Comuna unde se va construi primul aeroport privat care va prelua un flux anual 6,5 milioane de călători

De Jurnalul Național Actuale Construcţii 108 citiri
4 min citire
Un proiect pentru construirea unui aeroport privat în care se vor investi 400 de milioane de euro a primit undă verde de la autorităţi.

Autorităţile au semnat astăzi atribuirea contractului de concesiune, având ca obiect concesionarea bunurilor proprietate publică pentru realizarea obiectivului de investiții necesare construirii primului aeroport privat din România.

Din informaţiile fumizate de Consiliul Judeţean, aeroportul va avea un terminal de pasageri de 30.000 de metri pătrați și un flux anual 6,5 milioane de călători.

De asemenea va exista şi un terminal cargo de 20.000 de metri pătrați, unde se vor manevra peste 10.000 de tone anual de marfă, respectiv o zonă de 30.000 metri pătrați pentru reparația și întreținerea aeronavelor.

În plus, este planificat un parc fotovoltaic pentru independența aeroportului și o școală de aviație. Investitorii au în plan și un hotel, o stație de tren, în colaborare cu CFR, și zone de agrement, notează economedia.ro.

Primul aeroport privat din România va fi construit pe aerodromul Alexeni, la 66 de kilometri de București.

În opinia sa, „Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate.

Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, mai declară președintele Consiliului Județean Ialomiţa.

Investiția planificată se ridică la 400 de milioane de euro, iar perioada de implementare este estimată la 4 ani.

Aerodromul Alexeni a fost construit în anul 1954 pe un teren cu suprafaţa de 197,8 ha având destinaţia de bază de aviaţie pentru protecţia spaţiului aerian în zona oraşului Bucureşti şi împrejurimile sale. S-a remarcat prin cea mai lată pistă betonată din ţară – 80 m, tot aici fiind înfiinţat primul şi singurul – timp de 30 de ani – regiment de elicoptere din România, conform obiectiv.net.

Cine sunt companiile investitoare

1. Avant Airports este compania lider de asociere în cadrul investiției. Avant Airports SRL (anterior Perpetual Beta SRL) este o companie din Mureș, înființată în anul 2016. Compania are oficial un singur angajat și a înregistrat afaceri de 450.000 de lei în anul 2022, în creștere cu 76%. Profitul companiei a fost de 236.000 lei, o dublare față de anul precedent.

Avant Airports a menționat că a atras o echipă formată din cei mai buni experți în aviație civilă din peste 15 țări pentru a dezvolta proiectul. „Avtomagistral-Pivden va fi responsabilă de execuția lucrărilor”, au transmis reprezentanții companiei, potrivit Interfax.

2. Automagistral-Pivden

Avtomagistral-Pivden SRL se află pe piață din 2004. Aceasta proiectează și construiește autostrăzi, poduri, intersecții, complexe de aerodromuri și structuri hidraulice. Proprietarul companiei este listat în Opendatabot ca fiind Oleksandr Boyko. Conform rezultatelor financiare pentru 2023, profitul net al companiei s-a ridicat la 624,9 milioane grivne ucrainene (73 milioane de lei), iar veniturile au fost de 8,215 miliarde grivne ucrainene (960 milioane de lei).

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,