Cum poți să gestionezi mai eficient fluxul de numerar

0 4

Întâmpini probleme cu administrarea fluxului de numerar? Mai mult ca sigur, trebuie să-ți gestionezi, mai bine, veniturile și cheltuielile dacă vrei să ajungi vreodată pe profit. Orice antreprenor trebuie să fie la curent cu încasările și plățile companiei sale, pentru a evita să ajungă în colaps din cauza unui cash-flow administrat greșit. Atunci când ai probleme cu fluxul de numerar, poți înregistra datorii la bugetul de stat sau întârzieri la plata furnizorilor și a angajaților, lucru ce afectează capacitatea afacerii tale de a evolua. Cum poți ajunge la un echilibru financiar? Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont dacă vrei să gestionezi cash-flow-ul mult mai eficient:

Elaborează un plan pe termen lung

Fluxul de numerar este un instrument care îi permite antreprenorului să identifice, foarte rapid, perioadele în care va dispune de lichidități, respectiv, când va avea încasări. Prin urmare, acesta poate fi utilizat în fundamentarea unor decizii de investiții sau programarea anumitor plăți. Dacă ai sau administrezi o firmă și întocmești un plan al fluxului de numerar, poți calcula mai ușor volumul plăților viitoare, analiza stilul de plată al clienților și anticipa eventualele scăderi ale pieței produsului tău. Practic, vei avea, în permanență, o imagine completă asupra situației financiare și, astfel, poți identifica soluțiile cele mai bune pentru anumite probleme. Cash-flow-ul evidențiază toate încasările și plățile la termen, pentru ca utilizatorul să nu aibă surprize neplăcute.

Verifică periodic veniturile și cheltuielile

De multe ori, antreprenorii lasă situația financiară în grija departamentului de contabilitate. Însă, chiar și cele mai mici cheltuieli trecute cu vederea pot deveni periculoase pentru companie. În calitate de proprietar de afacere, trebuie să verifici, frecvent, veniturile și cheltuielile, să te asiguri că fiecare tranzacție este înregistrată și să știi ce anume îți permite bugetul în orice moment. De asemenea, este important să cunoști diferențele dintre obiectele de inventar și mijloacele fixe, ca să poți optimiza plata impozitelor și a fluxului de numerar. Fiecare dintre aceste elemente este recunoscut în contabilitatea firmei ca o cheltuială, are o anumită valoare individuală și afectează profitul societății, în mod diferit. Ținând o evidență clară a banilor din companie, ai posibilitatea de a administra cash-flow-ul mult mai eficient și de-al adapta în funcție de specificul activității.

Păstrează o rezervă de numerar

În funcție de frecvența încasărilor și a plăților sau de relevanța acestora, orice modificare a fluxului de numerar conduce, automat, la modificarea previziunilor pentru perioada următoare. Actualizarea cash-flow-ului poate genera, însă, și surprize, cum ar fi situații în care compania nu are suficiente fonduri ca să-ți acopere cheltuielile și trebuie să caute diferite soluții de finanțare. Ca să te asiguri că poți face față tuturor situațiilor, este important să ai, întotdeauna, o rezervă de numerar. Poți să-ți planifici totul în consecință, să evoluezi nevoia de numerar a afacerii tale, înainte de a te confrunta cu o problemă, sau să-ți crești treptat volumul de activitate, atunci când te bazezi pe o rezervă de bani ce-ți va garanta că lucrurile vor continua pe un făgaș normal.

Solicită plăți în avans

Atunci când negociezi un nou contract, trebuie să-ți iei în calcul și perioadele în care vei încasa bani. Nu poți munci săptămâni sau luni în șir fără să iei, cel puțin, o treime din suma totală, în avans. În momentul în care ai colaboratori sau proiecte pe termen lung, este important să soliciți plăți anticipate și să eșalonezi celelalte încasări, astfel încât să-ți poți acoperi foarte bine toate cheltuielile. În caz contrar, îți va fi dificil să gestionezi eficient cash-flow-ul, mai ales, pentru că te poți confrunta și cu riscul de a nu fi plătit la timp.

Facturează la timp

Este important să-ți setezi termeni de plată clari, atunci când vrei să-ți optimizezi fluxul de numerar, însă, ai grijă să facturezi, la timp, produsele sau serviciile vândute. Dacă documentele nu ajung la clienții tăi în perioada în care aceștia fac plăți, vei avea de așteptat mai multe zile până când îți vor intra banii în cont.

 Sunt o mulțime de lucruri pe care trebuie să le iei în considerare, atunci când vrei să-ți gestionezi eficient fluxul de numerar. Nu te baza doar pe hârtie și pix, ci folosește și un soft de gestiune ca să ai o imagine completă asupra situației tale financiare. Monitorizarea constantă a încasărilor și plăților te va ajuta să ai proiecții mai bune asupra propriilor resurse.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x