Ciclonul care a făcut dezastru în Europa ajunge şi la noi în România

De Jurnalul Național Actuale Meteo 105 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Pentru România, meteorologii ANM anunță că se schimbă vremea radical. Din datele recente de prognoză, ANM spune că ciclonul care a făcut dezastru în Europa ajunge şi la noi, explicând și ce ne aşteaptă din punct de vedere termic.

ANM anunță că se schimbă vremea radical

În luna mai din acest an, capriciile vremii se resimt peste tot în lume, din nordul Italiei și până în Africa, spun meteorologii. Asta se întâmplă datorită unui nou ciclon care a adus ploi torențiale care au provocat inundații și alunecări de teren pe scară largă în Italia, Germania, Franța, și mai nou chiar și în Kenya în ultimele săptămâni.

Practic, inundațiile au făcut ravagii, distrugând case, drumuri, poduri și alte infrastructuri, iar bilanțul victimelor, cel puțin în cazul Keniei, îl depășește pe cel al inundațiilor declanșate de fenomenul meteorologic El Nino de la sfârșitul anului trecut.

Pe plan local, așa cum avertizau încă din weekend, ANM anunță că se schimbă vremea radical, ca urmare a schimbării traseului acestui fenomen extrem, astfel că meteorologii spun că ciclonul care a făcut dezastru în Europa ajunge şi la noi.

Pe final de lună, ciclonul care a făcut dezastru în Europa ajunge şi la noi

Deși pentru moment nu există nicio avertizare de vreme rea, meteorologii ANM au preconizat schimbările termice pentru următoarea perioadă, influențate de acest nou ciclon care a devastat Italia și pe continentul african. În contextul meteorologic, din actualizările ANM, ar trebui să ne așteptăm la “Cantități mari de apă”, spun specialiștii, și asta până la finalul acestei luni.

Aşadar, ”Într-adevăr și în România, vremea devine tot mai instabilă în următoarele zile. Mâine încă sunt fenomene de intensitate, dar nu foarte mare. Așteptăm într-adevăr instabilitate pe partea de sud-vest a țării, ploi, dar și în partea de vest, în Banat și în Crișana, precum și în zone de munte, în această după-amiază.”, spun specialiștii români.

ANM explică ce ne aşteaptă din punct de vedere termic

Mai avem aproape 12 zile până la finalul lunii mai, caracteristică ca fiind una plină de capricii ale vremii, și cu valori termice scăzute pentru intervalul în care ne aflăm. Din păcate, spun specialiștii, lucrurile nu se vor schimba, nu cel puțin în acesată perioadă și, de asemenea, în prima săptămână din luna iunie.

În contextul existenței acestui ciclon, ANM explică ce ne aşteaptă din punct de vedere termic, meteorologii spunând că:

În România, „Instabilitate mai accentuată așteptăm la mijlocul săptămânii, mai ales marți după-amiază și miercuri până joi, o perioadă în care instabilitatea atmosferică se va generaliza la scara întregii țări.

Practic, așteptăm ploi în mai toată țara, dar mai frecvente și în cantități mai însemnate în jumătatea de vest a teritoriului.”

Cu alte cuvinte, vremea se schimbă radical în România, până la finele lunii mai, dar avem speranțe că luna care urmează va aduce valori termice ceva mai ridicate și că vom scăpa de fenomenele extreme. Deși ANM anunța cum va fi vremea în iunie 2024, va trebui să ne pregătim și în eventualitatea unor noi fenomene extreme.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,