Cum se recunoaşte semnul Koplik caracteristic pentru rujeolă (pojar)?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 181 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Se ştie, foarte bine că rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Însă, există un semn caracteristic pentru această boală.

În contextul medical, rujeola apare după infectarea cu virusul Morbillivirus din familia Paramyxovirus, care afectează întâi sistemul respirator, iar apoi se răspândește. Boala poate avea complicații în special la copiii de până în 5 ani sau la bebeluși.

Însă, rujeola poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Un risc crescut îl au persoanele nevaccinate, cele cu imunitate scăzută și femeile însărcinate.

Care sunt simptomele rujeolei?

Concret, primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație: febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât.

Însă, semnul Koplik este o caracteristică specifică a rujeolei și constă în apariția unor pete albe sau gri, ca niște granule mici de sare, care apar pe mucoasa bucală.

Aceste pete apar înainte de apariția erupției cutanate tipice asociate cu rujeola.

Ulterior apare erupția cutanată, un semn clasic al pojarului, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul. În plus, copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar. Este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin două săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.

Mai mult, complicațiile cele mai severe sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară, convulsii, complicațiile asociate cu sarcina (avort spontan, naștere prematură sau greutate redusă a fătului).

În contextul statisticilor, acestea arată că 1 din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de internare în spital, iar fără vaccinare, în medie, 1 din 1.000 de bolnavi de pojar moare. Cea mai bună metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea.

În România, Calendarul Național de Vaccinare recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor. Pentru adulți, vaccinarea este posibilă oricând.

INSP: 2.805 de cazuri de rujeolă în 2023; trei decese înregistrate

În România, Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat miercuri că, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, s-au confirmat 2.805 de cazuri de rujeolă, înregistrându-se şi trei decese.

Din informaţiile INSP, au murit doi copii din judeţul Braşov în vârstă de şapte luni, neeligibili la vaccinarea cu ROR, şi un adult de 35 de ani din Bucureşti, nevaccinat antirujeolic, având comorbidităţi (mielom multiplu).

Faţă de raportarea anterioară din 27 decembrie, nu s-a mai înregistrat niciun deces.

Primul deces cauzat de rujeolă de la declararea actualei epidemii s-a înregistrat pe 5 decembrie 2023 la un copil.

Dacă până la data de 27 decembrie (1 ianuarie – 27 decembrie 2023) fuseseră notificate 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, la ultima raportare, de miercuri, numărul a crescut, ajungându-se la un total de 2.805 de cazuri (perioada de referinţă 1 ianuarie – 31 decembrie 2023) confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în Capitală.

În ţara noastră, cele mai multe cazuri, potrivit INSP, se înregistrează în judeţele Mureş – 761, Braşov – 657, Cluj – 201, Giurgiu – 173, Ilfov – 124 şi în Bucureşti – 378.

Sursa – www.antena3.ro