Cum să faci îngrășământ bio pentru grădina ta?

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 97 citiri
3 min citire
 

În lumea în care preocuparea pentru mediul înconjurător și sănătatea devine tot mai acută, mulți grădinari se întorc către soluții ecologice și naturale pentru îngrijirea plantelor lor. Printre aceste soluții se numără și utilizarea unor ingrediente neconvenționale, cum ar fi coaja de portocală și berea, pentru a crea un îngrășământ bio și eficient pentru grădina ta.

Cum faci îngrășământ bio la tine acasă?

Coaja de portocală este un ingredient surprinzător de valoros atunci când vine vorba de fertilizarea plantelor. Acest element de obicei aruncat la gunoi poate fi transformat într-un îngrășământ bio deosebit de util, datorită conținutului său bogat în substanțe nutritive esențiale. Printre acestea se numără:

Unul dintre cele mai importante elemente pentru creșterea plantelor, azotul este prezent în cantități semnificative în coaja de portocală. Acesta stimulează creșterea vegetativă și ajută la formarea clorofilei, esențială pentru fotosinteză.

 

În plus, coaja de portocală conține, de asemenea, potasiu, un nutrient esențial pentru sănătatea plantelor. Potasiul ajută la întărirea rădăcinilor și la dezvoltarea fructelor și a semințelor.

Fosforul este vital pentru dezvoltarea sistemului radicular al plantelor și pentru creșterea florilor și a fructelor. Coaja de portocală conține cantități semnificative de fosfor, care poate contribui la sănătatea și vitalitatea plantelor tale.

Pe lângă a fi o băutură apreciată de oameni, berea poate servi și ca un excelent îngrășământ bio pentru grădina ta. Această băutură conține numeroase substanțe nutritive benefice pentru plante, cum ar fi:

Berea conține dioxid de carbon dizolvat, care poate fi absorbit de plante și folosit în procesul de fotosinteză. Acest lucru poate stimula creșterea și dezvoltarea plantei tale.

Berea este bogată în vitamine din complexul B, precum B1, B2 și B3. Aceste vitamine sunt esențiale pentru metabolismul plantelor și pentru producerea de energie.

Berea conține și zaharuri și proteine, care pot fi utilizate de plante pentru a susține creșterea și dezvoltarea lor.

Ingrediente

Pentru a crea propriul tău îngrășământ bio folosind coaja de portocală și berea, strivește două aspirine într-un recipient, adaugă bere și coajă de portocală apoi puțin oțet.

Lasă totul la macerat și udă rădăcinile pomilor fructiferi și ai plantelor ca să crească bine. Acest îngrășământ ajută și la fotosinteză.

Diluează amestecul cu apă în proporție de 1:5 și aplică-l în jurul rădăcinilor plantelor tale sau pulverizează-l pe frunze.

 

 Înainte de a aplica acest amestec pe plantele tale, ar fi recomandat să faci o mică testare pe o mică porțiune a plantelor pentru a observa eventualele reacții adverse. De asemenea, este întotdeauna bine să întrebi pe cineva care se pricepe și să ții cont de îngrijirea specifică de care are nevoie fiecare plantă în parte.

Sursa – playtech.ro