Cine va ajuta sute de mii de români din orașe, comune și sate în dobândirea competențelor digitale?

De Jurnalul Național Actuale Educaţie Tech 97 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Sute de mii de români din orașe, comune și sate vor dobândi competențe digitale de bază în peste 1000 de biblioteci transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, a transmis ministrul Cercetării.

În ziua de joi, la sediul Băncii Mondiale de la București, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale (DigCompRo), un element crucial în procesul de digitalizare a României.

În sersiunea sa de lucru, DigCompRo, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale, își propune să sprijine Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) în consolidarea capacității de a implementa Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dezvoltarea competențelor digitale ale tuturor românilor.

În opinia sa, ”Transformarea digitală aduce beneficii reale prin dezvoltarea competențelor digitale. DigCompRo este o inițiativă ambițioasă, care va deveni cadrul național de dezvoltare a competențelor digitale pentru toți cetățenii României.

Elaborarea acestui cadru este parte a investiției 17 a Componentei 7 – Transformare Digitală din PNRR, cu un buget de 37 milioane de euro. Până la finalul anului viitor, sute de mii de români din orașe, comune și sate vor dobândi competențe digitale de bază în peste 1000 de biblioteci transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, notează Mediafax.

 

În acelaşi sens, Ligia Deca, ministrul Educației, susține, la rândul ei, că ”alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă ca literația și numerația”.

”Suntem în momentul în care alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă ca literația și numerația. Alfabetizarea digitală este un efort transversal – fiecare cadru didactic, indiferent de disciplina pe care o predă, trebuie să poată să formeze competențe digitale, prin modul în care utilizează tehnologia pe care o are și o avea la dispoziție în sălile de clasă și în laboratoare”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

În contextul digital, formarea abilităților digitale ale cetățenilor români va permite României îmbunătățirea rezultatelor pe piața muncii, inclusiv prin stimularea participării și prin perfecționare/ recalificare, o participare civică mai bună, prin adoptarea și utilizarea serviciilor guvernamentale digitale, îmbunătățirea rezultatelor în ce privește Indicele economiei și societății digitale (DESI), calculat anual de Comisia Europeană.

Având în vedere evoluția rapidă a peisajului digital, este necesar și oportun ca România să dezvolte și să faciliteze adoptarea pe scară largă a unui cadru național dedicat competențelor digitale pentru cetățenii români, adaptat specificului local, pornind de la cadrul de referință DigComp 2.2, elaborat de Comisia Europeană.

Această inițiativă va asigura condițiile ca România să rămână competitivă în era digitală și va permite României să evalueze într-o manieră cuprinzătoare și să dezvolte competențele digitale în rândul cetățenilor.

Sursa – www.antena3.ro