Cum menții fructele și legumele proaspete mai mult timp?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 89 citiri
5 min citire
 

Prețurile au crescut radical în ultima perioadă, inclusiv în ceea ce privește fructele și legumele. Ca să nu le prăpădim și să le lăsăm să se strice, le putem pune la păstrat. Cele mai utile modalități, care vor ajuta alimentele să se mențină în formă bună o perioadă lungă de timp.

Cum păstrăm fructele și legumele mai mult timp?

Dacă vrei să păstrezi fructele și legumele în starea lor inițială cât mai mult timp, află că există mai multe trucuri interesante. Pentru că sunt scumpe și nimic nu ar trebui irosit, iată cele mai interesante modalități ca acestea să nu se strice.

Practic, una dintre cele mai simple soluții pentru lămâi este să le ții pe acestea într-un borcan cu apă. Astfel, nu se mai alterează și, zile bune, chiar până la o lună, vor arăta de parcă acum au fost culese.

Preparatele sunt mult mai gustoase dacă adaugi în ele și ceva verdeață. Astfel, zarzavatul precum pătrunjelul, mărarul sau leușteanul se vor păstra proaspete și verzi dacă le pui într-o vază cu apă, pe care să o schimbi periodic.

La fel poți face și cu ceapa și usturoiul verzi. Dacă au umiditatea necesară, se vor păstra în formă bună exact ca florile. Le poți folosi chiar și după o săptămână și vei face din ele cea mai bună salată.

Fructele se păstrează mai bine dacă, înainte de a le pune la frigider, le speli cu mare atenție. Pune-le într-o oală cu apă, adaugă acolo și niște oțet și spală-le cu atenție, după care lasă-le la uscat și pune-le la rece.

Nu pune, însă, cartofii la rece. Ține-i doar departe de lumină, într-un loc uscat, iar aceștia se vor menține perfect. Cât despre salată, curăț-o bine de pe cotor, spal-o și usuc-o și pune-o în pungi speciale la rece, pentru a o păstra chiar și o săptămână.

Cum să păstrezi fructele și legumele în stare bună

Se spune că unele fructe eliberează etilen, un gaz care poate accelera stricarea altor produse. Este bine să separi fructele de legume pentru a prelungi prospețimea acestora.

Păstrează fructele și legumele în locuri care sunt adaptate pentru ele. De exemplu, legumele cu frunze verzi ar trebui păstrate la rece, în timp ce majoritatea fructelor proaspete se păstrează mai bine la temperatura camerei.

În plus, cutiile sau recipientele de plastic special concepute pentru fructe și legume, care au control asupra umidității, pot prelungi durata de viață a acestor alimente.

Îndepărtează excesul de umiditate de pe fructe și legume pentru a preveni mucegaiul și putrezirea. Multe fructe și legume se păstrează mai bine în întuneric. Așază-le într-un loc întunecat sau folosește recipiente care blochează lumina pentru a menține prospețimea.

Examinează periodic fructele și legumele pentru a identifica semne de putrezire sau alterare. Îndepărtează produsele afectate pentru a preveni contaminarea celor sănătoase.

Cum spălăm corect fructele și legumele?

Plasează fructele și legumele sub jetul de apă rece, curgătoare, pentru a elimina impuritățile vizibile, praful sau resturile de pesticide. Pentru legume cu coajă, folosește o perie moale sau o cârpă curată pentru a freca ușor suprafața și a îndepărta reziduurile aderente.

Poți crea o soluție de spălare combinând apă și oțet. Amestecă o parte de oțet alb cu patru părți de apă și folosește această soluție pentru a clăti fructele și legumele. Acest amestec poate ajuta la eliminarea unor bacterii și poate curăța mai eficient.

În prezent, există și soluții speciale de spălare disponibile pe piață, create pentru a curăța fructele și legumele. Acestea pot fi eficiente în eliminarea reziduurilor de pesticide și bacterii.

Apoi, după spălare, asigură-te că usuci fructele și legumele cu un prosop curat sau prin aerisirea lor înainte de depozitare. După ce sunt uscate, depozitează-le în locuri corespunzătoare, cum ar fi sertarele frigiderului sau recipiente specializate, pentru a menține prospețimea.

Sursa – playtech.ro