Cum poziționezi corect prizele și întrerupătoarele în locuința ta. Sfaturi practice pentru confort sporit

De Continut Sponsorizat Casă și Grădină Publicitate 207 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Atunci când plănuiești să faci renovarea apartamentului, este esențial să iei în calcul și schimbarea instalației electrice, mai ales dacă locuiești într-un bloc sau într-o casă veche de câteva decenii. Nevoile de consum de atunci erau mult mai mici, pentru că și numărul aparatelor electrocasnice folosite în mod curent de orice gospodărie era redus, iar instalațiile au fost dimensionate în mod corespunzător.

Față de acea perioadă, în casele noastre avem acum plită sau cuptor electric, hotă, centrală, mașină de spălat vase, uscător de rufe, aer condiționat, iar acestea sunt doar aparatele mari, pentru că, de fapt, avem mult mai multe dispozitive pe care le utilizăm în mod curent.

În aceste condiții, este cât se poate de clar că instalația electrică are nevoie de o revizie. De asemenea, este important să poziționezi corect prizele și întrerupătoarele pentru a avea un confort sporit și să apelezi la furnizori autorizați, cum este Electro AZ, ca să cumperi produse sigure.

Cum poziționezi corect prizele și întrerupătoarele în locuința ta

Sfatul oricărui specialist este să montezi mai multe prize decât îți sunt necesare la momentul realizării instalației electrice, pentru că pe viitor este foarte posibil să ai nevoie de ele. Potrivit Forbes Home, este important să iei în calcul dimensiunea locuinței și numărul membrilor familiei când stabilești numărul de prize.

Poziționarea întrerupătoarelor este operațiunea simplă a proiectului, acestea fiind așezate, de regulă, pe partea laterală a mânerului de la fiecare ușă, la 90 de centimetri față de podea, în așa fel încât să poată fi acționate confortabil de adulți, dar și de copii.

Poziționarea prizelor este un pic mai complicată, fiind făcută în mod diferit în funcție de încăpere:

Bucătărie

Vor fi poziționate pe trei niveluri de înălțime: cel de jos – pentru frigider, mașina de spălat vase, eventual mașina de spălat rufe, cel intermediar – deasupra blatului de bucătărie, pentru electrocasnice, cel de sus – pentru hotă, centrala termică, detectorul de gaze. Înălțimile recomandate sunt următoarele:

  • nivelul 1: 10-15 cm de la podea
  • nivelul 2: 110-130 cm de la podea
  • nivelul 3: 200-250 cm de la podea.

Pentru zona blatului este recomandat să montezi prize modulare, pentru că este foarte posibil ca la un moment dat să ai nevoie să utilizezi mai multe aparate în același timp.

Living

Ideal este să ai prize pe fiecare perete și să instalezi din start prize modulare, pentru că și aici vei utiliza mai multe echipamente. Este important să decizi peretele pe care va fi montat televizorul. Acolo vei avea nevoie de mai multe prize, pentru dispozitiv wireless, internet, cablu TV, eventual sistem de sonorizare. De asemenea, o priză trebuie montată lângă canapea, pentru că sigur vei avea nevoie să încarci telefonul, să ai lumină de la o lampă sau să lucrezi la laptop. Mai ai nevoie de priză pentru aparatul de aer condiționat și una de rezervă, pentru orice eventualitate.

Dormitor

Deși este o încăpere în care utilizăm puține dispozitive, ai totuși nevoie de cel puțin patru prize, pentru a-ți asigura confortul. Poate că la un moment dat vei dori să ai televizor și aer condiționat, chiar dacă aceste echipamente sunt utilizate mai rar în camera de odihnă. De asemenea, ai nevoie de prize lângă pat, pe ambele părți, pentru veioze sau pentru încărcarea telefoanelor.

Baie

Poți avea nevoie de două prize: una pentru uscător de păr, aparat de bărbierit, periuță electrică, iar a doua pentru mașina de spălat. Este important ca aceste prize să aibă protecție împotriva umidității și să fie amplasate departe de sursele de apă.

Hol

Deși este o încăpere de trecere, este bine să ai o priză, pentru orice eventualitate.