Cum prevenim accidentele rutiere cauzate de animale salbatice?

0

La volan trebuie să conduci intotdeauna prudent si să adopti stilul defensiv, astfel incât orice incident sau accident rutier să fie evitat. Statisticile  arată numarul de persoane care au de suferit vătămări corporale sau care chiar isi pierd viaţa in urma accidentelor rutiere, dar mai arată gravitatea unor astfel de evenimente nedorite atunci cand conducem autoturismul.

Cu toate că mulţi soferi conduc preventiv si respectă, in cea mai mare parte, regulile de circulatie, pot exista situatii in care până si cei mai atenţi si experimentaţi soferi să aibă parte de incidente rutiere sau de accidente rutiere nedorite.

O astfel de situatie o reprezintă accidentele rutiere cauzate ca urmare a aparitiei unui animal sălbatic in fata masinii, in special noaptea, pe timp de ceata sau carosabil alunecos. Animalele pot să sară chiar in fata masinii fără să le observi, in acest caz evitarea este imposibilă.

Şi in ţara noastră exista numeroase drumuri, care strabat zone impădurite sau zone unde animalele salbatice traverseaza frecvent partea carosabila. Acest lucru este semnalizat de indicatoarele rutiere specifice, dar chiar si asa la anumite viteze pe care un autoturism le are in momentul in care rulează, este dificil de evitat coliziunea cu animalul care traverseaza drumul, chiar atunci cand o masina trece prin zona.

 

Dacă in Romania, statisticile cu privire la accidentele rutiere cauzate de coliziunea cu un animal salbatic lipsesc, exista numeroase state care evidentieaza faptul ca astfel de incidente rutiere duc chiar si la pierdere de vieti omenesti. Acest lucru se datoreaza uneori impactului cu animalul care a iesit in fata masinii, iar alteori se datoreaza manevrelor pe care soferul le face pentru a evita impactul cu animalul respectiv, manevre care uneori inseamna impactul cu parapetul de pe marginea drumului, impactul cu copacii de pe marginea drumului sau chiar prăbuşirea intr-un şant.

 

Dar, pentru a evita astfel de accidente rutiere si pentru a preveni consecintele unei coliziuni dintre autoturism si un animal salbatic, o abordare defensivă, in cea ce inseamnă conducerea autoturismului, poate fi completata cu un sistem de avertizare a animalelor salbatice, sistem care se poate monta pe autoturism.

Pe piată există diferite astfel de sisteme de avertizare, sisteme foarte eficiente ca urmare a faptului ca acesta transmite semnale către animalele aflate in aria traversată de către autoturismul care are montat un astfel de sistem de avertizare. Inginerii care au conceput acest sistem de avertizare a animalelor salbatice au depus eforturi pentru ca reglajele sistemului lor să „vorbeasca limba animalelor” şi astfel să ţină la distanţă de drum animalele salbatice.

Cu toate că sistemele de avertizare pentru animale salbatice este reglat astfel incât sunetul „transmis” către animale să fie foarte puternic si să fie auzit de la distanţă mare. Acest sunet nu este deloc deranjant pentru cei din autoturism sau pentru alti participanti la trafic, sunetul nefiind perceput de urechea umana. Un alt avantaj important al acestui sistem de avertizare  este dat de dimensiunea acestuia. Vorbim aici despre un sistem de dimensiuni foarte mici si care nu ocupa spatiu in autoturism, dar care in acelasi timp este foarte eficient. De asemenea este foarte usor de instalat pe orice tip de autovehicul si beneficiaza de design modern.

Aşadar, folosind sistemul de avertizare pentru animale salbatice, orice şofer poate avea siguranţa ca impreună cu un condus preventiv va fi ferit de orice accident rutier cauzat de aparitia bruscă a unui animal pe partea carosabila. Indiferent dacă te deplasezi pe timp de zi sau pe timp de noapte, cu ajutorul sistemului de avertizare, intreaga familie este in siguranţă atunci când se află in masină deplasandu-se către destinatiile dorite, fără evenimente rutiere.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata