Cum îţi poţi schimba numele din buletin?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 121 citiri
4 min citire
 

Românii care doresc să-și schimbe numele din buletin, trebuie să știe, prima dată, ce înseamnă această procedură. În ultimii ani, schimbarea numelui a devenit populară și printre oamenii obişnuiţi. Anual, sute de români cer să le fie schimbat numele din buletin.

Cum îţi poţi schimba numele din buletin?

Cetățenii români care vor să își schimbe numele de familie, dar și prenumele din buletin, o pot face pe cale administrativă. Din informaţiile autorităților, ordonanța 41 este cea care le permite oamenilor să-și schimbe numele, însă trebuie să țină cont de anumite condiții. De precizat că motivul invocat pentru cererea de schimbare a numelui trebuie să fie unul justificat.

În plus, există o serie de documente prevăzute de art. 6 alin. (2) din OG 41/2003 pe care românii trebuie să le depună.

În precizările sale, „Sunt situaţiile în general cele mai des întâlnite în situaţiile divorţurilor care sunt destul de dese în ultimii ani şi atunci de asta intervin şi legat de asta intevin şi schimbările de nume la minori. Când prenumele purtat este specific sexului opus. Când persoana în cauză are un nume de provenienţă străină şi doreşte să poarte un nume românesc. Când numele este format din expresii indecente sau ridicole”, a precizat și avocata Moldovan Alina Claudia.

În opinia sa, „Trebuie să strâng toate materialele în care prin ziare sau pe Internet, pe social media, lumea îmi ziceau Hâtz, Hâtzule, ce faci Hâtzule, cu dovezi elegante, ca la carte, să mă duc la Primărie la mine la Domneşti, la Evidenţa Populaţiei să depun acest dosar, să spun domule că Hâtz, aşa vreau să mă cheme Dorian Hâtz Popa.”, spunea celebrul solist, în urmă cu ceva timp.

În afirmaţiile sale, „În cazul unei schimbări de nume procedura este destul de complexă. Primul pas este publicarea în Monitorul Oficial a dorinţei de a-ţi schimba numele, ulterior se aşteaptă 30 de zile pentru a vedea dacă se face opoziţie la această publicaţie în Monitor. Dacă nu s-a făcut trecem mai departe la o cerere tip, se aduc toate actele de stare civilă şi desigur actul de identitate. se întocmeşte de noi un referat după care cererea pleacă la aprobat prin dispoziţia Primarului general.

După 30 de zile de aşteptare, o serie de acte depuse şi îndeplinirea unor formalităţi care presupun inclusiv o aprobare de la primarul general, cei care vor să îşi schimbe numele pot considera procedura încheiată. Iar costurile sunt zero.

 

Documentele necesare pentru schimbarea numelui din buletin

-copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
-un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10 din OG 41/2003, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
-consimțământul, dat în forma autentică, al celuilalt soț, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
-copie de pe decizia de aprobare a autorității tutelare, în cazurile prevăzute de art. 7 din OG 41/2003;
-cazierul judiciar și cazierul fiscal ale solicitantului;

Sursa – playtech.ro