Cum va fi vremea în această iarnă din punct de vedere meteorologic COD GALBEN de ninsori și vânt puternic

De Jurnalul Național Meteo Utile 114 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Iarna se va instala în România. Cei de la ANM au venit deja cu o avertizare de cod galben de ninsori. Alerta meteo este valabilă pentru mai multe județe din țară. Românii trebuie să fie pregitiți pentru o vreme friguroasă, mai ales că meteorologii au spus că vântul va sufla cu putere.

Alertă meteo de la ANM: Este COD GALBEN de ninsori și vânt puternic

Iarna se instalează peste aproape toată România. Meteorologii au venit deja cu ultimele informații despre condițiile meteo. Specialiștii au avertizat că avem COD GALBEN de ninsori în 13 județe.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o atenţionare Cod galben de ninsori moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă până luni dimineaţa, în 13 judeţe.

Astfel, din prognoza meteo reiese că în intervalul 17 decembrie, ora 10:00 – 20 decembrie, ora 10:00, la altitudini de peste 1.700 de metri, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.

Vântul va prezenta temporar intensificări, cu rafale de peste 80 – 90 km/h, viscolind ninsoarea. Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul zonei montane, dar la intensităţi mai mici.

COD GALBEN de ninsori și vânt puternic. Ce județe sunt vizate

Judeţele vizate de atenţionarea de Cod galben sunt: Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna.

Vremea va fi în general închisă în cursul zilei de vineri, atât în zonele de deal, cât și la munte. De asemenea, aici sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare. În restul regiunilor țării sunt semnalate înnorări temporare, dar și precipitații mixte pe arii restrânse. Vântul se va intensifica local, mai ales în estul, sud-estul și sud-vestul României, iar fenomenul va fi accentuat pe crestele Carpaților Meridionali, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h viscolind ninsoarea. Meteorologii atrag atenția că în unele zone există riscul formării de polei.

Maximele zilei vor fi destul de scăzute, încadrându-se între 0 și 9 grade, iar temperaturile minime vor fi mai scăzute decât în nopțile precedente și se vor încadra între -5 și 2 grade Celsius. Izolat se vor forma condiții de ceață.

 Cum va fi vremea vineri și sâmbătă

În Capitală cerul va fi temporar noros și vor exista condiții pentru precipitații slabe, sub formă de ploaie pe timpul zilei și mixte noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime nu vor trece de 6…7 grade, iar cele maxime se vor situa în jurul valorii de -1 grad. În partea a doua a zilei este posibil să se formeze polei.

Ziua de sâmbătă vine cu temperaturi și mai mici, mai ales pe timpul nopții. mai exact, sâmbătă vor fi semnalate temperaturi ceva mai scăzute decât în zilele precedente, mai ales în timpul nopții. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 7 grade, iar cele minime între -7 și -1 grad.