Cum alegem încălţămintea copiilor pentru grădiniţă

Ce contează şi ce ar trebui să conteze atunci când cumpăraţi încălţămintea copiilor pentru grădiniţă? Este preţul cel care contează când vine vorba de încălţăminte fetiţe de calitate pe care copiii să o poarte la grădiniţă? De ce sunt unele încălţări atât de ieftine, iar altele atât de scumpe? Catarame, velcro sau şireturi? Şi de ce reuşesc copiii de grădiniţă să deterioreze atât de repede încălţămintea? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care părinţii copiilor de grădiniţă şi le pun anual atunci când trebuie să facă cumpărăturile pentru un nou an şcolar. 

De ce este atât de important ca pantofii de şcoală să se potrivească perfect cu picioarele micuţilor? Oasele picioarelor copiilor mici tot continua să crească până la pubertate. Copiilor le poate lipsi forţă musculară la nivelul picioarelor şi pot fi predispuşi astfel la hipermotilitate, iar din acest motiv încălţămintea fermă, concepută să susţină foarte bine  ajuta la protejarea picioarelor în timp ce copiii cresc şi picioarele odată cu ei. O încălţăminte bună pentru copiii de grădiniţă reprezintă o locuinţă stabilă pentru oasele imature ale purtătorilor. Fără acest sprijin de care au nevoie, copiii sunt în pericol de a avea picioare plate, genunchi deplasaţi sau chiar dureri de spate. De aceea este foarte important ca încălţămintea să se potrivească perfect pentru nevoile fiecărui copil. 

Verificarea mărimii ar trebui să fie primul pas pe care îl fac părinţii care aleg încălţămintea copiilor de grădiniţă. Picioarele copiilor cresc rapid şi îşi pot schimba atât formă, cât şi dimensiunea. Experţii recomanda efectuarea unei verificări a mărimii la intervale regulate astfel: de la una la trei luni până la vârsta de trei ani, la fiecare patru luni până la vârsta de cinci ani, la fiecare şase luni până când copilul încetează să crească.

Flexibilitatea încălţărilor în partea din faţă. Ridicaţi pantoful şi încercaţi să-l îndoiţi ducând partea din faţă în sus. Un pantof bun va fi flexibil şi nu va avea talpa rigidă, permiţându-vă să faceţi această manevră. Acest lucru îl ajută pe copil să „împingă” cu degetele de la picioare, menţinând în acelaşi timp pe poziţie fermă jumătatea din spate a piciorului. Atenţie, însă, că nici prea multă flexibilitate nu este recomandată. Încălţămintea care se îndoaie complet sau se răsuceşte uşor nu oferă suficient suport pentru picioarele în creştere.

De preferat ca pantofii micului purtător să aibă un mic toc care să menţină piciorul într-o poziţie neutră. Un pantof cu totul plat poate provoca disconfort părţii din faţă a piciorului atunci când copilul se deplasează. 

De asemenea, este indicat că încălţămintea să nu fie prea grea. Pantofii grei pot duce la dureri musculare şi dureri de picior, mai ales în cazul copiilor foarte mici. Plus că este posibil ca purtătorul lor să se mişte cu greutate şi să pară că are o mare greutate pusă în picioare, nu nişte încălţări care ar trebui să îl ajute la mers. 

Materialul din care este realizată încălţămintea este la fel de important. Încălţămintea din piele durează mai mult şi permite picioarelor copilului să respire. Căptuşeala sau talpa pantofului trebuie să fie moale, confortabilă şi confecţionată dintr-o ţesătură absorbantă pentru a reduce transpiraţia.

Şireturile, cataramele şi velcroul sunt la fel de bune, dar evitaţi pantofii care nu se pot regla. Dat fiind că oasele piciorului sunt în continuă dezvoltare, este posibil că uneori să simţiţi nevoia să mai lărgiţi puţin şiretul sau să închideţi velcro-ul la distanţă mai mare. Ar trebui să ţineţi seama şi de cum se descurcă copilul atunci când este cazul să se încalte singur. Nu toţi copiii de grădiniţă ştiu să lege şireturi, în schimb este posibil că închiderea unei catarame sau lipirea velcroului să fie preferată de aceştia atunci când vor să se simtă independenţi încălţându-se singuri. 

Când este timpul să înlocuiţi încălţămintea pe care o are copilul cu alta? Există câteva semne: când vârful degetelor atinge capătul părţii din faţă a pantofului este timpul să treceţi la un număr mai mare, când branturile din interiorul pantofului s-au uzat, deoarece acestea pot fi prea alunecoase, când pare că partea laterală s-a uzat, când există găuri în vârf sau în zona călcâielor. 

Contează preţul atât de mult?  Încălţămintea este confecţionată în mod diferit şi cu materiale diferite, iar în funcţie de costurile aferente apar şi diferenţele de preţ. De exemplu, pantofii de calitate superioară tind să fie cusuţi în loc să fie lipiţi, iar pantofii mai ieftini au adesea carton într-unul dintre straturi (piesa care trece prin talpa pantofului pentru a ajuta la menţinerea formei sale), în timp ce la pantofii mai scumpi se poate folosi un material poliuretanic mai greu. Încălţămintea mai bine realizată va avea, de asemenea, căptuşeala de calitate din ţesături respirabile şi va utiliza mai puţin materialele sintetice.

Pantofii bine realizaţi pot duce la depistarea unor probleme ale picioarelor copilului. Un pantof corect ales vă poate indica dacă copilul dvs. are probleme cu mersul său dacă trebuie să fie evaluat de către un ortoped pediatru. Iată, de exemplu, un lucru de care trebuie să aveţi grijă: în cazul în care pantoful este uzat în mod inegal, acest lucru ar putea însemna că copilul dvs. are un dezechilibru mecanic la picior şi poate avea nevoie de orteze. Pe lângă acesta, sunt şi alte semne pe care le puteţi descoperi în eventualitatea unor probleme ale picioarelor copiilor. Trebuie doar să acordaţi suficientă atenţie acestui aspect. 

Nu există pantofii perfecţi pentru copilul de grădiniţă dacă nu avem în vedere toate aceste aspecte care duc inevitabil la alegeri personalizate în funcţie de nevoile fiecăruia. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata