Credite mai mari pentru 450.000 de români de săptămâna viitoare

Creditele românilor vor crește din nou de săptămâna viitoare. IRCC, indicele care influenţează dobânda creditelor pentru aproape 450.000 de români, ar trebui să crească de la 2.65% la 4.08% pe an. La acest indice se adaugă marja băncii cuprinsă între 2% şi 3 %.

Astfel că, aproximativ 450.000 de români vor plăti rate mai mari la credite de săptămâna viitoare. Cifra înglobează şi pe cei 13.752 de români care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC pentru credite Prima Casă, din momentul în care ROBOR s-a apropiat de nivelul de 8%, conform Economica.net.

Din luna octombrie, dobânda legată de IRCC pentru creditele în lei va creşte semnificativ. Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, se aşteaptă ca din data de 2 octombrie băncile să aplice un IRCC de 4,08%, iar de anul viitor de 5%-6,5%. În primă fază dobânzile vor creşte în medie cu 1,5%, la 6,73%, faţă de 5,48% în iulie. În anul 2023 însă, am putea avea dobânzi totale de aproape 9%.

Creșterea dobânzilor, care va deveni operatională din 2 octombrie 2022, indică o majorare semnificativă a dobânzilor totale. Așa, dobânda medie de la creditele noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populației era, potrivit BNR, de 5,48% în luna iulie.

Creditele de peste cinci ani sunt în general cele ipotecare, iar vorbind de dobânda medie a creditelor ipotecare noi este vorba în mare măsură de creditele cu dobândă legată de IRCC. Din data de 2 octombrie vom avea însă 4,08% plus media marjelor practicate de bănci, de 2,65%, ceea ce va fi egal cu o dobândă medie de 6,73% la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC. Dacă nu cresc marjele băncilor, anul viitor media dobânzilor la creditele pentru locuinţe va fi de aproape 9%.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata