Cine poate primii vouchere pentru porcul de Crăciun şi care este valoarea lor?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 293 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Este mai puțin de o lună până la finalul acestui an. În acest context, sunt mulți români care se gândesc serios dacă să-și cumpere pentru Sărbători cele de trebuință, inclusiv pentru masa de Crăciun. Pentru a veni în întâmpinare, Guvernul a decis să acorde și anul acesta vouchere pentru porcul de Crăciun.

ANSVSA anunță vouchere pentru porcul de Crăciun, în 2023

În România, criza economică, devalorizarea leului și slăbirea puterii de cumpărare a românilor a dus la situații fără precedent, atât în rândul consumatorilor, cât și în rândul fermierilor, mai ales a crescătorilor de animale, și în special porcine.

Odată cu implementarea unor noi norme cadru, prin care micilor crescători li se impun anumite aspecte fito-sanitare, și nu numai, mulți români se plâng că au avut și vor avea costuri mari pentru creșterea porcilor, iar asta, inevitabil, înseamnă o creștere a prețului de vânzare la kilogramul de carne de porc în viu.

Pentru a întâmpina astfel de situații, mai ales în apropiere de Crăciun, ANSVSA spune că ar putea fi acordate vouchere pentru porcul de Crăciun, care ar veni în sprijinirea micilor fermieri, crescători de porcine.

 

Inițiativa legislativă, posibil din 2024, pentru anul 2023

De fapt, este o nouă inițiativă legislativă care ar putea, într-o anume măsură, să compenseze pierderile crescătorilor, numai că implementarea ei ar veni deabia anul viitor, având în vedere că mai e nici o lună până la finalul anului curent.

Argumentul pentru această afirmație stă în spatele alocării bugetului de compensare, emitere de vouchere pentru porcul de Crăciun, și implementarea noii legislații în regim de urgență.

Dar, cum există un deficit bugetar masiv, iar banii de la buget nu ar putea acoperi acum aceste sume compensatorii, mai mult ca sigur că inițiativa ar intra în piață de la anu.

Cine le poate primi vouchere pentru porcul de Crăciun şi care este valoarea lor

Dar, trecând peste aspectele tehnice și de implementare, extrem de importante totuși, ANSVSA face precizarea referitoare la cine le poate primi vouchere şi care este valoarea lor.

 

Inițiativa de față a fost demarată de actualul ministru de la Agricultură, Florin Barbu, care spune că i-a chemat pe subalternii săi din cadrul ANSVSA, pentru a decide cum se va putea implementa rapid propunerea sa de a acorda vouchere pentru porcul de Crăciun românilor.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii

Practic, ministrul este cel care precizează cine le poate primi vouchere şi care este valoarea lor:

Astfel, ”În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice”, anunța ministru de la Agricultură, Florin Barbu.

Important de precizat că această inițiativă a ministrului se dorește un fel de compensare, sau chiar completare a proaspetei legi emise, ”Legea Porcului”, și are ca target acei fermieri care vor să renunțe la creșterea de porcine, și cărora să li se acorde sume compensatorii, sub formă de vouchere pentru porcul de Crăciun.

Rămâne de văzut dacă se va putea implementa inițiativa în cursul acestui an și, în cele din urmă, dacă vor exista sumele necesare, având în vedere că Florin Barbu vorbește de cel puțin 200 de euro compensații pentru acești fermieri.

Sursa – playtech.ro