Cum trebuie să frânezi când e zăpadă pe stradă?

De Jurnalul Național Actuale Auto 190 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Cu sosirea iernii, conducerea și frânarea pe străzile acoperite de zăpadă devin provocări esențiale pentru șoferi. Cu toate că peisajul alb poate crea atmosfera perfectă de sărbători, este important să abordăm aceste manevre cu atenție sporită pentru a asigura siguranța în trafic.

Ce trebuie să știi când pornești cu mașina pe drumuri înzăpezite

În fața condițiilor dificile de iarnă, experții în siguranța rutieră oferă sfaturi esențiale pentru șoferi, subliniind importanța precauțiilor și a abordării prudente a drumurilor acoperite de zăpadă.

Concret, înainte de a porni la drum, specialiștii recomandă ca șoferii să dezghețe și să curețe parbrizul pentru a asigura o vizibilitate optimă. Această măsură simplă poate face diferența în evitarea incidentelor rutiere.

În plus, o altă recomandare importantă este legată de alegerea corectă a anvelopelor. Când temperatura scade sub 7°C, se sugerează utilizarea anvelopelor marcate cu simbolul 3PMSF, care oferă o aderență sporită în condiții de iarnă.

Apoi, pentru șoferii care se aventurează în zone muntoase, unde lanțurile pot fi necesare, se subliniază importanța opririi într-un loc sigur și montării lanțurilor în refugiile special amenajate la poalele munților.

Un alt aspect esențial este menținerea presiunii corecte în anvelope. Temperaturile scăzute pot afecta presiunea acestora, iar un control regulat și ajustarea pe parcursul iernii asigură atât siguranța, cât și eficiența consumului de combustibil.

Experții recomandă prudență și atenție sporită la volan pe drumurile acoperite de zăpadă. Menținerea controlului vehiculului, concentrarea permanentă și ținerea volanului cu ambele mâini sunt principii de bază pentru o călătorie sigură.

În acest sens, Bryan Bouffier, pilot de curse francez și câștigător al raliului Monte Carlo din 2011, împărtășește sfaturi prețioase: „Pe drumurile acoperite cu zăpadă, cel mai important lucru este să rămâi calm, să frânezi și să accelerezi ușor, să privești în depărtare, să mărești distanța de oprire, și – deși ar trebui să fie de la sine înțeles – să reduci viteza.”

Cum se frânează corespunzător pe zăpadă

Practic, experții recomandă ca începerea manevrelor de frânare se face prin reducerea vitezei și creșterea distanței față de vehiculul din față. Se precizează că distanța de frânare pe zăpadă poate fi de patru ori mai lungă, așadar, păstrarea unei distanțe adecvate este crucială în orice condiții, fie pe rampă sau în pantă.

În plus, o verificare a capacității de frânare imediat ce se observă schimbări în condițiile de drum este o altă practică importantă. Așteptați până când nu există alte vehicule în apropiere, apoi conduceți încet și începeți să frânați treptat.

Dacă observați că vehiculul întâmpină dificultăți în încetinire, acest lucru se datorează aderenței reduse a drumului. Continuați cu prudență și încetiniți, evitând mișcările bruște.

În recomandările sale, Bryan Bouffier, pilot de curse francez și câștigător al ediției centenare a raliului Monte Carlo din 2011, subliniază importanța aplicării unei reguli de aur la frânare: „La frânare, regula de aur este: fără mișcări bruște”.

La încheierea unei călătorii în siguranţă, această abordare prudentă, este esențială pentru menținerea controlului vehiculului și prevenirea alunecărilor necontrolate pe suprafețele acoperite de zăpadă.

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: