi până în noiembrie 2022.

Discuțiile despre costurile și viitorul unităților de carantină sunt greu de găsit în mass-media puternic cenzurată din China.

Un articol critic de pe platforma de știri 163.com, care a întrebat cine va plăti pentru Shandong pentru dezmembrarea taberelor de carantină construite la un cost de 23 de miliarde de yuani (3,3 miliarde de dolari), a fost șters conținutul, deși titlul său rămâne vizibil online.

O unitate de carantină în masă în Jining, provincia Shandong. Al Jazeera folosește o imagine de înaltă calitate a centrului făcută în februarie pentru a oferi mai multe detalii. În comparație cu imaginile de calitate inferioară, imaginile prin satelit de înaltă calitate sunt disponibile mai rar. Imaginile de calitate inferioară realizate în ultimele zile arată că structura externă a unității nu s-a schimbat (Airbus Pleiades)

O mare parte din costul centrelor de carantină din China a fost finanțat din datorii.

Site-ul chinez de știri financiare Yicai a raportat că peste 100 de guverne locale au emis obligațiuni cu scop special, strângând datorii de până la 440 de milioane de yuani (63,9 milioane de dolari).

Multe dintre autoritățile locale au spus că intenționează să închirieze facilitățile după pandemie pentru a genera venituri și a finanța datoria.

Huld, editorul, a spus că autorităților le poate fi dificil să facă centrele viabile din punct de vedere economic dacă sunt convertite în alte utilizări, care ar putea include hoteluri, clădiri de birouri, vitrine, depozite, centre de expoziții și chiar parcări.

„Cred că este rezonabil să fim sceptici în ceea ce privește viabilitatea acestor facilități pentru utilizare pe termen lung și dacă pot genera cu adevărat venituri în viitor”, a spus Huld.

„Aceste facilități nu au fost făcute pentru a fi permanente și, prin urmare, pare puțin probabil ca ele să aibă cu adevărat multă longevitate. Acest sentiment este resimțit și în China, așa cum putem vedea din diverse postări pe rețelele sociale (și) articole pe web.”

O unitate de carantină în masă în Linyi, provincia Shandong. Al Jazeera folosește o imagine de înaltă calitate a centrului făcută în februarie pentru a oferi mai multe detalii. În comparație cu imaginile de calitate inferioară, imaginile prin satelit de înaltă calitate sunt disponibile mai rar. Imaginile de calitate inferioară realizate în ultimele zile arată că structura externă a unității nu s-a schimbat. (Airbus Pleiade)

În Jinan, capitala provinciei Shandong, o tabără de carantină cu 650 de cabine – care se întinde pe mai mult de 20.000 de metri pătrați (215.000 de picioare pătrate) – a fost transformată în locuințe temporare pentru „talente calificate” pentru a rezolva lipsa de locuințe pentru oamenii care lucrează într-o zonă din apropiere. complex tehnologic, se arată într-un comunicat oficial. În Shandong, cel puțin o unitate de carantină a fost desemnată să devină o casă de îngrijire pentru bătrâni.

Autoritățile guvernamentale din îndepărtatul Qinghai de pe Platoul Tibetan au declarat că 29 de tabere de carantină cu peste 10.000 de paturi în total vor fi menținute deschise pentru a oferi paturi de rezervă.

NHC a recomandat, de asemenea, că unele centre de carantină ar putea fi modernizate la unități medicale, dar Jin Dong-yan, profesor de medicină la Universitatea din Hong Kong, a pus la îndoială caracterul adecvat al acestora.

El a spus că facilitățile sunt de obicei în locații mai puțin decât ideale, departe de centrele urbane, în timp ce clădirile în sine nu ar îndeplini standardele medicale.

„Chiar dacă construiești un spital nou de la zero, s-ar putea să nu existe forță de muncă pentru a-l conduce”, a spus Jin pentru Al Jazeera.

O unitate de carantină în masă în județul Yuncheng, provincia Shandong. Al Jazeera folosește o imagine de înaltă calitate a centrului făcută în martie pentru a oferi mai multe detalii. În comparație cu imaginile de calitate inferioară, imaginile prin satelit de înaltă calitate sunt disponibile mai rar. Imaginile de calitate inferioară realizate în ultimele zile arată că structura externă a unității nu s-a schimbat (Airbus Pleiades)

Zonele rurale din China au doar 2,4 medici practicieni și 2,6 asistenți medicali la 1.000 de locuitori, potrivit datelor compilate de China Briefing, mult mai puține decât zonele urbane, unde raportul este de 3,7 medici practicieni și 4,6 asistenți.

Jin a spus că autoritățile ar putea încerca să salveze fața prin reutilizarea centrelor, indiferent de viabilitatea sau adecvarea lor pe termen lung.

„Banii au fost deja cheltuiți, cel mai bine pot face este să încerce să recicleze deșeurile”, a spus el.

În ciuda întrebărilor nerezolvate, Beijingul a considerat gestionarea pandemiei drept un succes necalificat.

În timpul Congresului Național al Poporului din China de la începutul acestei luni, nou-numitul premier Li Qiang a declarat că politicile Chinei privind COVID-19 sunt „pe deplin corecte” și „au dat rezultate extrem de eficiente”.

După ce a lăudat tranziția „remarcabilă” a Chinei de la „zero-COVID”, Li a spus că China va continua „să consolideze serviciile medicale și de sănătate la toate nivelurile” și să-și îmbunătățească sistemul de avertizare timpurie pentru epidemii.

Numărul oficial al morților din China este de doar 120.576, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Experții în sănătate sunt de acord pe scară largă că această cifră subestimează în mare măsură numărul real, unele studii academice estimând 1-1,5 milioane de decese.

O unitate de carantină în masă în Guang’an, provincia Sichuan. Al Jazeera folosește o imagine de calitate scăzută a centrului făcută în martie, deoarece o imagine recentă de înaltă calitate nu era disponibilă (Planet.com)

În timp ce unele unități de carantină pot găsi alte utilizări, altele sunt probabil să fie trimise în grămada de cenușă a istoriei, a spus Chi, de la Universitatea de Stat din Oregan, mai ales dacă sunt construite pe terenuri urbane foarte căutate.

„Dacă sunt construite într-o zonă mai suburbană, valoarea terenului nu este atât de mare, probabil că nu le vor dărâma și le pot transforma în altă utilizare”, a spus el. „Dar dacă unele dintre spitalele de carantină au fost construite pe terenuri de mare valoare ale orașului, există o mare probabilitate ca acestea să le dărâme sau să le transforme în clădiri comerciale, deoarece au nevoie cu disperare de a stimula creșterea (economică).

Pentru unii chinezi, centrele sunt reamintiri ale politicilor draconice care le-au schimbat economia și viața personală pentru obiectivul quijotic de zero infecții.

Pentru Jenny, localnică din Guangzhou, care a cerut să nu fie identificată după numele ei, chiar și vederea chioșcurilor construite pentru testarea PCR o bântuie în continuare.

„Îmi amintesc de amintiri dureroase, ce altceva poate fi?” Jenny a spus lui Al Jazeera.

Jenny, care își amintește în mod viu imaginile cu poliția care desfășoară bastoane, tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor în timpul protestelor anti-lockdown de anul trecut, nu este îngrijorată de ceea ce se întâmplă cu centrele de carantină.

La fel ca mulți chinezi, ea vrea doar să treacă de la pandemie.

„Omul obișnuit nu-i pasă”, a spus Jenny.

Sursa – www.aljazeera.com