Cum să alegi primul tău ATV. 3 sfaturi utile

De Continut Sponsorizat Lifestyle Publicitate 143 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Înainte de a cumpăra un ATV este necesar să faci o documentare temeinică, să vezi ce ți se potrivește în funcție de modul în care vrei să-l utilizezi, de abilități și de buget. Deși pentru tine, toate par la fel, ele, de fapt, sunt proiectate în diverse scopuri: de recreere, pentru curse, utilitare (pentru ferme și industriale) și militare. Fiecare model are dotări specifice, care să servească activității respective.

Deci, începe prin a-ți determina foarte clar interesele, apoi verifică mai multe exemple de ATV din categoria dorită, ca să-ți faci o părere despre ce există pe piață și ce ți s-ar potrivi mai bine.

Iată câteva sfaturi despre cum poți să-ți alegi primul ATV:

Tipuri de ATV

Ca să te asiguri că faci o alegere bună, este bine să cunoști principalele tipuri de ATV existente pe piață. Unele dintre ele au dotări mai complexe și aplicații diverse, astfel că investiția ar putea fi una înțeleaptă.

ATV-uri sport – sunt cele utilizate în scop de recreere sau pentru curse. De regulă sunt mai ușoare și pot fi manevrate fără probleme chiar și de o persoană neexperimentată, sunt rapide și au suspensii rezistente care să facă față traseelor cu denivelări.

ATV-uri utilitare – sunt suficient de puternice pentru a tracta remorci, dar pot fi utilizate și recreațional. Sunt mai masive decât cele sport și mai lente, însă oferă o stabilitate mai mare, astfel că te vei simți mai în siguranță conducându-le. Aceste vehicule au mai multe accesorii și echipamente speciale pentru activități diverse și sunt extrem de utile la ferme sau unități industriale de mici dimensiuni. De asemenea, ATV-urile utilitare sunt folosite de poliție, în zonele cu relief dificil, de pădurari, vânători etc. Chiar dacă nu sunt la fel de rapide precum cele sport, ATV-urile utilitare pot fi folosite cu succes și pentru recreere, mai ales pe traseele dificile.

ATV-uri hibride – combină caracteristicile celor două tipuri menționate mai sus, astfel că, în momentul de față, sunt cele mai cerute tipuri.

De asemenea, există și ATV-uri speciale pentru copii, cu dimensiuni reduse și o putere mai mică.

Care sunt nevoile tale

Este important să-ți stabilești foarte clar interesele ca să eviți cheltuielile în plus. În cazul în care intenția ta este aceea de a-l utiliza strict pentru distracție, atunci trebuie să alegi un model sport și să eviți costuri suplimentare pentru dotări inutile, dar dacă ocazional vrei să mai transporți ceva sau să-l folosești în diverse activități, ar trebui să-ți îndrepți atenția către un hibrid. Așa cum spuneam, sunt cele mai populare modele în momentul de față, cele pe care le întâlnești pe trasee off-road, dar și cu remorci atașate, pentru că au dotări suficiente pentru îndeplinirea mai multor activități. Dacă vrei să-l folosești pentru munci diverse, atunci trebuie să-ți îndrepți atenția către un ATV utilitar.

Caracteristicile tehnice

Capacitatea motorului, suspensiile și frânele sunt caracteristicile principale, de care ar trebui să ții cont. Motorul trebuie ales în funcție de experiența pe care o ai. Poate că îți dorești unul mai puternic, însă va fi mai greu de controlat. Suspensiile la ATV pot fi de două tipuri, semirigide sau independente. Primul tip este întâlnit, de regulă, la cele sport. Suspensiile independente adaugă greutate vehiculului, dar și un echilibru mai mare. Sistemul de frâne pe disc are o putere de oprire mai bună, rezistă mai mult și se comportă mai bine pe trasee cu noroi.