Cum au fost ultimele zile ale lui Jeffrey Epstein

De Jurnalul Național Externe Lifestyle 241 citiri
12 min citire

Inrolare trafic.ro
Cu două săptămâni înainte de a-și pune capăt vieții, Jeffrey Epstein stătea în colțul celulei închisorii din Manhattan, cu mâinile la urechi, disperat să înăbușească zgomotul unei toalete care să nu se oprească.

Epstein era agitat și nu putea să doarmă, au observat oficialii închisorii, în înregistrările recent obținute de Associated Press (AP). El s-a autointitulat „laș” și s-a plâns că se luptă să se adapteze la viața din spatele gratiilor după arestarea sa din iulie 2019 sub acuzația federală de trafic sexual și conspirație – viața lui de lux redusă la o cușcă de beton și oțel.

Finanțatorul în dizgrație era sub observație psihologică în acel moment pentru o tentativă de sinucidere cu câteva zile mai devreme, care i-a lăsat gâtul vânătat și zgâriat. Cu toate acestea, chiar și după o perioadă de 31 de ore de supraveghere a sinuciderii, Epstein a insistat că nu se sinucide, spunându-i unui psiholog din închisoare că are o „viață minunată” și că „ar fi nebun” să o pună capăt.

Pe 10 august 2019, Epstein a murit

Aproape patru ani mai târziu, AP a obținut peste 4.000 de pagini de documente legate de moartea lui Epstein de la Biroul Federal al Închisorilor conform Legii privind libertatea de informare. Acestea includ o reconstrucție psihologică detaliată a evenimentelor care au dus la sinuciderea lui Epstein, precum și istoricul său de sănătate, rapoarte interne ale agențiilor, e-mailuri, note și alte înregistrări.

Luate împreună, documentele obținute de AP joi oferă cea mai completă contabilitate de până acum a detenției și morții lui Epstein și a consecințelor haotice ale acesteia. Înregistrările ajută la risipirea numeroaselor teorii ale conspirației care înconjoară sinuciderea lui Epstein, subliniind modul în care eșecurile fundamentale ale Biroului închisorilor – inclusiv lipsa severă de personal și angajații tăiați colțurile – au contribuit la moartea lui Epstein.

Ei aruncă o nouă lumină asupra răspunsului confuz al agenției federale a închisorii după ce Epstein a fost găsit fără răspuns în celula sa din Centrul Correcțional Metropolitan din New York, acum închis.

Într-un e-mail, un procuror implicat în dosarul penal al lui Epstein s-a plâns de lipsa de informații din partea Biroului Penitenciarelor în orele critice de după moartea sa, scriind că este „franc-incredibil” ca agenția să emită comunicate de presă publice „înainte de a ne spune informații de bază, astfel încât să le putem transmite avocaților săi care le pot transmite familiei sale”.

Într-un alt e-mail, un oficial de rang înalt al Biroului închisorilor a făcut o sugestie falsă directorului agenției că reporterii de știri trebuie să fi plătit angajații închisorii pentru informații despre moartea lui Epstein, deoarece raportau detalii despre eșecurile agenției – contestând etica jurnaliștilor și lucrătorii proprii ai agenției.

Documentele oferă, de asemenea, o nouă fereastră asupra comportamentului lui Epstein în cele 36 de zile petrecute în închisoare, inclusiv încercarea sa neraportată anterior de a intra în legătură prin poștă cu un alt pedofil de mare profil: Larry Nassar, doctorul echipei de gimnastică din SUA, condamnat pentru abuzul sexual de zeci de sportivi.

Scrisoarea lui Epstein către Nassar a fost găsită returnată expeditorului în camera de corespondență a închisorii la câteva săptămâni după moartea lui Epstein.

„Se pare că a trimis-o prin poștă și i-a fost returnată”, a spus anchetatorul care a găsit scrisoarea unui oficial al închisorii prin e-mail. „Nu sunt sigur dacă ar trebui să o deschid sau să o predăm cuiva?”

Scrisoarea în sine nu a fost inclusă printre documentele predate AP.

Biroul Federal al Închisorilor a fost controlat de la moartea lui Jeffrey Epstein în 2019

Cu o noapte înainte de moartea lui Epstein, el s-a scuzat de la o întâlnire cu avocații săi pentru a da un telefon familiei sale. Potrivit unui memoriu al unui director de unitate, Epstein i-a spus unui angajat al închisorii că își suna mama, care era moartă de 15 ani în acel moment.

Moartea lui Epstein a pus un control sporit asupra Biroului Penitenciarelor și a determinat agenția să închidă Centrul Corecțional Metropolitan în 2021. A declanșat o anchetă AP care a descoperit probleme profunde, neraportate anterior în cadrul agenției, cea mai mare din departamentul de justiție, cu peste 30.000 de angajați, 158.000 de deținuți și un buget anual de 8 miliarde de dolari.

O notă internă, nedatată, dar trimisă după moartea lui Epstein, atribuie problemele din închisoare „nivelurilor de personal reduse serios, necorespunzătoare sau lipsei de pregătire și urmărire și supraveghere”.

Nota detaliază, de asemenea, pașii pe care Biroul Penitenciarelor i-a luat pentru a remedia deficiențele pe care sinuciderea lui Epstein le-a expus, inclusiv solicitarea supraveghetorilor să examineze videoclipurile de supraveghere pentru a se asigura că ofițerii au efectuat verificările necesare în celule.

Avocatul lui Epstein, Martin Weinberg, a declarat că persoanele reținute la unitate au îndurat „condiții medievale de detenție la care niciun inculpat american nu ar fi trebuit să fie supus”.

„Este trist, este tragic că a fost nevoie de un astfel de eveniment pentru a determina în cele din urmă Biroul închisorilor să închidă această instituție regretabilă”, a spus Weinberg joi într-un interviu telefonic.

Muncitorii însărcinați să-l pazească pe Epstein în noaptea în care s-a sinucis, Tova Noel și Michael Thomas, au fost acuzați că au mințit în dosarele închisorii pentru a face să pară că și-au făcut verificările necesare înainte ca Epstein să fie găsit fără viață. Colegul de celulă al lui Epstein nu s-a întors după o ședință de judecată cu o zi înainte, iar oficialii închisorii nu au reușit să împerecheze un alt prizonier cu el, lăsându-l în pace.

Procurorii au susținut că stăteau la birourile lor la doar 15 picioare (4,6 metri) de celula lui Epstein, au făcut cumpărături online pentru mobilă și motociclete și s-au plimbat în zona comună a unității în loc să facă turele necesare la fiecare 30 de minute.

Pe parcursul unei perioade de două ore, ambii păreau să fi dormit, conform rechizitoriului lor. Noel și Thomas au recunoscut că au falsificat înregistrările din jurnal, dar au evitat pedeapsa închisorii în baza unui acord cu procurorii federali. Copii ale unora dintre acele jurnale au fost incluse printre documentele eliberate joi, cu semnăturile gardienilor redactate.

O altă anchetă, a inspectorului general al Departamentului de Justiție, este încă în curs.

Jeffrey Epstein s-a confruntat cu acuzații federale de trafic sexual și conspirație înainte de moartea sa în închisoare în 2019 (Cu amabilitatea: Departamentul de aplicare a legii din Florida)

Epstein a ajuns la Centrul Correcțional Metropolitan pe 6 iulie 2019. A petrecut 22 de ore în populația generală a închisorii înainte ca oficialii să-l mute în unitatea specială de locuințe „datorită creșterii semnificative a acoperirii media și a conștientizării notorietății sale în rândul populației deținute” , conform reconstrucției psihologice a morții sale.

Epstein a spus mai târziu că este supărat că trebuie să poarte o salopetă portocalie oferită deținuților din unitatea de locuințe speciale și s-a plâns că a fost tratat ca și cum ar fi un „băiat rău”, în ciuda faptului că se comporta bine în spatele gratiilor. A cerut o uniformă maro pentru vizitele aproape zilnice cu avocații săi.

În timpul unui control de sănătate inițial, bărbatul de 66 de ani a spus că a avut peste 10 parteneri sexuali de sex feminin în ultimii cinci ani. Fișele medicale au arătat că suferea de apnee în somn, constipație, hipertensiune arterială, dureri de spate și prediabet și a fost tratat anterior pentru chlamydia.

Epstein a făcut unele încercări de a se adapta la împrejurimile închisorii sale, arată înregistrările. S-a înscris la o masă cușer și le-a spus oficialilor închisorii, prin avocatul său, că dorește permisiunea să facă exerciții în aer liber. Cu două zile înainte de a fi găsit mort, Epstein a cumpărat articole în valoare de 73,85 de dolari de la comisarul închisorii, inclusiv un radio AM/FM și căști. Avea 566 de dolari rămase în cont când a murit.

Perspectiva lui Epstein s-a înrăutățit atunci când un judecător i-a refuzat eliberarea pe cauțiune pe 18 iulie 2019 – creând perspectiva că va rămâne închis până la proces și, eventual, mai mult. Dacă ar fi fost găsit vinovat, acesta riscă până la 45 de ani de închisoare. Patru zile mai târziu, Epstein a fost găsit pe podeaua celulei sale cu o fâșie de cearșaf în jurul gâtului.

Epstein a supraviețuit. Rănile sale nu au necesitat să meargă la spital. A fost pus sub supraveghere sinucigașă și, mai târziu, sub supraveghere psihiatrică. Ofițerii închisorii au notat în jurnale că l-au observat, „stând la marginea patului, pierdut în gânduri” și stând „cu capul lipit de perete”.

Epstein și-a exprimat frustrarea față de zgomotul închisorii și lipsa lui de somn. În primele săptămâni la Centrul de Corecție Metropolitan, Epstein nu avea aparatul de respirație pentru apneea în somn pe care îl folosea. Apoi toaleta din celula lui a început să acționeze.

„A fost încă lăsat în aceeași celulă cu o toaletă spartă”, a scris psihologul șef al închisorii într-un e-mail a doua zi. „Vă rugăm să-l mutați în celula de alături când se întoarce de la legal, deoarece toaleta încă nu funcționează.”

Cu o zi înainte ca Epstein să-și pună capăt vieții, un judecător federal a deschis aproximativ 2.000 de pagini de documente într-un proces împotriva lui pentru abuz sexual. Această evoluție, au observat oficialii închisorii, a erodat și mai mult statutul anterior ridicat al lui Epstein.

Acest lucru, combinat cu lipsa de conexiuni interpersonale semnificative și „ideea de a-și petrece viața în închisoare au fost factori probabili care au contribuit la sinuciderea domnului Epstein”, au scris oficialii.

 

Sursa – www.aljazeera.com