Cum vă afectează psoriazisul bunăstarea generală?

De Jurnalul Național Lifestyle Sănătate 152 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Peste 7,5 milioane de oameni din Statele Unite trăiesc cu psoriazis, o boală de piele care provoacă pete roșii solzoase pe tot corpul – inclusiv pe față, mâini, coate și genunchi. Aproape 6 din 10 persoane cu psoriazis au probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea legate de boala lor.

Un studiu a constatat că tulburările psihice sunt mai frecvente la persoanele cu afecțiuni ale pielii decât la cele cu cancer, tulburări ale creierului și probleme cardiace combinate. Și un altul a constatat că femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații să aibă aceste probleme.

Deoarece simptomele psoriazisului sunt atât de vizibile, a avea această boală înseamnă a te confrunta cu stigmatul atașat acesteia. Persoanele cu psoriazis se pot simți neînțelese sau chiar bătute de râs de către colegii lor și se pot lupta cu provocări de sănătate mintală care pot fi mult mai dureroase decât orice simptom fizic.

Frica de respingere duce la izolare

„Majoritatea persoanelor cu psoriazis experimentează anxietate și îngrijorări atunci când vine vorba de imaginea lor de sine”, a spus Mina Guirguis, MD, psiholog clinician la Centrul Emotional Wellness for Skin Disorders. Guirguis este specializat în psihodermatologie, o ramură a medicinei care se concentrează pe efectul afecțiunilor pielii precum psoriazisul asupra sănătății mintale (și invers).

Guirguis a spus că o mare parte din anxietatea trăită de persoanele cu psoriazis este legată de ceea ce vor crede alții despre ei. „În esență, ceilalți îi vor accepta așa cum sunt sau nu”, a spus el. De teamă de respingere, mulți aleg să se retragă decât să se confrunte cu această frică. „Adesea își vor izola sau ascunde starea pielii”, a spus Guirguis.

Această teamă de respingere poate pătrunde în viața de zi cu zi a unei persoane cu psoriazis, influențând fiecare decizie pe care o ia – mai ales când vine vorba de interacțiuni sociale. „S-ar putea să respingă invitația colegilor de a se amesteca după muncă”, a spus Guirguis. „S-ar putea să găsească scuze pentru a nu merge la plajă sau să se pună în orice situație în care starea lor de piele ar putea primi atenție nedorită de la alții.”

Pentru persoanele cu psoriazis care se află într-o relație, daunele pe care boala le provoacă imaginii lor de sine le poate îngreuna să se apropie de partenerul lor. „Ei ar putea respinge avansurile partenerului din cauza sentimentelor de disconfort arătându-și corpurile și posibilității de a fi respinși”, a spus Guirguis. „Acest lucru în sine afectează negativ relația și le depărtează mai mult.”

Stigmatul, neînțelegerea înconjoară psoriazisul

Din păcate, anxietatea pe care o simt oamenii cu psoriazis în legătură cu modul în care alții vor reacționa la starea lor nu este întotdeauna nefondată. Problemele lor de sănătate mintală provin adesea din modul în care oamenii care nu înțeleg boala îi tratează sau îi maltratează.

Într-un articol din 2018 despre tulburările de piele și stima de sine, publicat în Jurnalul Internațional de Dermatologie a Femeilor, o femeie cu psoriazis a împărtășit o poveste despre faptul că a fost respinsă de la donarea de sânge de către o asistentă care a acuzat-o că are pecingine cu infecție fungică foarte contagioasă. Ea a descris, de asemenea, că a fost forțată de șeful ei la brutăria unde lucra să poarte cămăși cu mâneci lungi chiar și în zilele cele mai fierbinți, după ce un client a acuzat-o că a „vărsat pielea” în mod intenționat pe tortul lui.

În același articol, o altă femeie a spus că a rămas într-o relație abuzivă timp de aproape un deceniu, deoarece agresorul ei i-a spus că nimeni altcineva nu o va iubi vreodată cu „toate acele lucruri” pe piele. Ambele femei au continuat să devină susținători ai pacienților pentru Fundația Națională pentru Psoriazis, ajutându-i pe alții să facă față efectelor fizice și mentale ale bolii.

Împărtășirea informațiilor pentru a pune capăt stigmatizării

Informația este cheia pentru ștergerea stigmatului din jurul psoriazisului. A ajuta oamenii din viața de zi cu zi să înțeleagă că psoriazisul nu este infecțios sau contagios, de exemplu, poate aduce un drum lung în schimbarea modului în care ei privesc boala – și pe cei care o au. Când știm mai bine, ne descurcăm mai bine.

Guirguis consideră că este, de asemenea, responsabilitatea furnizorilor de asistență medicală să ajute oamenii să înțeleagă afecțiunile pielii cum ar fi psoriazisul și impactul acestora asupra sănătății mintale. „Cred că profesioniștii în sănătate mintală împreună cu dermatologii trebuie să ofere publicului educație și să corecteze orice concepții greșite despre boală”, a spus el.

De asemenea, profesioniștii în sănătate mintală și dermatologii se pot reuni pentru a ajuta la tratarea psoriazisului în mod holistic, ocupându-se atât de efectele fizice, cât și de cele psihologice. Când simptomele fizice sunt tratate cu succes, sănătatea mintală se îmbunătățește adesea.

Acceptarea de sine și onestitatea sunt cheia pentru a face față

Când vine vorba de a face față psoriazisului, Guirguis este un credincios puternic în a se împăca cu boala. „De multe ori îi sfătuiesc pe pacienți să lucreze pentru a-și accepta starea pielii”, a spus el. Când persoanele cu psoriazis sunt capabile să-și accepte starea în loc să o ascundă, a spus el, își pot construi stima de sine și încrederea în sine.

„Acceptarea stării și situației cuiva îl va ajuta pe pacient să-și elibereze mințile de îngrijorarea cum îi vor percepe alții și dacă vor fi acceptați de alții sau nu”, a spus Guirguis. El încurajează persoanele cu psoriazis să caute un profesionist în domeniul sănătății mintale care îi poate ajuta să lucreze spre autoacceptarea.

Unele persoane cu psoriazis pot considera că exercițiile sunt utile pentru a-și îmbunătăți starea de spirit, mai ales dacă au de-a face cu depresia. Și o revizuire a nouă studii a constatat că activitatea fizică poate îmbunătăți condiții precum bolile de inimă și diabetul de tip 2 care apar adesea alături de psoriazis, oferind un beneficiu pentru bunăstarea generală.

Metodele de coping care reduc stresul pot beneficia și de bunăstarea persoanelor cu psoriazis. S-a demonstrat că practicile de calmare, cum ar fi yoga, mindfulness și meditația, îmbunătățesc sănătatea fizică și mentală.

Împărtășirea luptelor tale cu psoriazisul poate fi, de asemenea, foarte vindecătoare și creează posibilitatea conectării cu ceilalți.

„Angajarea într-o conversație sinceră este întotdeauna un început”, a spus Guirguis. „Distribuiți altora cum starea pielii vă afectează sănătatea emoțională și fizică. Nu veți reuși ca fiecare persoană iubită să înțeleagă cu adevărat ceea ce trăiți, dar le deschideți mintea pentru a vă înțelege luptele.”

Sursa – www.healthywomen.org