Cravata Ascot – un accesoriu deosebit în vestimentația masculină

76

Totuși, specialiștii recomandă ascotul pentru ținute cu stiluri diverse, de la formal, la smart casual și chiar casual. Două secrete stau la baza însușirii acestui accesoriu: o încredere debordantă în propriul stil și o informare corectă în privința cravatei ascot și a modurilor în care poate fi asortată, în funcție de context.

Istoria ascotului

Ascotul formal a fost denumit după celebrul eveniment de echitație din Anglia, Royal Ascot, o serie de curse de cai celebră, la care încă din 1911 familia regală a început să asiste în mod constant. În cadrul evenimentului, bărbații trebuiau să poarte o ținută formală de dimineață, compusă în mod traditional din redingotă, vestă, pantaloni și o fâșie de material, de obicei din mătase, prinsă cu un nod dublu și fixată cu un ac.

Ascotul casual este versiunea mai recentă și mai populară a celui formal, fiind adoptat în anii ’30 ca o reinterpretare mai nonconformistă a cravatei. Personalități ca Cary Grant și Clark Gable au transformat acces accesoriu într-un simbol al șarmului, purtându-l în combinații relaxate, la vestă, pulover, sacou de vară și chiar tricou. 

Cand să porți ascotul

 

În prezent, cravata ascot este folosită din două motive: pentru că este mai lejeră decât cravata clasică și pentru că denotă o neglijență studiată. Altfel spus, este calea de mijloc între o cămașă încheiată până la ultimul nasture și prinsă cu o cravată și cămașa deschisă la unul sau doi nasturi, pentru un plus de confort în zilele călduroase. 

Câteva ocazii adecvate pentru purtarea ascotului ar fi: petreceri în aer liber, întâlniri informale de business, evenimente tip cocktail party sau cină, călătorii și chiar o nuntă, atunci când dress code-ul nu este foarte strict. 

Ascotul formal se poartă ca o cravată mai voluminoasă, peste gulerul cămășii încheiate până la ultimul nasture. Este un accesoriu pe care gentlemenii îl folosesc la ținute formale și piese deosebite cum sunt fracul și cămașa cu guler wingtip.

Ce fel de ascot să îți cumperi 

Cravata ascot este cel mai frecvent purtată în la baza gâtului, în interiorul cămășii, ceea ce înseamnă că este esențial ca materialul din care este confecționată să fie plăcut la atingere. Ascoturile SARTO bespoke disponibile și în magazinul online, sunt realizate din mătase de Como, ce se remarcă prin finețe și o calitate excepțională. Este indicat să alegi un ascot cu imprimeu și nu unul țesut sau brodat, deoarece ascoturile puternic texturate nu doar că sunt mai incomode, ci riscă să se deterioreze și să se agațe atunci când sunt atinse cu barba în mod repetat. 

În materie de imprimeuri, poți experimenta după cum dorești, însă respectând două reguli simple: ascotul cu imprimeu este mai bine pus în valoare de cămăși cât mai simple, uni sau cu microstructuri, iar ascotul simplu se asortează de obicei cu o cămașă cu pattern. La fel ca în cazul cravatei clasice, este de dorit realizarea unui contrast între cravată și ascot. Este de reținut că cele mai bune opțiuni pentru un ascot cu imprimeu sunt cămașa simplă, puloverul și blazerul.

În materie de culori, poți alege dintr-o multitudine de nuanțe și poți încerca și culori vii, deoarece ascotul este făcut pentru a ieși în evidență. Așadar, o culoare puternică va pune în valoare celelalte piese vestimentare pe care le porți. Este recomandat totuși să alegi o culoare mai temperată cum ar fi navy, atunci când deja porți o cămașă sau un blazer în culori aprinse sau cu pattern-uri aglomerate. 

Dacă te-ai decis să încerci acest accesoriu deosebit, vara e momentul ideal să o faci. Vei descoperi că pe lângă senzația plăcută și textura mătăsoasă, look-ul tău va căpăta aproape instantaneu o notă de relaxare și nonșalanță elegantă. Nu uita să-l porți cu încredere!

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata