Cine spune că după alegeri, Vladimir Putin se pregătește de război cu NATO?

De Jurnalul Național Actuale Economie 194 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Rusia se pregătește pentru un conflict pe scară largă cu Occidentul, în condițiile în care prezența lui Vladimir Putin în fruntea țării este „legitimată” printr-un vot masiv în care nu a avut, practic, contracandidat.

Informația apare într-un raport al serviciilor secrete germane consultat de Business Insider și citat de presa internațională.

Orizontul de timp până la care ar urma să înceapă războiul Rusia – NATO este anul 2026

La acel moment, președintele Putin va avea deja aproximativ doi ani efectuați din noul mandat prezidențial câștigat duminică la un scor istoric, de peste 87%, după o cursă în care a avut de înfruntat trei politicieni nesemnificativi.

Raportul citat în presa internațională avertizează asupra intensificării producției de armament rusesc, care ar putea duce la „dublarea puterii militare a Rusiei în următorii cinci ani” și la un „război pe teritoriul NATO încă din anul 2026”.

În estimările Business Insider, NATO ar avea îngrijorări similare celor exprimate în raportul serviciilor germane de informații, dar încă estimează că șansele unui conflict direct cu Rusia sunt mici.

În raportul german detaliază desfășurarea de rachete în vestul Rusiei, reorganizarea armatei, mișcările de trupe și extinderea producției de armament.

Putin: Un război Rusia – NATO va preceda Al Treilea Război Mondial

La rândul său, președintele rus spune că ia în serios un război între țara sa și NATO și susține că un astfel de scenariu va preceda un al Treilea Război Mondial.

Astfel,”Cred că totul este posibil în lumea modernă. Dar am spus deja și este clar pentru toată lumea că acesta (războiul direct cu NATO) va fi la un pas de cel de-al Treilea Război Mondial. Cred că aproape nimeni nu este interesat de acest lucru (..) Știm deja că acolo (în Ucraina) se află militari NATO. Auzim vorbindu-se atât englezește, cât și franțuzește. Nu este nimic bun aici, în primul rând pentru ei, pentru că mor în număr mare. Mi-aș dori foarte mult ca Franța să nu joace un rol care să ducă la agravarea conflictului ci, dimpotrivă (…) la căi de soluționare pașnică. Mi se pare că Franța ar putea juca acest rol. Nu este totul pierdut”, a spus Putin într-o conferință de presă după alegeri.

Însă, acest raport al serviciilor secrete germane nu este singurul care avertizează asupra unei succesiuni de evenimente viitoare ce ar culmina cu un război NATO – Rusia.

În analiza sa, T-Intelligence, a afirmat că Rusia cheltuie pentru război peste o treime din bugetul de stat în anul 2024.

La începutul acestui an, T-Intelligence, un grup de experți în evaluarea amenințărilor pe baza informațiilor din surse deschise, a estimat că Rusia vede anul 2024 ca pe un moment crucial pentru obținerea unei victorii complete în Ucraina, urmărind să ducă războiul la un punct culminant între anii 2025 și 2027.

În plus, sursa citată a arătat că, în pofida pierderilor mari de pe linia frontului, industria de apărare a Rusiei este pregătită să intensifice producția în domenii cruciale, inclusiv construcția de noi tancuri, vehicule blindate, muniții „rătăcitoare” (drone cu explozibil, n.r.), drone, obuze de artilerie și kituri de drone kamikaze.

De asemenea, Rusia ar urma să înregistreze o redresare a producției de rachete cu rază lungă de acțiune în 2024.

Pe parcursul anului curent, este de așteptat ca Moscova să cheltuiască echivalentul a aproximativ 140 de miliarde de dolari pentru Apărare, adică aproximativ 7,1% din PIB. La nivelul bugetului de stat, aproximativ 35% va merge în 2024 către sectorul Apărării, cu 30% mai mult decât în 2023.

Ucraina, la rândul său, ar urma să aloce echivalentul a 44 de miliarde de dolari pentru apărare în acest an, adică aproximativ 22,1% din PIB și peste 50% din bugetul de stat.

Sursa – www.antena3.ro