Cum să cultivi lavanda pentru o afacere de succes

0 67

O cultură de lavandă poate fi fără doar și poate transformată într-o afacere care să îți aducă un venit frumos din vânzarea plantelor sau a produselor din lavandă, indiferent dacă ești de meserie antreprenor, agricultor, pasionat sau doar ai un spațiu unde poți crește această plantă.

Care sunt factorii de mediu necesari pentru ca lavanda să reziste

Pentru ca planta de lavandă să reziste ani întregi, trebuie să alegi sau îi formezi condiții perfecte încă de la început, cei mai importanți fiind solul și clima.

Solul

Un sol perfect pentru creșterea lavandei este unul format din 45% minerale (nisip, nămol și argilă), 5% materie organică și 50% spațiu poros, potrivit uslavender.irg. Acest spațiu include oxigenul și apa necesare pentru creșterea și dezvoltarea plantei.

Pentru a se dezvolta, lavanda necesită un sol cu un pH de circa 7.0 și bine drenat. Pentru a ajunge la nivelul pH-ului potrivit, poți adăuga amendamente solului (lămâie dacă e prea acid și sulf dacă e prea alcalin), iar pentru a asigura drenarea, adaugă nisip sau pietriș în sol înainte de plantare. Mai poți planta butașii în răsadnițe înalte sau să mulcești solul cu materie organică sau pietre dacă climatul este prea umed.

Clima potrivită

Pentru a crește, lavanda are nevoie de expunere prelungită la soare timp de minimum 6-8 ore pe zi, și adoră climatul cald și moderat uscat, ierni nu prea geroase și veri călduroase. Planta este originară din țările mediteraneene, unde temperaturile medii sunt situate între 20 și 30 de grade Celsius în lunile de primăvară și vară.

Așadar, dacă temperatura solului este în jur de 18 grade Celsius, planta va fi ajutată să se regenereze și să crească după recoltare. Cu toate că iubește temperaturile mari, lavanda suportă și temperaturile scăzute. De altfel, umiditatea prea ridicată poate duce la apariția ciupercilor care usucă frunzele și mugurii.

Plantarea lavandei

De obicei, indiferent dacă plantele vor crește din semințe sau butași, acestea sunt așezate în rânduri la o distanță de 40-65 de centimetri, în funcție de soi. Distanța dintre rânduri poate fi situată între 120 și 150 de centimetri.

Dacă lavanda este plantată într-un sol ce se află la o altitudine ridicată, plantele trebuie să fie așezate mai aproape una de cealaltă, pentru a se proteja de vânt. În condiții de umiditate, este important să se afle la o distanță mai mare pentru a lăsa aerul să circule, astfel încât să se evite infecțiile fungice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata