Completul de judecători, chemat să emită mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu, este prezidat de o româncă

De Jurnalul Național Actuale Justiţie Politică 107 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Decizia privind mandatul de arestare pentru crime de război cerut pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu este luată de un complet de judecători ai Curții Penale Internaționale ce va fi prezidat de românca Iulia Moțoc.

Iar, Karim Khan, procurorul șef al Curții Penale Internaționale, este cel care a solicitat mandatul de arestare pe numele premierului israelian.

De altfel, Karim Khan a cerut, de asemenea, mandate de arestare pentru ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, și pentru cei mai proeminenți lideri Hamas: șeful grupării palestiniene în Gaza, Yahya Sinwar, șeful politic, Ismail Haniyeh, și șeful Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam, Momammed Deif.

Procurorul șef al CPI a făcut anunțul în premieră într-un interviu acordat realizatoarei CNN Christiane Amanpour.

În opinia sa, „Am solicitat mandate de arestare la Camera preliminară a Curții Penale Internaționale în legătură cu trei persoane care sunt membri Hamas, pentru (Yahya) Sinwar, care este responsabil pe teren. Vom solicita mandate de arestare pentru premierul Netanyahu și pentru ministrul Apărării, Gallant, pentru exterminare, pentru înfometarea ca metodă de război, pentru refuzul furnizării de ajutoare umanitare şi pentru țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”, a declarat el.

Premierul Israelului a reacționat la cererea formulată de procurorul șef al CPI.

În opinia sa, Benjamin Netanyahu respinge „cu dezgust” demersul procurorului Karim Khan

Astfel, „Ordinul absurd și fals al procurorului de la Haga nu este îndreptat doar împotriva primului ministru al Israelului și a ministrului apărării, ci este îndreptat împotriva întregului stat Israel.

În calitate de prim-ministru al Israelului, resping cu dezgust comparația făcută de procurorul de la Haga între Israelul democratic și criminalii în masă din Hamas. Aceasta este o distorsionare completă a realității”, a spus Netanyahu.

Iar, președintele american Joe Biden a sărit în apărarea premierului israelian şi a catalogat cererea procurorului Karim Khan drept scandaloasă.

Șeful Knesset-ului: „CPI este un pericol pentru umanitate”

Parlamentul israelian a negat, la rândul său, autoritatea Curţii Penale Internaționale, despre care a afirmat că „şi-a pierdut busola morală” și că reprezintă „un pericol pentru umanitate”.

În afirmaţiile sale, „Curtea Penală Internațională de la Haga a dovedit lumii că nu este legitimă. O instituție care nu este capabilă să facă distincția între agresor și apărător, între o democrație care respectă drepturile omului și o organizație teroristă dedicată distrugerii acesteia în numele valorilor islamului extremist și al fanatismului criminal constituie un pericol pentru umanitate”, a spus președintele parlamentului israelian, Amir Ohana.

În ţară, însă inițiativa procurorului șef al CPI, de a cere arestarea lui Benjamin Netanyahu, a constituit un motiv suplimentar pentru mii de israelieni să iasă în stradă, la Ierusalim, și să ceară demisia guvernului, pe care îl acuză că gestionează prost criza ostaticilor și campania împotriva Hamas în Gaza.

Astfel, „Vreau ca ostaticii să se întoarcă în viață, cât mai curând posibil. Dacă acest mandat de arestare va grăbi acest lucru, sunt în favoarea lui”, a declarat un protestatar.

Sursa – www.antena3.ro